Obavijesti

Sport

Komentari 763

Čačićevi "kockasti" krenuli su pobjednički: Bugarska pala 3-0

Čačićevi "kockasti" krenuli su pobjednički: Bugarska pala 3-0
34

Hrvatska nogometna reprezentacija sačuvala je šanse za izravan odlazak na Euro u Francuskoj 2016. lijepom predstavom na Maksimiru. Svladali smo Bugarsku 3-0

VIDEO

Ante Čačić sjajno je otvorio izbornički mandat na klupi hrvatske nogometne reprezentacije. "Kockasti" su na praznom i kišnom Maksimiru svladali Bugarsku 3-0 golovima Perišića, Rakitića i Kalinića te sačuvali šanse za izravan plasman na Europsko prvenstvo u Francuskoj.

"Kockasti" su angažmanom i htijenjem podsjetili na neka stara vremena kad su ostvarivali puno bolje rezultate pa nekompletna Bugarska nije mogla pružiti gotovo nikakav otpor domaćinu. Jedina će mrlja na vrlo dobroj predstavi ostati, po svemu sudeći, ozljeda Luke Modrića te nepotreban crveni karton Duje Čopa.

Uraganski početak i novi Perišićev bljesak

Nije Čačić ni u najluđim snovima vjerojatno očekivao da će nakon manje od dvije minute u debiju njegova Hrvatska voditi protiv Bugarske. Ali to se dogodilo. Nakon slobodnjaka Kovačića za Modrića Luka je lijepo primijetio utrčavanje Ivana Perišića koji je poslao Terzijeva na pod i kroz noge Mitrevu pogodio u prvi kut za 1-0.

Bio je to Perišićev peti gol u ovim kvalifikacijama, čime je samo potvrdio epitet našeg najefikasnijeg i najraspoloženijeg igrača.

Već je ta akcija pokazala ono o čemu se proteklih dana na okupljanju govorilo: da su se "kockasti" probudili i da nije problem u nekvaliteti, nego nezalaganju naših igrača u proteklom mini-ciklusu protiv Azerbajdžana i Norveške. Vođeni tim optimizmom, domaćini su po natopljenom terenu nastavili dominirati.

Domagoj Vida tako je ponovo mogao zapapriti Ivajlu Petevu nakon što je to u dresu Dinama protiv Ludogorca učinio prije tri godine. Dobio je loptu na tri-četiri metra od gola nakon Rakitićeva kornera, ali nije uspio pogoditi okvir. Pridružio mu se i veznjak Barcelone zapucavši lijepu povratnu loptu Srne s desnog boka na 12-13 metara.

Srna odmah tražio drugi gol

- Ajmo, ajmo zabiti još jedan - grmio je kapetan Darijo Srna nakon uvodnih 15-ak minuta, a nije trebalo dugo da ga suigrači i poslušaju.

U 17. minuti, naime, Vida je zabio nakon Rakitićeva slobodnjaka, no pomoćnik Portugalca Artura Diasa, Alvaro Mesquita, digao je zastavicu jer je Nikola Kalinić požurio na ubačaj.

Bugari su u nekoliko navrata u prvom dijelu imali kratku terensku inicijativu s nekoliko udaraca prema golu, tek jedan i u okvir. Hrvatska je nastavila prijetiti, pri čemu je najbliže golu bila u 25. minuti kad su promašili Pjaca, pa Terzijev pogodivši stativu u pokušaju izbijanja lopte, a za kraj je Kalinić promašio okvir.

Nagrada za dobru igru našima je ipak stigla prije predaha. U 42. minuti Rakitić je ušao u šesnaesterac odigravši kombinaciju s Kalinićem. Napadač Fiorentine atraktivno mu je vratio loptu petom, a Raketa pogodio u prvi kut za 2-0 i svoj prvi reprezentativni gol nakon točno tri godine i gostovanja u Makedoniji.

Bez Modrića usporili smo ritam

U moru dobrih vijesti zbila se i jedna loša. Luka Modrić držao se za nogu krajem prvog poluvremena pa ga je Čačić odlučio izvaditi iz igre i uvesti Milana Badelja. Još se ne zna je li bila riječ samo o grču ili, nedajbože, ozbiljnijoj ozljedi, no izlazak motora Real Madrida utjecao je na igru "kockastih".

Nije se to vidjelo na samom startu nastavka jer smo u 53. minuti stvorili veliku šansu. Pivarić je ubacio za Kalinića čiji je udarac glavom ipak zaustavio Mitrev. Nedugo nakon toga Kalinić je pucao i nogom nakon kombinacije s Perišićem, ali nije pogodio okvir. Nakon toga Čačić je uveo Duju Čopa, a Hrvatska je usporila ritam.

Umor je bio sve prisutniji u redovima domaćina, ponajviše manjak kreacije, no nisu ni Bugari bili pretjerano raspoloženi za napad. U završnici utakmice ubacili smo u brzinu više. Imao je Kalinić u 78. minuti jednu lijepu šansu koju mu je blokirao Ivo Ivanov, no tri minute potom napokon je zabio. Perišić ga je poslužio na drugoj stativi, a Nikola s loptom praktički ušao u gol. I Kalinić je prekinuo dugogodišnju golgetersku sušu, zabio je prvi put od prijateljske utakmice protiv Južne Koreje u rujnu 2013.

Glupost utakmice napravio je u finišu Duje Čop koji je nagazio Popova po Ahilovoj tetivi pa mu je Porutgalac Artur Dias pokazao izravan crveni karton.

Sve u svemu, bila je to lijepa predstava na Maksimiru, a Hrvatska je sačuvala šansu za izravan plasman u Francusku uoči finiša kvalifikacija na Malti u utorak (20:45).

Kvalifikacije za Euro 2016., skupina H, 9. kolo:

  • Hrvatska - Bugarska 3-0 (Perišić 2', Rakitić 42', Kalinić 81')
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 763
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao