Obavijesti

News

Komentari 126

Hrvatski Flipper: Dupin Bobi je najbolji prijatelj djeci u Karinu

Hrvatski Flipper: Dupin Bobi je najbolji prijatelj djeci u Karinu
8

Braća Luka (12), Mateo (9) i Ivan (9) Musa sprijateljili su se s dupinom Bobijem u karinskom moru. Djeca svaki dan plivaju i igraju se s dupinom koji ih čuva i zabavlja

VIDEO

On je naš najbolji prijatelj! Jako ga volimo, rekla su nam braća Luka (12), Mateo (9) i Ivan (9) Musa koji su se u karinskom moru sprijateljili s dupinom Bobijem.

Čim se klinci pojave na plaži, dođe i Bobi. Tada mališani poskaču u more, a Bobi pokaže leđa i peraju i nepomično ih čeka plutajući na površini. Doslovno ih zove položajem tijela. Oni doplivaju do njega, a on tada počne skakati u zrak i izvoditi vratolomije.

Pokretanje videa...

24sataTV VIDEO

- Bobi voli djecu , a ja volim njega. Ispočetka je bio sramežljiv i nije nam prilazio, a sad je skužio da je zvijezda karinskog mora pa dolazi i skače. Lijeva strana peraje mu je zakrivljena, možda i oštećena, a leđna mu je izgrebana. Prvi put kad je ronio ispod mene, malo sam se uplašio, ali više me nije ni najmanje strah. Ja bih volio da s njim bude onako kako je njemu najbolje. Najvažnije mi je da preživi i da mu je dobro pa ako to znači da mora otići odavde, neka ide - nesebičan je Luka u svojoj ljubavi prema Bobiju. Mateo ga je htio podragati kad je izronio glavom blizu njega, ali je opet zaronio i pobjegao mu.

- Vrtio se ispod nas, a onda je skočio četiri puta u zrak! Tako on pozdravlja. Voli se igrati pa zato voli i djecu, jer se i mi igramo - kaže. Mateov blizanac Ivan pričao je s dupinom.

- Išao je prema meni pa sam zaronio. Pogledali smo se oči u oči! Pričao sam s njim glasajući se kao dupin, a on mi je odgovorio. Kasnije mi je još nešto rekao na ‘dupinskom’, ali ga nisam razumio. Samo znam da je bilo nešto lijepo. On se puno smije i igra s nama, nekad špricne vodu kroz otvor na glavi, ali ne da se dirati. Nekad s mula skočim na mjesto gdje on roni. Nekad se uplaši on, a nekad ja - kaže nam Ivan.

‘Molim vas, nemojte ubiti našeg Flippera’

U četvrtak su se klinci okupili na plaži. Puhala je jaka bura pa se nisu kupali. Nisu očekivali omiljenog dupinčića jer, kažu, najviše voli bonacu.  No Bobi ih je očito odnekud  vidio jer je odmah doplivao javiti se prijateljima.

U more je tada skočio Mato Bošnjak (27), koji Bobija poznaje otprije. Bobi se javio i njemu, roneći sa svih strana.

- Odličan je osjećaj kad dupin prođe kraj tebe! Vidio sam neki dan da se kupa s klincima pa sam zaplivao i ja. No prilazio je pet-šest metara, ne bliže. Dan poslije došao sam s prijateljem. Prišao mi je pa smo dobrih pola sata plivali zajedno. Bio je ispod mene, sa strane, iza mene, pratio me cijelo vrijeme. Osjećaj je predivan - kaže Mato. Valerija Kovač (16) imala je sreću da je Bobi dotaknuo nju.

- Plivala sam i vidjela sam da je nešto ispod mene. Približio mi se odozdo i taknuo mi je ruku perajom. Prvi osjećaj mi je bio da sam takla nešto ljigavo, no čim sam izišla, došla sebi i prošao me strah, odmah sam se vratila u more priželjkujući novi susret - kaže Valerija.

Bobi se, kažu ,  pojavio još ovog proljeća s mamom i tatom te je vjerojatno izgubio izlaz iz plitkog mora koje je s ostatkom Jadrana spojeno Novskim ždrilom ispod masleničkog mosta. S djecom se “zbližio” jer mu nedostaje društva. Čitateljica (20) koja nam je poslala slike dječje igre s dupinom kaže da su dupina u četvrtak poslijepodne uznemiravala dva vozača glisera koja su ga pratila pa je zbog buke pobjegao. Mjestom se priča da neki ljudi prijete da će ubiti dupina jer će im pojesti svu ribu.

- Molimo sve dobre ljude da paze na našeg Bobija. Molimo vas da preživi i da mu bude lijepo, da ga nitko ne ozlijedi i ne učini mu ništa nažao - kažu nam karinska dječica, prijatelji dupina.

Poznati hrvatski stručnjak za morske sisavce, posebice dupine, dr. Tomislav Gomerčić upozorava da je ipak riječ o divljoj živtotinji i da ga ne treba uznemiravati. S njim se slaže i Draško Holcer s Instituta Plavi svijet koji kaže da ga se ni ne hrani te da se ostane na sigurnoj udaljenosti.



Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 126
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"