Obavijesti

News

Komentari 189

''Kada me vide na peronu, ne vjeruju da ću ih baš ja voziti''

''Kada me vide na peronu, ne vjeruju da ću ih baš ja voziti''
3

Mariju Šipuru (21) isprva nitko nije htio zaposliti jer je ‘sitna’. Sada vozi putnički autobus težak 19 tona. Kaže kako je putnicima koje prevozi svojevrsna 'atrakcija'

VIDEO

Rođena sam za vožnju, to su mi uvijek govorili, kaže Marija Šipura (21), najmlađa vozačica autobusa u Hrvatskoj, koja ruši predrasude o “muškim” i “ženskim” poslovima.

Ovu djevojku iz Kloštar Ivanića, koja trenutno živi u Božjakovini blizu Zagreba, kotači raznih vrsta odmalena su privlačili. Prvo bicikl i role, a nakon upisa u srednju prometnu školu, pored automobila, posebno se zainteresirala za buseve i kamione.

- Što veće to bolje. U početku sam htjela polagati za vozačicu kamiona, ali sumnjali su da ću sa svojih 45 kilograma i 163 centimetra visine moći utovarivati i istovarivati. Onda sam odabrala autobus, objašnjava Marija - koja je ispit za vozačicu busa položila prije mjesec i pol. 

Svladala ga je otprve i u roku desetak dana već je bila za volanom. Dobila je posao u zagrebačkom prijevoznom poduzeću Croatia bus, gdje je trenutno jedina vozačica. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Radi posao iz snova

- Zahvalna sam šefu koji mi je ukazao povjerenje i dao mi posao iz snova. Ne mogu biti sretnija - tvrdi prezadovoljna Šipura, koja putuje uglavnom do Jadrana. Vozi do Splita, Zadra, a skokne i do Rovinja. Svojem poslu ne može naći manu. 

- Uz poslovne obveze, stignem i sve ono što radim privatno. Sve je lako kad radiš ono što voliš, a ja obožavam svoj posao. Biti na putu, za volanom, jednostavno voziti, meni nema ništa bolje od toga - kaže Marija koju obitelj, unatoč početnom šoku zbog odabira profesije, potpuno podržava u njezinim ambicijama. Putnicima je, kaže, svojevrsna atrakcija. 

- Kad me vide na peronu, ne vjeruju da ću ih ja voziti. Misle da je zezancija, dok ne upalim motor. Uglavnom su oduševljeni, a tu i tamo dobijem i ružu - kaže Marija koja nema straha za volanom. Vrlo dobro zna što radi i koliku odgovornost njezin posao nosi, ali je to motivira da ga radi još bolje.

- Sa mnom će svi sigurno doći na željeno odredište. To znam jer volim svoj posao, a kad voliš ono što radiš, onda radiš baš onako kako treba - zaključuje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 189
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...