Obavijesti

News

Komentari 70

'Maček mi je rekao: Što manje pitaš, to je onda bolje za tebe'

Damir Polančec je na sudu kazao kako mu je Maček rekao da stranački aktivisti, odnosno mladež HDZ-a, dobiva novac da glasuje za članove Vlade u TV emisijama

VIDEO

Svjedočenjem bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca na zagrebačkom Županijskom sudu nastavilo se suđenje u slučaju Fimi media. Polančec je već svjedočio na suđenju Ivi Sanaderu, samo ne u ovom procesu već u slučaju Ina-Mol.  

Na početku svog svjedočenja objašnjavao je o čemu se sve pričalo na predsjedništvima HDZ-a.

- O završnom računu nije se nikad razgovaralo na sjednicama Predsjedništva, nego su financijska izvješća, dnevni red i termine određivali predsjednik stranke i glavni tajnik, a za donacije na žiro račun stranke bili su zaduženi Ivan Jarnjak i Mladen Barišić - rekao je na sudu.

- O financiranju Doma Nikole Tesle i obnovi osnovne škole u Velikom Trgovišću rapravljalo se, no ne sjećam se da li na Predsjedništvu ili užem kabinetu Vlade. O plaćanju naknada pjevačima se nikad nije raspravljalo na Predsjedništvu niti znam tko je donosio odluke o tome. Nije se raspravljalo ni o kupovini medija, no razgovaralo se u uredničkoj politici Hrvatskog lista pa je Ratko Maček dobio zadatak da elaborira kako promijeniti uredničku politiku novina. Rapravljalo se o projektu da se preko mreže lokalnih medija poboljša promidžba stranke pa je Maček od Ive sanadera dobio zadatak da to pripremi - rekao je Polančec.

Polančec se čudio bogatom cateringu, Maček mu rekao da jede ako je gladan

Polančec je na sudu kazao kako je na svakom Predsjedništvu HDZ-a bio bogat catering s gomilom hrane i pića. 

- Čudio sam se kako uvijek ima svega i od kud to sve, a Maček mi je onda rekao 'Što manje pitaš, bolje za tebe' - kazao je Polančec.

Učinilo mu se kako se pretjeruje s hranom i pićem, no Maček mu je tada rekao da jede ako je gladan.

Plaćali mladež HDZ-a da glasuje za članove Vlade na televiziji

Polančec se kasnije u svjedočenju ispravio i rekao kako se na Predsjedništvu HDZ-a ipak raspravljalo o odabiru pjevača, no ne i o tome tko će ih i koliko platiti. 

- Jednom prilikom sam na Predsjedništvu vidio kako gomila mladih ljudi ulazi u jednu sobu. Upitao sam Mačeka tko su oni pa mi je on rekao da je riječ o mladeži stranke, odnosno stranački aktivistima, koji rade na društvenim mrežama i internetu - kazao je i u nastavku rekao kako mu je Maček pojasnio čime se oni bave:

- Kad ti ideš u Otvoreno ili neku drugu emisiju na televiziji onda oni glasuju - rekao je Polančec na sudu i dodao kako su za taj posao bili i plaćeni.

'Nikad nitko nije bio protiv prijedloga predsjednika stranke'

I dok Sanader i njegovi odvjetnici za Polančeca nisu imali pitanja, odvjetnika HDZ-a zanimalo je kako su se plaćali troškovi u stranci:

- Nemam saznanja tko je operativno plaćao troškove stranke, pretpostavljam glavni tajnik. Ne sjećam se da bi o strukturi prihoda raspravljali na Predsjedništvu, no znam da su prihodi dolazili iz državnog proračuna i donacija, a koliko se sjećam članarine se nisu dugo godina skupljale - rekao je. 

Polančec se ipak sjeća kako je Predsjedništvo uglavnom na prijedlog tajnika stranke odlučivalo o donacijama obiteljima s više djece, Zakladi Ana Rukavina i slično.

- Nikad nisam vidio pisane odluke Predsjedništva, pretpostavljam da ih je naknadno izrađivao glavni tajnik. No na sastancima nikada nitko nije bio protiv prijedloga predsjednika stranke - zaključio je Polančec.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 70
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"