Obavijesti

Tech

Komentari 79

Više nitko nije siguran: Hakeri su 'srušili' i hrvatsku policiju?

Više nitko nije siguran: Hakeri su 'srušili' i hrvatsku policiju?
1

Iz MUP-a su potvrdili da su imali smetnje u internetskom sustavu, a čitateljica tvrdi da nije mogla registrirati auto. Je li riječ o napadu virusom Wannacry, nije poznato

VIDEO

Riječ je o specifičnom virusu. Bilo tko spojen na internet može biti zaražen. Korisnik čak ništa ne treba kliknuti da bi se zarazio, objašnjava docent Stjepan Groš sa zagrebačkog Fakulteta elektronike i računarstva. 

Od petka internetom kruži virus Wannacry, koji napada računalne sustave diljem svijeta. Nakon što nam se obratila čitateljica koja navodno nije mogla registrirati automobil jer je informacijski sustav MUP-a bio blokiran, obratili smo se ministarstvu. 

- Evidentirane su određene smetnje u internetskom sustavu te stručne službe otklanjaju navedeno. Informacijski sustav pritom nije bio ugrožen i normalno funkcionira - odgovorili su nam iz MUP-a. Je li riječ o napadu virusom Wannacry, nije poznato.

Docent Groš smatra kako Hrvatska nema puno razloga za paniku. 

- Što je neka država ovisnija o internetu, to je ugroženija u ovakvim situacijama. 

Hrvatska je, što se tiče ovisnosti o internetu, još nerazvijena, ali nikad se ne zna. Potencijalni problem za Hrvatsku je zdravstveni sustav - kaže Groš.

Virus Wannacry ne krade podatke nego ih samo zaključa te traži od korisnika da plate otkupninu. 

- Podaci ne idu nikamo, sve vrijeme se nalaze na računalu, samo što se šifriraju. Kad korisnik plati, dobije ključ i podaci se odblokiraju - objašnjava naš sugovornik. 

Do problema je, kaže, došlo jer postoje pogreške u operativnom sustavu Windows. Prije mjesec dana netko je otkrio sigurnosne propuste u sustavu i hakeri su to iskoristili kako bi zaradili na otkupninama. Microsoft je objavio zakrpe koje će ispraviti pogreške u sustavu i smanjiti rizik od napada. Potrebno ih je instalirati na sva računala, a posebno ona sa starijom verzijom Windowsa. Uz to, potrebno je instalirati i aktivirati antivirusni program. 

- Potrebno je zaštititi se što prije jer, kad se računalo jednom zarazi, antivirus više ne pomaže - zaključuje Groš.

Ovisni o internetu

Što je država razvijenija i koristi više računalnih sustava, to je veća opasnost da će virus utjecati na pad gospodarstva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 79
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način