Obavijesti

News

Komentari 20

Big Brother: Danonoćno prate četiri mede u Gorskom kotaru

Big Brother: Danonoćno prate četiri mede u Gorskom kotaru
7

Milijun eura vrijednim europskim projektom Veterinarskog fakulteta danonoćno se prati kretanje četiri medvjeda u Gorskom kotaru. Medvjedi imaju satelitske ogrlice

VIDEO

Profesor  Đuro Huber sa Zavoda za biologiju na zagrebačkom Veterinarskom fakultetu stavio je 12. lipnja ogrlicu za praćenje malenome medvjedu imena Vedran.

Tako je i dvoipolgodišnji-medo, mase 73 kilograma, ušao u projekt Life Dinalp Bear Europske unije vrijedan milijun eura, koji provodi Veterinarski fakultet u suradnji sa Autocestom Rijeka - Zagreb.

- Za sada u programu imamo četiri medvjeda koji imaju satelitske ogrlice za praćenje i čije kretanje pratimo 24 sata. Cilj nam je vidjeti koliko često i na kojim mjestima prelaze autocestu kako bismo ih što bolje zaštitili od pogibije na autocesti - govori nam profesor Đuro Huber.

Istoga dana kad su na hranilištu Slavica kod izlaza sa autoceste Vrata ulovili Vedrana, u drugu zamku koju su postavili uhvatio se i medo kojeg su nazvali Slaven 2. Od Vedrana je stariji godinu i pol te teži 100 kilograma. I on je također dobio ogrlicu s odašiljačem.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Da bismo ih ulovili, čekali smo tri tjedna i nismo mogli vjerovati da smo istog dana uhvatili dva medvjeda - s ponosom govori Huber. A čitav projekt započeli su u svibnju s medvjedima Bojanom i Slavkom, koje su ulovili na jednom hranilištu kod Vrbovskog. Izvagali su ih, pregledali, stavili im ogrlice za praćenje i pustili ih da dalje vrludaju brdima.

- Nadam se da ćemo pomoći opstanak populacije medvjeda na dulji rok u sa što manje problema s ljudima - zaključuje Huber.

Zajedno teže 545 kilograma

Slaven 2 - Težina 100 kilograma, starost četiri godine. Kratak opis: Slaven 2 ulovljen je istog dana kada i Vedran.  Također je dobio ogrlicu sa satelitom. 

Vedran - Težina 73 kilograma, starost 2,5 godine. Kratak opis: Maleni Vedran ulovljen je 12. lipnja na hranilištu "Slavica". Od tada se prati njegovo kretanje. 

Slavko - Težina 186 kilograma, starost pet godina. Kratak opis: Nakon što im je upao u zamku, medvjed Slavko dobio je ogrlicu za praćenje.

Bojan - Težina 186 kilograma, starost pet godina. Kratak opis: Bojan i Slavko prate se na zajedničkoj karti, Primijećeno je da jedan češće prelazi autocestu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a