Obavijesti

News

Komentari 84

Kulterer: Provizija je išla Laxi, ali se ne sjećam kako izgleda

Kulterer: Provizija je išla Laxi, ali se ne sjećam kako izgleda
6

Ivan Šuker: Sve odluke Vlade donosile su se jednoglasno; Sudac Turudić: Pa čemu su onda služile sjednice Vlade?' Ivan Šuker: 'Da se na njima donesu odluke'

VIDEO

Nakon što je u četvrtak Damir Polančec imao poprilično živopisno svjedočenje u kojem je iznio mnogo pikanterija, u petak je svjedočenjem Wolfganga Kulterera, bivšeg direktora Hypo banke i Ivana Šukera, bivšeg ministra financija, nastavljeno suđenje Ivi Sanaderu. Podsjetimo, bivšeg premijera se u objedinjenom postupku tereti za ratno profiterstvo u aferi Hypo te za primanje 10 milijuna eura mita u slučaju Ina-Mol. 

Prvi je na klupu za svjedoke sjeo Kulterer koji se danas 'odjednom' sjetio Eugena Laxe, rekavši kako mu je Laxa osobno u Zagrebu  rekao da se provizija od kredita treba isplatiti njemu. No, kada je prvi puta ispitan Kulterer je kazao da mu to ime uopće nije poznato.

Doduše, Kulterer se danas nije mogao sjetiti kako je Laxa izgledao rekavši kako bolje pamti brojke od fizionomije. Rekao je samo da je riječ o starijem čovjeku koji je tada imao oko 60 godina i koji mu je rekao da osobno poznaje Franju Tuđmana. 

Provizija se trebala dati Laxi jer je on trebao 'srediti' da Hypo banka bude ta koja će dati Hrvatskoj kredit. Naime, Hypo  banka je imala međunarodnu konkurenciju i trebala je osigurati 'pobjedu'. 

Kulterer: Morao sam obraditi podatke u svojoj glavi

Kulterer je rekao da je uvjeren kako u centrali Hypo banke, osim vizitke Eugena Laxe, sigurno postoje i spisi sa svim detaljima kredita kao i o proviziji od pet posto koju je odobrio Nadzorni odbor Hypo banke.

Tužiteljica Laptoš rekla je kako ni na zadnjem ispitivanju u travnju prošle godine Kulterer  nije iznosio nikakve konkretne podatke o Laxinoj ulozi, pa ju baš zato zanima kako to da se njega tek danas sjetio. 

- Nakon 18 godina nisam u stanju svega se sjetiti od prve. S obzirom na sve što mi se zadnjih godina dogodilo, morao sam obraditi puste podatke u svojoj glavi tako da sam se počeo lagano prisjećati i ponovo sam posložio kockice - kazao je Kulterer.

'Sanader je odlično znao njemački. To je bilo jako dobro'

Zanimljivo, Kulterer je Sanadera spomenuo tek nakon gotovo dva sata svjedočenja, rekavši kako ga je s njim u rujnu ili listopadu 1994. neslužbeno upoznao Mate Granić u hodniku ministarstva vanjskih poslova u Zagrebu, a službeno upoznavanje bilo je u prosincu iste godine kada se Sanader uključio u pregovore oko kredita. 

- To je bilo jako dobro zbog Sanaderovog odličnog znanja njemačkog jezika - rekao je Kulterer.

Nakon što je sud odredio pauzu, Kulterer je zatražio da se vrati u Austriju zbog neodgodivih obveza. Nastavak njegovog ispitivanja na sudu nastavit će se u sljedeću srijedu.  

Pregovori s MOL-om krenuli u veljači 2008.

Prije nego li je svoje svjedočenje počeo Ivan Šuker, Sanader je uložio prigovor na prijevod Kultererova svjedočenja ustvrdivši kako on zna jako dobro njemački jezik, te je sudski tumač prevodio neprecizno i neprofesionalno.

Bivši ministar financija rekao je kako je u veljači 2008. rečeno da je MOL podnio zahtjev da se krene u pregovore oko izmjene među dioničarskog ugovora Ine i MOL-a. Šuker je rekao kako se na toj sjednici imenovalo povjerenstvo vlade koje je trebalo voditi pregovore s MOL-om oko izmjena ugovora. Damir Polančec bio je predsjednik tog povjerenstva, a Ivan Šuker član.

Članovi Vlade dobili cijeli ugovor tek na sjednici na kojoj su morali donijeti odluku 

Šuker je rekao kako on nije bio niti na jednoj sjednici tog povjerenstva zbog drugih obaveza, ali koliko on zna, to povjerenstvo nije izradilo nikakav dokument kojim bi izvijestili vladu dokle su došli u pregovorima s MOL-om. Šuker je rekao da je on do rujna 2008. bio predsjednik Nadzornog odbora Ine, a tada ga je naslijedio Polančec. 

Šuker tvrdi da je Sanader Predsjedništvo HDZ-a zatražio da daju suglasnost da Polančec nastavi pregovore s MOL-om. Bivši ministar financija tvrdi da se pokušalo isforsirati donošenje odluka na Vladi do 31. prosinca 2008.  

- To nije bilo izvedivo, pa je odluka donesena na sjednici 29. siječnja. Tek na toj sjednici članovi Vlade su dobili cjelovit ugovor - kaže Šuker. Tvrdi da ga je Marina Matulović Dropulić molila da odu Sanaderu, zato što nisu napravljene procjene plinskog biznisa, zbog kojeg je trebalo izdvojiti milijardu i 120 milijuna kuna.

Kosor poslala Šukera na sastanak sa Sanaderom

Na pitanje je li imao ikakve razgovore sa Sanaderom vezano za Inu nakon ostavke bivšeg premijera, Šuker je rekao da je imao sastanak sa Sanaderom u kolovozu 2009. godine na koji ga je poslala Jadranka Kosor. 

- Imali smo sastanak svih članova Vlade i koalicijskih partnera, razgovaralo se o svemu. U jednom trenutku Jadranka Kosor mi je rekla da odem u središnjicu stranke, jer me tamo čeka Sanader.  Kada sam došao u središnjicu, tamo su me čekali Sanader i Polančec. Sanader me pitao što je s realizacijom izdvajanja plinskog biznisa. Odgovorio sam mu da Hrvatska u tom trenutku nije bila u stanju otkupiti tvrtku Prirodni plin. Uvodio se krizni porez, podigli smo PDV i kresali smo sve moguće rashode i tada je takvu obvezu bilo nemoguće izvršiti - rekao je Šuker.

Nakon toga pozvan je Zsolt Hernadi koji je taj dan bio u središnjici stranke.  - Sanader se s njim pozdravio, a Polančec i ja otišli smo s Hernadijem u drugu sobu gdje sam mu objasnio situaciju - rekao je Šuker. Dodao je da je Hernadi imao razumijevanja no ipak je rekao da se ugovori moraju poštivati.  

- Dogovorili smo se da se odluka po kojoj Hrvatska treba kupiti tvrtku Prirodni plin prolongira do 1. prosinca 2009., a nakon isteka tog roka dobili još jednu odgodu od godine dana. No, koliko je meni poznato ta tvrtka do danas nije kupljena - rekao je Šuker.

Šuker: Sve odluke Vlada je donosila jednoglasno; Sanader: To nije istina

Na pitanje je li glasao za izmjene međudioničarskog ugovora, Šuker kaže da jest. Tvrdi da su za to glasali svi članovi Vlade i da on ne pamti niti jednu sjednicu Vlade na kojoj odluke nisu donijete jednoglasno. 

- Prvo se sve raspravljalo, a onda smo glasovali jer se smatralo da je resorni ministar pripremio sve kako treba te mu se stoga vjerovalo - rekao je Šuker. Na pitanje suca Turudića: 'Pa čemu onda služe sjednice Vlade', Šuker je odgovorio: 'Zato da se na njima donesu odluke.

Sanader je pitao Šukera da li je Vlada potpisala dodatak ugovora kojim se obvezuje da će na sebe preuzeti plinski biznis. Šuker je odgovorio potvrdno, ali je dodao da je Vlada od toga željela odustati. - Mi smo razgovarali je li ikako moguće da taj ugovor eliminiramo. Čitavo se vrijeme pregovaralo s MOL-om da se taj dio ugovora poništi ako je moguće - kaže Šuker.

Šuker je rekao da je Vlada bila prisiljena potpisati aneks ugovora da bi zadržala pridržajna prava, te da ne bi morala platiti Ini naknadu štete zbog neispunjavanja ugovora.

Na Sanaderovo pitanje je li on na užem kabinetu prije sjednice Vlade pitao jesu li dokumenti o izmjeni međudioničarskog ugovora spremni za Vladu, Šuker je odgovorio: 'Da vi niste dali zeleno svjetlo, ne bi bili glasali 'za'. Nitko osim Polančeca i vas o tome nije raspravljao, drugim članovima ste rekli da su materijali spremni i da mogu ići na usvajanje'.

Nakon što je ispitao Šukera s desetak pitanja, Sanader je rekao da ima nekoliko prigovora na istinitost Šukerovog svjedočenja. Između ostalih, Sanader je ustvrdio kako je bilo situacija kad odluke nisu donošene jednoglasno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 84
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi