Obavijesti

News

Komentari 4

Kapetanica Jerka (80) i njena posada prve doveslale do cilja

Kapetanica Jerka (80) i njena posada prve doveslale do cilja
13

Jerka Jaram bila je najstarija sudionica Krapanjske regate u ženskom veslanju. U posadi 138 godina stare gajete dalmata, bila je i najmlađa veslačica Nina (7)

VIDEO

Na otoku Krapanju , najnižem i najmanjem naseljenom otoku na Jadranu, u petak navečer nakratko je oživljen stari običaj ženskog veslanja .

Naime, ovdje je donedavno bio običaj da žene rade sve teške poslove , pa tako i da veslaju teškim drvenim veslima dok muškarci sjede ili stoje na provi ili krmi skrštenih ruku . Krapljani su poznati ronioci, lovci na spužve i pomorci. Rijetko su bili kući, pa su teške fizičke poslove obavljale same žene, a kako je lov na spužve bio iznimno opasan, mnogi su zauvijek ostajali na dnu mora.

Pokretanje videa...

Duško Jaramaz/Pixsell VIDEO

- Odlazili bi u leutima na vesla i jedra sve do Istre, do Brijuna, Mljeta, Hvara, Brača , a mi smo morale sve same raditi, i obrađivati polja na kopnu, i održavali djecu i starčad. Nosile smo na glavi teret od 50 - 60 kilograma, veslale po kiši, po vjetru, po fortuni juga i bure, nije nam bilo teško. Nismo se bojale mora i ne bojimo se ni sada - ispričala nam je najstarija sudionica regate Jerka Jaram (80).

U 20 sati na regati je startalo šest brodova s 12 vesala s 24 veslačice, po dvije na svako veslo. Stazu dugu 600 metara prva je prešla posada 5.65 metara duge i 138 godina stare gajete Dalmata koju su činile: Jerka Jaram, Ankica Uroda, Milena Gović i Marica Tanfara. S njima na brodu je bila i sedmogodišnja Nina Linesstad , tako da je najstariji brod regate imao i najstariju i najmlađu veslačicu.

- Pobijedili smo jednostavno, jer su svi slušali moje upute. Veslaj tiho, polako, ne galami i uvijek ćeš dobro proći i svuda doći - pojasnila je Jerka Jaram tajnu uspjeha.

Tradicija da žene veslaju, a muškarci stoje na provi ili krmi od broda, današnjim generacijama je, svjesne su Krapljanke, nezamisliva. Međutim, one tvrde kako su oslobađale svoje muževe teških poslova i tako im pokazivale svoje poštovanje i ljubav .

Pokretanje videa...

Hrvoslav Pavić/24sata VIDEO
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina