Obavijesti

News

Komentari 15

Hrvati će ići preko pustinje i ledenjaka do najvišeg vulkana

Hrvati će ići preko pustinje i ledenjaka do najvišeg vulkana
3

Osmeročlana ekipa planinarskog društva Željezničar odlučila se penjati na Ojos del Salado koji se nalazi u području pustinje Atacama koja je najsušnija u svijetu

VIDEO

Jednoglasno smo odlučili da ćemo se penjati upravo na Ojos del Salado, kaže Slavko Patačko iz Hrvatskog planinarskog društva Željezničar.

Htjeli su, dodaje, ove godine napraviti nešto zaista posebno, pa im se taj najviši aktivni vulkan na svijetu i najviši čileanski vrh učinio odličnom idejom. 

Atraktivan, ali i vrlo opasan vrh


- Mi smo prvi iz Zagreba koji organiziramo ekspediciju u taj dio Anda - kaže Patačko koji je u ponedjeljak s kolegama visokogorcima krenuo “u napad” na atraktivan, ali i vrlo opasan vrh.
  Vrh vulkana je na 6893 metara, a 1993. je izbacivao pepeo.

Po danu od 0 do 25 stupnjeva, noću debeli minusi

- Ojos del Salado nalazi se u području pustinje Atacama koja je najsušnija u svijetuU nekim njezinim krajevima, koliko je poznato, kiša nije pala zadnjih 400 godina. Vrlo je hladna, s prosječnom dnevnom temperaturom od 0 do 25 stupnjeva. Po noći se spušta i do debelog minusa - kaže Slavko.

Dodaje kako su siječanj, veljača i ožujak najpogodniji za uspon jer, iako je u tom dijelu svijeta ljeto, temperature se na vrhu znaju spustiti i do -20 stupnjeva, a vjetrovi znaju puhati orkanskom snagom. 

Prema vrhu jurišaju 25. siječnja

Osmeročlana ekipa, koju čine Sanja Novački, Maja Vuković, Višnja Krznarić, Ivan Fištrek, Ivan Palfi, Mladen Stanković, Željko Novak i Slavko Patačko, nakon opsežnih fizičkih i psihičkih priprema, 22. siječnja smjestit će se u bazni logor. Postavit će ga pored skloništa Tejos na visini od 5825 metara. Tu ostaju obaviti aklimatizacijske ture po obližnjim, nižim vrhovima, sve dok se ne prilagode velikim visinama.

Prema vrhu, ako sve bude po planu, konačno jurišaju 25. siječnja.

'Na putu prema gore bit će zeznuto'


- Na putu prema gore bit će zeznuto. Morat ćemo prijeći ledenjak, a pedesetak metara od cilja i gadnu stijenu, ali na sve smo izazove itekako spremni - uvjerava nas Slavko Patačko.

U Zagreb bi se trebali vratiti 4. veljače.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.