Obavijesti

Video

Komentari 37

Uložio u restoran, ali mu ga ne daju: Mile je na sudu 40 godina

Uložio u restoran, ali mu ga ne daju: Mile je na sudu 40 godina
4

Spor iz 1976. godine: Mile je u gradnju restorana uložio milijun DEM. Općina mu je poništila natječaj. Promijenila se i država, a on još nije dobio odštetu...

VIDEO

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

01:04

Mislili su da ću umrijeti i da će me se tako riješiti. Ali neće. Jer ja ću umrijeti kad ja budem htio, kaže Mile Župan (78) iz Sl. Broda.

Njegova borba s državom, bivšom i sadašnjom, traje 40 godina. Dok je bio na ratištu, država ga je deložirala iz njegova ugostiteljskog objekta. Pravnu bitku počeo je 1976. godine.

- Ugostiteljski objekt Klasije, jedan od boljih u to vrijeme, koji je bio u mom najmu, trebalo je renovirati. Općina Slavonski Bord, tj. Savez za fizičku kulturu (SOFK), 1976. su raspisali javni natječaj za gradnju restorana Klasije i adaptaciju istoimenog bifea. Osim mene javilo se ugostiteljsko poduzeće Brodvin, no oni su odustali. Tadašnje Izvršno vijeće Skupštine Slavonskog Broda godinu dana nakon natječaja odobrilo je gradnju. Na temelju ugovora ishodio sam dozvole te ušao u investiciju - kaže Mile, koji je uložio svu ušteđevinu te uzeo pozajmice od prijatelja. No tad su uslijedili problemi.

- Pet godina poslije u Poreznoj upravi saznao sam da ugovor koji sam potpisao sa SOFK-om nije valjan jer oni nisu imali pravo raspisati natječaj, ali i to da su meni iza leđa oni i Brodvin potpisali ugovor o najmu restorana i bifea. Pustili su me da ulažem novac, dolazili na gradilište i pratili napredak radova. A planirali su mi sve oduzeti kad završim posao - prisjeća se Mile. Problema je bilo kad je pokušao dobiti uporabnu dozvolu.

Htjeli su moju imovinu

- Nisu mi je htjeli izdati, a poništili su mi i građevinsku dozvolu, što sam doznao 1990. Još ranije počela su maratonska suđenja u kojima sam ja tražio da mi daju odštetu, a oni su u sprezi politike i pravosuđa nastojali to ne uraditi i dočepati se moje imovine. Kroz desetljeća suđenja prošao sam sve moguće sudske instancije, stigao sam do Ustavnog suda. Nažalost, unatoč dokazima niti jedan sud to nije uvažio. Doneseno je i nekoliko presuda u moju korist, čak sam dobio i 200.000 kn, ali su mi to sve uzeli - govori Mile.

- Nadao sam se da ću, kad budemo imali svoju državu, dobiti pravičnu naknadu, ali ništa od toga. Postalo je još gore nego što je bilo. Ušli smo u EU, i njenim institucijama sam se obratio. I oni su se oglušili uz obrazloženje da uzrokovana šteta prema meni nije djelo institucija, tijela, ureda ili agencije Unije, toliko o tome koliko Hrvatsku drže ravnopravnom članicom.

Traži izgubljenu zaradu

Želim od njih pravdu jer je u svojoj domovini ne mogu dobiti. Tražim od Hrvatske da mi isplati mojih uloženih milijun ondašnjih njemačkih maraka, 48 milijuna kuna na ime izgubljene dobiti, tj. zarade za 40 godina, ili 480 mjeseci nepravde koju su mi učinili. Naravno, s pripadajućim kamatama - kaže Mile.

Duspara: Ovo je posljedica lošeg stanja u pravosuđu

Grad je i dalje vlasnik zemljišta i svega na njemu u Klasijama. Nismo ništa dužni gospodinu Županu, a je li odšteta koju mu je dosudio sud adekvatna, ne ulazim u to. Njegov slučaj je samo jedan u nizu i posljedica je stanja u pravosuđu. Ovaj grad su čerupali sa svih strana, to što su radili moji prethodnici ne bih komentirao. Žao mi je zbog svega što se dogodilo gospodinu Županu, rekao je Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda.

U vijestima pogledajte i:

- Samouhljeb 4: DORH mu kuca na vrata, Jozinović spreman vratiti lovu

- Majda Šešelj Tara: Nekad pjevala u Karmi, danas odgaja kći

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Šebalj: 'Prvi napravi sigurnosni koridor'; Vatrogasac: 'Velika greška je raditi nagla kočenja...'
TKO JE KRIV?

Šebalj: 'Prvi napravi sigurnosni koridor'; Vatrogasac: 'Velika greška je raditi nagla kočenja...'

Nova epizoda, novi gost u studiju Tko je kriv? Vatrogasac nam je objasnio situacije u kojima se nalaze kao vozači vozila s prednošću prolaska. Pogledajte i detalje u kojima se nisu slagali s Jurom Šebaljem...

Nova epizoda zabavnog serijala 'Kulturneja': Ovo su najčudniji stereotipi o Talijanima?!
POGLEDAJTE VIDEO

Nova epizoda zabavnog serijala 'Kulturneja': Ovo su najčudniji stereotipi o Talijanima?!

Na JoomBoos YouTube kanalu izašla je nova epizoda zabavnog serijala 'Kulturneja'. Influenceri Alen Žigić i Petra Dimić u novoj su epizodi otkrili najčudnije stereotipe o Talijanima i saznali - jesu li točni?!
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti