Obavijesti

News

Komentari 7

Djeca su nekad u 'zabavištima' slagala drvene i kamene kocke

Djeca su nekad u 'zabavištima' slagala drvene i kamene kocke
6

Zvali su se zabavišta i u njima su boravila predškolska djeca bogatih i siromašnih roditelja, a plaćali su ovisno o zaradi. Prvi privatni vrtić u Zagrebu je otvoren 1869.

VIDEO

U zabavištima predškolska su djeca boravila dva do tri sata prijepodne i dva, tri sata poslijepodne. Sjedili su u klupama kao u školi i spavali na zajedničkim strunjačama.

Prije 150 godina djeca u zabavištima igrala su se raznim didaktičkim igračkama, poput drvenih ili kamenih kocki, od kojih su, prema nacrtima i uputama zabavišne učiteljice, izrađivali makete, pleli košare i slično. Većina ih je imala vrtove u kojima su učili saditi cvijeće i povrće, a neka su imala i životinje, primjerice, psa ili perad. U vrtu je obično bio i pješčanik za igru te koš sa zatvorenom pletenom košarom sa zvoncem koje bi zazvonilo nakon što bi dijete pogodilo koš.

- Prvi privatni vrtić u Zagrebu 1869. godine otvorila je Antonija Cvijić Lukšić u Bregovitoj ulici 3, u današnjoj Tomićevoj ulici. Bio je to samo sedam godina nakon otvaranja prvog vrtića u Beču - kazala nam je Elizabeta Serdar, autorica izložbe “Zagrebačka zabavišta” koju se može pogledati u Hrvatskom školskom muzeju na Trgu žrtava fašizma. 

Prvo gradsko zabavište koje je sufinancirao Grad otvoreno je 1882. godine na Kaptolu, a u sljedećim godinama otvoreno ih je još nekoliko. Djece je u vrtićima u to vrijeme bilo oko stotinjak. U jednoj grupi bilo je 30-40 djece. Mališani su mogli jesti u vrtiću ili hranu donijeti od kuće.

Najsiromašniji roditelji nisu ga plaćali, dok su ostali plaćali prema porezu koji su prijavili, i to u tri različita razreda. Tko je prijavljivao veći porez, više je plaćao.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.