Obavijesti

News

Komentari 137

Nakon teksta u 24sata, lijek za rak će podržati i Ministarstvo

Nakon teksta u 24sata, lijek za rak će podržati i Ministarstvo
5

Otkriće virusa koji brzo ubija rak krenulo je s Veterinarskog fakulteta, a u državi se ne mogu usuglasiti tko treba omogućiti službeno pokretanje kliničkog ispitivanja

VIDEO

Dok druge države imaju centre za klinička istraživanja, kod nas je sve birokratska zavrzlama i prebacivanje loptice tko bi uopće trebao sve inicirati.

Otkriće virusa koji kod peradi izaziva smrt, a čovjeku bi pomoglo jer uništava tumorske stanice, stiglo je s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. To vjerojatno unosi dodatnu zabunu u to kako bi trebala početi procedura da se cjepiva ili lijekovi koji sadrže spasonosni virus počnu kroz klinička ispitivanja primjenjivati i na ljudima. Pomoćnik ministra zdravlja Luka Vončina kaže kako se i u svijetu često događa da fakulteti ili tvrtke dođu do nekog otkrića. Tada je, kaže Vončina, pravilo da nađu strateškog partnera koji će cijelu priču dalje financirati, najčešće neku farmaceutsku tvrtku. 

Drugim riječima, naš znanstveni tim bi morao naći financijera koji će dati novac za postupak koji prethodi prijavljivanju službene kliničke studije. No u svakom slučaju, a s time se slaže i pomoćnik ministra, država ne bi smjela okrenuti leđa takvim važnim otkrićima.

U Hrvatskoj je pravilo da se svaka klinička studija prijavljuje Hrvatskoj agenciji za lijekove i medicinske proizvode gdje posebno etičko povjerenstvo daje dopuštenje za studiju. Dodatni blagoslov na sve daje Ministarstvo zdravlja, a potom počinju dugotrajne faze u kojima se detaljno, na ispitanicima, istražuju dobrobiti i nuspojave određene eksperimentalne terapije. Naš znanstveni tim koji je radio ispitivanja na miševima koristeći virus u ovom trenutku za samo dva tjedna može proizvesti cjepivo koje bi se trebalo primjenjivati na ljudima. Zato se zalažu za osnivanje Centra za klinička ispitivanja, centralne državne institucije u kojoj bi se primjenjivale i razvijale eksperimentalne terapije. Kad bi nadležna ministarstva, u prvom redu znanosti, a potom i zdravlja, našli sluha za osnivanje takvog centra, zasigurno bi i farmaceuti imali više interesa ulagati u klinička ispitivanja pod okriljem države.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Za sada su u Ministarstvu zdravlja spremni pogurati ovu inicijativu i pomoći znanstvenicima.

Patentirani virus čeka na reakciju nadležnih ljudi

Prim. dr. Dinko Čović, dr. Siniša Ivanković i prof. Hrvoje Mazija zaštitili su i patentirali virus ZG1999HDS koji uništava sve tumorske stanice i od kojeg bi se mogla napraviti revolucionarna terapija za liječenje raka. Birokracija ih koči u daljnjim istraživanjima i razvoju mogućeg lijeka.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 137
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a