Obavijesti

News

Komentari 104

Novo zanimanje od 1. srpnja: Postati upravitelj tuđeg života

Novo zanimanje od 1. srpnja: Postati upravitelj tuđeg života
6

DOBRA PRILIKA Stečajni povjerenici imat će pravo na postotak od imovine građana koju prodaju i pravo na naknadu troškova za vođenje bankrota građana

VIDEO

Kad 1. srpnja na snagu stupi zakon o stečaju potrošača, zajedno s njim će se “roditi” i dva nova zanimanja koja bi trebala pomoći dužnicima u otplati dugova.

Procjenjuje se da će barem 30.000 blokiranih građana, a u Hrvatskoj ih je više od 300.000, iskoristiti mogućnost osobnog bankrota koji novi zakon uvodi.

Prezaduženi imaju dvije mogućnosti: Sklopiti nagodbu pred Finom ili sudom i onda otplaćivati svoj dug ili zaista proglasiti osobni bankrot.

U Fini će im pomoći posrednik, a ako odu u osobni bankrot, onda će dobiti stečajnog povjerenika. Obje djelatnosti su potpuno nove pa iz Ministarstva pravosuđa doznajemo da će morati dodatno educirati oko 200 djelatnika u Fini za posrednike. U ministarstvu kažu kako će morati proći tečajeve za miritelje te biti stručni u ekonomiji i pravu.

- Oni će biti savjetnici dužnicima te će im pomoći sastaviti obrazac sa svim dugovima i imovinom - odgovaraju iz Ministarstva pravosuđa.

Kako je rok kratak, svi djelatnici koji budu izabrani konzultirat će s njemačkim kolegama koji već dulje provode osobni bankrot.

Posrednik neće imati nikakve ovlasti kontrolirati drži li se na kraju dužnik propisane nagodbe, nego će to biti ostavljeno vjerovnicima.

Ako nagodbe ne uspiju pa dužnik proglasi bankrot na jednu do pet godina, velikim dijelom života upravljat će mu stečajni povjerenik.

Sud će mu odrediti s koliko novca mjesečno treba živjeti. Taj iznos će dobiti na zaštićeni račun, a ostatkom će upravljati povjerenik. On će također prodati imovinu i paziti da se dugovi otplaćuju. Sav novac, osim minimalno određenog iznosa, odlazit će na otplatu dugova. Ministarstvo pravosuđa će za početak angažirati i za građane već postojećih 390 stečajnih upravitelja koji vode stečajeve tvrtki. Procijenili su da će u godinu dana jedan povjerenik voditi 20-ak stečajeva građana.

Za razliku od stečajnih upravitelja, oni će imati nešto manje ovlasti. Primjerice, ne mogu sami prodati imovinu. Ako dužnik odbije neki posao koji bi mu pomogao u otplati dugova, oni ga neće moći kazniti. Ali će obavijestiti sud koji odlučuje.

- Sud je ostavljen kao kontrola i instanca koja odlučuje. Ne možemo nikome povjeriti nečiji cijeli život - kažu nam u ministarstvu.

Povjerenici će imati pravo na postotak od prodaje imovine. Ona će se kretati od dva do četiri posto. Primjerice, od prodaje imovine od 300.000 kuna dobit će 12.000 kuna, a ako prodaju imovinu od 500.000 kuna, njima ide 15.000 kuna. Uz to, imaju pravo na naknadu troškova, poput putovanja, telefona i slično.

Fotolia

MORALAN I NEKAŽNJAVAN

Povjerenik ne može biti osoba koja je ikad procesuirana za kazneno djelo. Ne smije biti ikad gonjen za zlouporabu svojeg položaja i bit će isključen ako je oštetio vjerovnike.

PRISTUPAČAN I SVE OBJASNITI

Povjerenici i posrednici će biti prva pomoć dužniku i morat će mu jasno objasniti zašto se mora prodati imovina, kako funkcionira plan otplate, koje su posljedice kršenja bankrota...

SLIČNO KAO STEČAJ TVRTKI

Povjerenik će imati nešto manje ovlasti nego stečajni upravitelj u slučaju tvrtki. Za razliku od stečajnog upravitelja, u osobnom bankrotu morat će imati češće suglasnost suda za svaki potez.

BROJ JOŠ NIJE DEFINIRAN

Prema prvim procjenama, dodatno će se morati educirati oko 200 djelatnika Fine za provođenje osobnog bankrota. Stečajni povjerenici bit će regrutirani iz 390 postojećih stečajnih upravitelja.

MORA BITI STRUČNJAK I DODATNO SE OBRAZOVATI

Povjerenik mora biti ekonomsko pravni stručnjak, ali mora poznavati dobro i radno pravo. Morat će se dodatno stalno educirati i svake dvije godine obnavljati licencu.

POSREDNIK U FINI MORAT ĆE SASTAVITI OBRAZAC DUGOVA

Prije povjerenika dužnik će ići kod jednog od 200-tinjak posrednika u Fini. Oni moraju proći tečajeve mirenja te moraju znati ekonomiju i pravo. Sastavljat će listu dugova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 104
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca