Obavijesti

News

Komentari 33

Blago iz bakine škrinje: Tajana (21) je snaša od milijun kuna

Blago iz bakine škrinje: Tajana (21) je snaša od milijun kuna
1

Studentica je na Šokačkim susretima kraj Kutjeva nosila tradicionalnu nošnju iz 19 stoljeća. Njene ramske gaće su, kazala je, službeno najstarije sa svojih 150 godina

VIDEO

Tajana Vidakušić (21) iz Pleternice, na nedavnim Šokačkim susretima u Vetovu kraj Kutjeva, nosila je narodnu nošnju staru oko 150 godina. Imala je i nakit, od kojeg pojedini komadi potječu iz doba Osmanlijskog carstva. 
Iako studira menadžment i kineziologiju, redovito s obitelji održava narodne običaje.

- Od malih sam nogu članica KUD-a Rama, u kojem mi je i cijela obitelj. Na sebi imam službeno najstarije ramske gaće koje su nosile naše praprabake, a stare su 150 godina. Oko struka imam ramsku pavtu (nešto poput kopče na remenu ili pojasa djevičanstva) staru 300 godina, a u obitelji je od doba Osmanlijskog carstva - otkrila je Tajana.

Za njega je obitelj mogla dobiti jako puno novca, no predmet je obitelji neprocjenjiv. Na njezinoj nošnji isticale su se i kovanice iz doba Franje Josipa iz 1809. godine. Ogrtač ili čurdija, koji su se bojili jasenovom korom, njezini su preci izradili od ovčje vune, dok su opanci, iako stari 200-tinjak godina, kao novi. Nošnju je upotpunila vunenim čarapama, ogrlicom, košuljom, anterijom, pregnjačom i terkijom, ispod čega se nalaze i dva stara ručnika. Strina Danica Vidakušić (52) tvrdi kako je nošnja neprocjenjiva.

- Takvi primjerci ne mogu se pronaći ni u muzeju. Nadam se da će se i dalje prenositi s koljena na koljeno. Nitko ne bi rekao, ali krpa koju ima na glavi stara je 120 godina, no ne nosi se kad je prevelika vlaga - rekla nam je strina.

Povjerila nam se i kako su njezini preci Tajaninu košulju tkali četiri godine. Sve čisti i održava domaćim sapunima od slanine i sode kako bi zadržali bjelinu. Tajana je iz brojne obitelji, a baka Dragica (82), o kojoj smo pisali u travnju, ima šestero djece, 26 unučadi i 46 praunučadi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.