Obavijesti

News

Komentari 32

Meduze okupatori: U požeški ribnjak 'doselilo' ih na tisuće

Meduze okupatori: U požeški ribnjak 'doselilo' ih na tisuće
4

Ovo je prvi put u povijesti da su se pojavile u Požeško-slavonskoj županiji. Riječ je o invazivnoj vrsti iz istočne Azije čija je pojava u Europi prvi put zabilježena 1880.

VIDEO

Članovi ronilačkog kluba Požega nedavno su na ribnjaku u Brestovcu otkrili meduze. Šokirali su se jer su bili uvjereni kako one mogu živjeti samo u slanoj morskoj vodi.

- Ovo je prvi put u povijesti da su se pojavile u Požeško-slavonskoj županiji. Riječ je o invazivnoj vrsti iz istočne Azije čija je pojava u Europi prvi put zabilježena 1880. godine - rekao je Ivica Samardžić, ravnatelj Javne ustanove zaštićenog područja Požeško-slavonske županije.

U ribnjaku ih je nekoliko tisuća

Kako nam je otkrio, nekoliko tisuća meduza nalazi se u plitkoj vodi uz rubne dijelove ribnjaka u koji su došle poribljavanjem šaranskom mlađi ili migracijama ptica.

Najaktivnije su rano ujutro ili navečer kad ih se može i najbolje vidjeti. Hrane se životinjskim planktonom i žive od tri do šest mjeseci. Sastoje se od 95 posto vode, kaže Ivica Samardžić

- Najaktivnije su rano ujutro ili navečer kad ih se može i najbolje vidjeti. Hrane se životinjskim planktonom i žive od tri do šest mjeseci. Sastoje se od 95 posto vode - pojasnio nam je Samardžić.

Slavonske meduze nemaju mozak, srce, organe za disanje ni krvožilni sustav, za razvoj i rast potrebna im je topla voda, a razmnožavaju se poput biljaka u 14 stadija. 

Samardžić je siguran da meduze s brestovačkog ribnjaka pripadaju rodu Craspedacustra, a nastale su u oceanima prije 650 milijuna godina.

Meduze su pokazatelj da je voda čista

- Riječ je o rodu žarnjaka bijele prozirne boje. Iako imaju puno pipaka, bezopasni su za ljude jer su mekani i ne mogu prodrijeti u kožu - kaže Ivica.

Slavonske meduze su, uvjeravaju nas stručnjaci, pokazatelji da je voda čista.

Nije prvi put da ih pronalaze u središnjoj Hrvatskoj

Ivica Samardžić kaže kako je ovo vrlo rijetka pojava, no već ih je bilo u Hrvatskoj. Prije sedam godina pronašli su ih u đakovačkom Bajeru te u rukavcima Save i Dunava jer je ondje stajaća voda. U brestovačkom ribnjaku najviše bi ih trebalo biti u kolovozu jer im pogoduje visoka temperatura.

- Postoje muške i ženske jedinke, ali ih je gotovo nemoguće razlikovati - rekli su u Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim područjem.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.