Obavijesti

News

Komentari 0

Novu hrvatsku jurišnu pušku koristit će francuski vojnici?

Novu hrvatsku jurišnu pušku koristit će francuski vojnici?
5

VHS-2, nova puška HS Produkta, u zadnjem je krugu natječaja za službenu pušku francuske vojske. Na sajmu opreme i naoružanja u Parizu oduševila je izlagače

VIDEO

Hrvatska jurišna puška VHS–2 mogla bi postati nova službena puška francuske vojske. Proizveo ju je karlovački HS Produkt, a puška je ušla u zadnji krug natječaja. 

Konkuriraju joj belgijski FN Herstal s puškom SCAR-L, njemački Heckler&Koch s puškom HK416, talijanska Beretta s ARX 160 i švicarski SIG sa svojom 516 inačicom M4 dizajna. 

Hrvatski VHS-2 predstavljen je od 17. do 21. studenog na MILIPOL-u u Parizu, sajmu specijalističke vojno-policijske opreme i naoružanja. 

'Hrvatska puška uspjela je zasjeniti sve ostale izlagače'

Našu pušku za HS Produkt prezentirao je Dubravko Gvozdanović, ovlašteni sudski vještak za balistiku, vatreno i hladno oružje.

Snježana Flegar/24sata 
Dubravko Gvozdanović

- Zahvaljujući činjenici da je HS Produkt ušao u zadnji krug izbora za novu pušku francuske vojske, ovaj diljem svijeta priznati hrvatski proizvođač vatrenog oružja uspio je svojom najnovijom puškom zasjeniti sve ostale izlagače. Iako u sjeni nedavnih terorističkih napada u Parizu, MILIPOL nije izgubio na svojoj ekskluzivnosti niti važnosti bez obzira na otkazivanje nekoliko izlagača. Nažalost, među malobrojnim tvrtkama koje su otkazale nastupe nalazi se i nekoliko tvrtki iz Hrvatske, no Agencija Alan, Šestan Busch , a osobito HS Produkt, bile su svojevrsne zvijezde sajma – rekao nam je Gvozdanović po povratku iz Pariza.

Kad je prije nekoliko godina Tehnički odjel francuske kopnene vojske odlučio krenuti u zamjenu FAMAS-a, standardne jurišne puške svoje vojske, malo tko je uopće mogao očekivati da bi hrvatska puška mogla pristupiti natječaju, a kamo li da bi došla do finala te postala najozbiljniji kandidat za novu jurišnu pušku francuske vojske

'Postigla je najbolje rezultate u preciznost i stabilnost oružja'

Zadovoljstvo postignutim nije skrivao ni Željko Pavlin, direktor HS Produkta.

Snježana Flegar/24sata
Dubravko Gvozdanović i Željko Pavlin

VHS-2 je postigao najbolje rezultate u preciznosti i stabilnosti oružja, a ponudio je i najbolje rješenje podcijevnog bacača granata. Na iznenađenje mnogih VHS-2 je od nepoznatog statusa došla do oružja od kojeg strepe ostali takmaci. Koliki je ovo veliki uspjeh govori i činjenica  HS Produkt ušao u finalni izbor što je izvrsna je referenca za buduće poslove ovoj hrvatskoj kompaniji jer je u nepune dvije godine strahovito napredovala, što na području specifičnih rješenja konstrukcije toliko i na području izdržljivosti materijala.

VHS-2 puška jedina ima spremnik iza rukohvata

Za razliku od ostalih pušaka s natječaja, VHS-2 je jedina puška napravljena u 'bullpup' konfiguraciji, dok je ostatak konkurencije klasičnog dizajna. To znači da je spremnik smješten iza rukohvata, što je prednost u odnosu na klasično rješenje sa spremnikom ispred rukohvata, jer na istoj dužini oružja 'bullpup' ima veću cijev, pa time i veće izlazne brzine, kao i preciznost. Pogodniji je i za rukovanje u skučenim prostorima. VHS-2 jedina i među 'bullpup' konstrukcijama na svijetu koja nudi po dužini podešavajući kundak, te u potpunosti modularni sistem s dvostranim rješenjima svih funkcionalnih rješenja. 

Snježana Flegar/24sata

Pogodna za sve vojnike, izbacuje čahure s obje strane

To ju čini pogodnom za uporabu svim vojnicima, bez obzira na stas i visinu, a i ljevoruki je strijelci mogu koristi bez ikakvih problema. 

Rješenje izbacivanja čahura s obje strane je toliko jednostavno da prilagodba puške ne zahtjeva gotovo nikakvu posebnu obuku niti to podešavanje treba izvršiti specijalist puškar. 

Puška je napravljena u standardnom 5.56 mm NATO kalibru sa spremnikom od 30 metaka. 

Nekoliko inačica puške

Nudi se u nekoliko inačica s dužom i kraćom cijevi, te s mehaničkim ciljnicima ili integralnim optoelektroničkim ciljnikom s crvenom točkom koji je razvijan u suradnji s Institutom Ruđer Bošković te predstavlja uostalom i cjelokupno oružje u potpunosti hrvatski proizvod.

- Koliko je hrvatski proizvođač svojom puškom uspio zagrijati francusku javnost bilo je vidljivo tijekom sajma na kojem civili gotovo i nemaju pristup. Izložbeni dio cijelo vrijeme bio je gotovo pa zakrčen posjetima službenih delegacija – istaknuo je Gvozdanović.

Jednu od inačica jurišne puške VHS-2 hrvatska vojska i policija nosili su i predstavili na mimohodu uz 20. obljetnicu Oluje u Zagrebu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik