Obavijesti

News

Komentari 54

Creski bjeloglavi sup letio do Švedske, a kući ide avionom

Creski bjeloglavi sup letio do Švedske,  a kući ide avionom
1

Do iznemoglosti: Ptica je s Cresa odletjela u švedski Tuve, najsjeverniju točku na kojoj su nekog supa ikada vidjeli. Bio je potpuno slab. U utorak ga vraćaju kući

VIDEO

Jednogodišnji sup kojeg su prije nekoliko mjeseci našli u Švedskoj zove se Oštro. Za letača se brinuo Tommy Landen, volonter u Göteborgu. 

- Našli su ga sjevernije od 57. paralele, kamo nijedan sup nije otišao. Oštro je osvojio rekord. Bio je jako slab kad su ga našli. Imao je samo 5,4 kilograma, a te ptice koje su lakše od šest kilograma teško je održati na životu. No dobro se oporavlja i sad ima 7,5 kilograma, što je prosjek za ovako mladu pticu - kaže dr. Goran Sušić, zadužen za zaštitu supova u Eko-centru Beli na Cresu.

Oštro se vraća u utorak u pratnji djelatnika centra iz Švedske i volontera. Autom će prijeći iz Švedske u Dansku, pa iz Kopenhagena avionom Croatia Airlinesa do Zagreba te na Cres.

Povratak mladog supa u domovinu sponzorira Croatia airlines. Oštro će ostati na rehabilitaciji na Cresu, a na slobodu će ga pustiti 22. rujna, nakon što se potpuno oporavi. Preletio je najmanje 1800 kilometara, koliko ima do Göteborga, ali nitko ne zna kojim je putem išao.

U 22 godine rada, u Eko centru Beli obilježili su 816 supova, a lete po cijelom svijetu.

- Prije Oštra, naš sup je najsjevernije prešao 55. paralelu, a bio je 800 kilometara sjeveroistočno od Moskve. Najjužnije je jedan stigao do Čada u srednjoj Africi - dodaje Sušić.

Mladi supovi odlaze na petogodišnje lutanje, nakon kojeg se vraćaju u svoju koloniju, gdje svijaju gnijezdo i ondje žive 50 godina. Koja ptica je prevalila najviše kilometara, nije poznato jer one lete duž planinskih lanaca i samo njima znanim putevima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

UŽIVO Rafalei  slijeću na Pleso
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei slijeću na Pleso

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa