Obavijesti

News

Komentari 227

Merah ubijen metkom u glavu: Pronađene snimke ubojstava

Merah ubijen metkom u glavu: Pronađene snimke ubojstava
40

Nakon više od 32 sata specijalci su ubili Mohammeda Meraha (23) koji se skrivao u stanu u Toulouseu. On je upucan snajperom u glavu kada je pokušao pobjeći

VIDEO

Drama je završila. Nakon više od 32 sata francuska je policija ubila Mohammeda Meraha (23). On je bio osumnjičen za ubojstva tri francuska vojnika 15. ožujka u Montaubanu te u ponedjeljak četvero ljudi, među kojima troje djece ispred židovske škole u Toulouseu. 

Francuski tužitelj za slučajeve terorizma Francois Molins na konferenciji za novinare ispričao je detalje akcije. Rekao je da su tijekom pregledavanja njegova stana pronašli video zapise svih ubojstava koji očito potvrđuju njegovu krivnju. Na nekoliko snimki Merah tijekom ubojstva govori 'Alah je velik'. U policajce je iz prilikom uapada u stan ispalio oko 30 metaka. Mohammed je ubijen snajperom u glavu kada je pokušao pobjeći. 

Policija i forenzičari i dalje pregledavaju Mohammedov stan i traže sve što bi moglo pomoći u daljnoj istrazi.

Ozlijedio dva policajca

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zgradu u Toulouseu u kojoj se Merah nalazio su policajci opkolili u srijedu u tri sata ujutro. Merah je zapucao i ozlijedio dvojicu policajaca. Policija se povukla i počela pregovore. Merah im je navodno priznao zločin te im obećao da će se predati u srijedu popodne. Policija je u međuvremenu evakuirala prestravljene susjede. Neki su se susjedi skrivali ispod krevete, a drugi su molili policiju da ih izvuče iz zgrade. Evakuirali su ih kranom s krova te su ih odvezli autobusom u obližnju vojarnu. 

Oko zgrade bacali granate

Merah se nije predao pa je policija u srijedu navečer počela bacati granate oko zgrade. Kasnije su objasnili da su ih bacali da bi napravili "psihološki pritisak" na ubojicu. 

U četvrtak ujutro su odlučili krenuti u akciju. S Merahom nisu razgovarali cijelu noć, a ujutro se činilo kako u stanu u prizemlju u kojem se Merah skrivao nema tragova života. A onda se Merah javio, poručio im kako se neće predati te kako, će policajce, ako se približe stanu, ubiti. 

"Umrijet ću s oružjem u rukama"

Rekao im je i kako želi umrijeti s oružjem u rukama. Oko 10.30 policija je bacila još nekoliko granata, a onda su specijalci krenuli u stan. Ušli su kroz vrata i prozore. Bojali su se da im je Merah postavio zamke pa su prije nego bi ušli u prostoriju postavili kamere da vide da li je netko u sobi. Kad su došli do kupaonice, Merah, koji se skrivao unutra, je počeo pucati. Specijalci su se sklonili u zaklon i uzvratili. U pucnjavi je ispaljeno oko 300 metaka. Ranjeni Merah je skočio kroz prozor, a u rukama je imao kalašnjikov i pucao je. Ubrzo su ga našli mrtvog na tlu. U 11.47 je policija službeno potvrdila da je Merah mrtav. U akciji su lakše ozlijeđena dva policajca. Nakon akcije jedan iskusni specijalac je rekao kao nikada dosad nije sreo s nekim tko je toliko nasilan. 

Tvrdio da je mudžahedin

Merah je tvrdio kako je ljude ispred židovske škole ubio kako bi osvetio palestinsku djecu, a francuske vojnike kako bi se osvetio francuskoj vojsci za njihove akcije u svijetu. Tvrdio je i da je mudžahedin i pripadnik Al Qa'ide. Merah je rođen u Francuskoj no porijeklom je bio iz Alžira. U francuskoj je živio s majkom, dva brata i dvije sestre. I njih je policija ispitala. Navodno su kod jednog brata našli eksploziv. 

Merah je, tvrdilo se u srijedu, bio u zatvoru u Afganistanu jer je postavljao bombe za talibane. Mediji su pisali i da je pobjegao iz zatvora u Afganistanu i to s grupom talibana. U četvrtak je njegov odvjetnik to demantirao. Rekao je da je Merah bio u zatvoru u Francuskoj zbog oružane pljačke. Meraha je navodno nadzirala policija. Usprkos toga dobio je gradski stan. Navodno se prijavio u Legiju stranaca i dva puta u francusku vojsku, ali su ga svi odbili jer je u dosjeu imao nekoliko kaznenih djela.  

Planirao nove napade

Merah je u srijedu policiji rekao kako mu je žao što nije uspio ubiti više ljudi te što mu nije uspjelo više zgroziti cijelu zemlju i baciti ju na koljena. U četvrtak su mediji objavili kako je nakon napada ispred škole u Toulouseu planirao ubiti voditelja odjela za suzbijanje kriminala u Toulouseu te jednog djelatnika francuske obavještajne agencije.

Sarkozy: Merah je bio terorist 

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy se nakon što je akcija završila zahvalio policiji i poručio je Francuzima da budu ujedinjeni i pozvao ih je da prevladaju bijes i ne dozvole ljutnji da ih obuzme. Rekao je i kako djela Mohammeda Meraha nemaju veze s muslimanima i njihovom religijom. 

- On je bio terorist. Muslimani s njim nemaju nikakve veze - rekao je Sarkozy. Poručio je i kako će kažnjavati ljude koji posjećuju web stranice koje brane i veličaju teroriste i terorizam. Dodao je i kako je policija pokušala sve da Meraha uhvati živog no to na kraju nije bilo moguće.

I NATO je objavio kako istražuje Meraha, a pogotovo da li su točne tvrdnje da je boravio u Afganistanu i pomagao talibanima. 


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 227
VIDEO

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...
POTRAGA ZA DANKOM (2)

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...