Obavijesti

News

Komentari 62

Čudesno se oporavila: Malena Maisy (5) rođena je bez krvi

Čudesno se oporavila: Malena Maisy (5) rođena je bez krvi
3

Maisy Vignes iz grada Tramorea u Irskoj rođena je šest tjedana prerano, u rujnu 2009. godine. Rođena je bez imalo krvi u tijelu, a razina hemoglobina bila je nula

VIDEO

Petogodišnja Maisy Vignes iz grada Tramorea u Irskoj krenula je ovih dana u školu. No nakon njezina rođenja nitko nije očekivao takvo čudo jer je djevojčica rođena bez kapi krvi u organizmu.

“Čudesna” Maisy, kako je nazivaju irski i britanski mediji, rođena je šest tjedana prerano u rujnu 2009. godine. Odmah nakon porođaja, prisjeća se Maisyna majka Emma Vignes (31), djevojčicu su prevezli na odjel intenzivne skrbi.

- Isprva mi nitko nije govorio što se zbiva. Nisam je imala ni prilike vidjeti nakon rođenja, tako su je brzo odnijeli od mene. Sestre su me nastojale izvještavati kako je moja djevojčica, ali svi su bili vrlo neraspoloženi i ozbiljnih lica - kaže Emma koja je tegobe počela osjećati u 34. tjednu trudnoće.

Kaže da je osjetila čudnu nadutost, a beba se prestala micati.

Imala je samo krvnu plazmu

Nakon porođaja Emma je brzo saznala šokantnu činjenicu - Maisy je rođena bez imalo krvi u tijelu, a razina hemoglobina u njezinu organizmu bila je nula. Umjesto krvi imala je samo supstancije krvne plazme. Liječnici su rekli kako je riječ o medicinskom fenomenu i da je sva krv iz malene Maisy prešla u njezinu majku.

Voditeljica intenzivne neonatologije u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj, dr. Snježana Gverić Ahmetašević, kaže da je ovdje bila riječ o takozvanom sindromu fetalne transfuzije eritrocita u majku.

Još se ne zna uzrok ovom sindromu

- To je situacija kad dijete gubi krv u majku. Može se dogoditi iznenada, ali i kronično, kroz dulje vrijeme. Ako je gubitak krvi iznenadan, dijete se rađa u šoku i može imati teška oštećenja - kaže dr. Gverić Ahmetašević te dodaje kako medicina i znanost još ne znaju uzrok ovakvog sindroma. Takvi slučajevi su iznimno rijetki, a u Petrovoj bolnici su, kaže liječnica Gverić Ahmetašević, u posljednje dvije godine imali dva slučaja da je krv djeteta prešla u majku. Kod jednog djeteta razina hemoglobina bila je ispod 10, a normala je 140. No to dijete se oporavilo i sad je dobro.

Slučaj male Maisy nevjerojatan je po tome što ona nakon rođenja uopće nije imala hemoglobina, a to što je preživjela dr. Gverić Ahmetašević naziva čudom.

- Već kad je hemoglobin na razini 120 daje se transfuzija. Pretpostavlja se da taj sindrom uzrokuje neki poremećaj u posteljici - kaže dr. Gverić Ahmetašević.

Ovakav slučaj nije zabilježen nigdje u svijetu

Malena Maisy iz Irske je tijekom dva tjedna nakon rođenja primala transfuziju, a liječnici su predviđali da će posljedica njezina specifičnog stanja biti oštećenje mozga. No hrabra i uporna djevojčica sve je iznenadila. Iz bolnice su je otpustili kući za Božić 2009., a danas, pet godina poslije, nema baš nikakvih posljedica. Majka djevojčice kaže kako, prema njezinim saznanjima, ovakav slučaj nije zabilježen nigdje u svijetu.

Maisy je bila tema brojnih medicinskih časopisa i predavanja, a i danas mnogi liječnici u bolnici pitaju za nju. S obzirom na sve što su prošli, roditelji malene Maisy ne planiraju imati više djece.

Za ovo stanje krivo puknuće membrane u maternici?

Majka djevojčice kaže kako liječnici pretpostavljaju da su se membrane još u maternici trljale jedna o drugu, a što je prouzročilo rupturu i kasnije otjecanje Maisyne krvi u organizam majke. Ipak, nitko sa sigurnošću ne zna je li baš to bio uzrok problema kod djevojčice.




Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik