Obavijesti

Sport

Komentari 33

Put do polufinala: Čilić se više mučio, ni Novak nije savršen

Put do polufinala: Čilić se više mučio, ni Novak nije savršen
1

ISCRPLJENIJI, ALI PSIHIČKI JAČI Čilić protiv Đokovića ima omjer 0-13, ima i više provedenih sati na terenima US Opena. No ima i dva uspješna ispita 5. seta

VIDEO

Novak Đoković i Marin Čilić, 14. put. Prvi reket svijeta protiv branitelja naslova, prijatelj na prijatelja... Puno stvari obilježit će večeršnji polufinale US Opena na Arthur Asheu.

Tko je favorit? Zasigurno Đoković. Govori to međusobni omjer, ranking, osvojene titule pa i kladionice koje na srpskog tenisača daju vrlo nizak koeficijent 1,10, dok biste na Čilića za 100 uloženih kuna mogli zaraditi 650.

Pogledamo li put obojice do polufinalnog meča, vidjet ćemo da se Čilić daleko više mučio. Osim što je odigrao tri seta više, na terenu je proveo tri sata i 39 minuta više, što može biti presudno s fizičke strane. No čini se da je psihološki Marin više nego ikad spreman za pobjedu nad Novakom.

Novak se nije ni oznojio na startu, ali protiv Španjolaca je bilo "klimavo"

Đoković je lakoćom prošao prve dvije prepreke u New Yorku. Brazilcu Joãu Souzi prepustio je svega tri, a Austrijancu Andreasu Haideru-Maureru sedam gemova. Tek je 25. nositelj, Talijan Andreas Seppi pružio nešto jači otpor prvom nositelju, ali i on je pao u tri seta i nije uspio izboriti nijednu break-loptu na Đokovićev servis, baš kao ni prethodna dvojica.

Prvi problemi za Đokovića došli su u meču četvrtog kola protiv Španjolca Roberta Bautiste Aguta. Gubio je Novak servis čak četiri puta, od čega dvaput u drugom setu, kojeg je i izgubio, te još dvaput u četvrtom, što je nadoknadio čak četirima breakovima na servisu 23. nositelja.

Četvrtfinale je donijelo Đokoviću novu španjolsku prepreku i nove probleme u drugom setu. Feliciano López osvojio ga je, a vrlo je lako mogao odvesti meč u peti set da je kod vodstva 3-2 u četvrtom iskoristio jednu od dvije break-prilike.

Marin je imao jedan uvjerljiv meč, ostalo su bila mučenja, izvlačenja, ali i - pobjede

Mnogi su nakon ždrijeba ustanovili kako su Čiliću širom otvorena vrata do četvrtog kola i meča protiv Ferrera, a poslije što bude. Niti je Ferrer stigao do osmine finala, pa ni Nishikori koji mu je bio "suđen za četvrtfinale", niti se Marin baš tako prošetao do drugog tjedna u Flushing Meadowsu.

Obranu naslova Čilić je otvorio pobjedom u tri seta protiv argentinskog kvalifikanta Guida Pelle. Dva tie-breaka uz gubitak 3-1 u trećem setu nagovijestila su da će svakog protivnika Marin morati shvatiti ozbiljno. Gubio je Čilić servis i protiv Rusa Jevgenija Donskoja, no ipak ga je bez većih trzavica izbacio u drugom kolu. A onda je stigao Mihail Kukuškin.

Kazahstanac je osvajanjem prvog seta u tie-breaku najavio probleme za devetog nositelja koji je gubio 4-2 u drugom setu, no ipak se uspio vratiti i u tie-breaku izjednačiti. Poveo je Marin 2-1, ali tie-break četvrtog seta opet je bio koban pa je tek drama petog seta morala odlučiti pobjednika. Čilić je tu, pokazalo se, i rezultatski i igrom bio bolji.

Iščašen gležanj? Dobiva i s bandažom

Meč protiv Jérémyja Chardyja, 27. nositelja koji je prije toga nokautirao Davida Ferrera, nije se pokazao osobito dramatičnim po Marina iako je Francuz osvojio drugi set s glatkih 6-2 nakon dobrog Marinova otvaranja. Veći je problem bila ozljeda gležnja zbog koje se Marin mučio pronaći ritam, no na kraju ga je krajem četvrtog seta (u tie-breaku) te manje-više u petom (dvaput oduzeo servis pa spašavao dvije break-lopte pri servisu za meč) ipak pronašao.

Sve Čilićeve turbulencije u igri najbolje su došle do izražaja u četvrtfinalu protiv Jo-Wilfrieda Tsonge, 19. nositelja i najteže Marinove prepreke. Iako mu je noga bila bandažirana, Čilić je pametnom igrom došao do vodstva 2-0 u setovima, a onda agresivnom Tsongi, koji je imao 11 dvostrukih i čak 58 neprisiljenih pogrešaka, pustio da se vrati u meč. U četvrtom je setu propustio dvije vezane meč-lopte kod 5-4 pa potom još jednu kod 6-5, naposljetku i izgubio set u 13. igri.

Ali i takav Marin pokazao je mentalnu čvrstoću i opravdao vlastitu statistiku koja kaže da nikad nije izgubio nakon što je imao 2-0 u setovima. Rani break u petom setu otvorio mu je vrata polufinala i novog ispita njegovih igračkih i fizičkih, ponajviše psihičkih kvaliteta protiv neprikosnovenog Đokovića.

Đokovićev put do polufinala (setovi 15-2; 10 sati i 44 minute)

  • 1. kolo: João Souza (Brazil) 6-1, 6-1, 6-1
  • 2. kolo: Andreas Haider-Maurer (Austrija) 6-4, 6-1, 6-2
  • 3. kolo: Andreas Seppi (Italija, 25) 6-3, 7-5, 7-5
  • 4. kolo: Roberto Bautista Agut (Španjolska, 23) 6-3, 4-6, 6-4, 6-3
  • četvrtfinale: Feliciano López (Španjolska, 18) 6-1, 3-6, 6-3, 7-6(2)

Čilićev put do polufinala (setovi 15-4; 14 sati i 25 minuta):

  • 1. kolo: Guido Pella (Argentina) 6-3, 7-6(3), 7-6(3)
  • 2. kolo: Jevgenij Donskoj (Rusija) 6-2, 6-3, 7-5
  • 3. kolo: Mihail Kukuškin (Kazahstan) 6-7(5), 7-6(1), 6-3, 6-7(7), 6-1
  • 4. kolo: Jérémy Chardy (Francuska, 27) 6-3, 2-6, 7-6(2), 6-1
  • četvrtfinale: Jo-Wilfried Tsonga (Francuska, 19) 6-4, 6-4, 3-6, 6-7(3), 6-4
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku
'OKREĆEMO SE MLADIMA'

Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku

Marko Marić kaže: Teško profiliramo krilne igrače, a razvijamo sjajne vezne pa takve ne treba tražiti u inozemstvu. Davanje velikih i dugoročnih ugovora djeci od 18 godina je loše. Svi koji su otišli iz Dinama sa 16 godina, do 19. su bili u puno slabijem klubu