Obavijesti

News

Komentari 183

Pronašao 630.000 dinara: Žena ih sakrila u ormar i zaboravila

Pronašao 630.000 dinara: Žena ih sakrila u ormar i zaboravila
1

Josip Sokolski je zaboravio na novac koji je prije 35 godine žena spremila u ormar. Može ga tek prodati nekom numizmatičaru. Još '92. to je vrijedilo 11.454 maraka

VIDEO

Bilo je novca u svakom džepu. Kad god smo trebali nešto kupiti, to smo kupovali za gotovinu, kakvi krediti. A sad znam u kojem kutu leži 10 lipa, nasmijao se Josip Sokolski (64) iz Čelikovića nedaleko od Slavonskog Broda.

Josip je pri selidbi starog ormara pronašao novac koju je njegova supruga ostavila ispod marama prije 35 godina.

- Ormar je u spavaćoj sobi koju smo odlučili osvježiti. Kako bismo to učinili, trebalo je taj teški ormar iznijeti. Nije prolazio kroz vrata pa smo ga odlučili rastaviti. Supruga je iz njega vadila stvari, a iz hrpice njezinih marama ispala je jedna koja se razmotala. Pred noge nam je pala gomila novčanica. Pogledali smo se i pogledom upitali jedno drugo odakle to tu - govori Josip.

Tek poslije se supruga, dodaje Josip, sjetila da je davno, kad je donio plaću iz Oriolika, zajedno s novcem koji su dobili za mlijeko, sve to zamotala u maramu i gurnula u ormar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tada je svatko imao novca

- Imali smo tada novca i na to smo zaboravili. Nije nam trebalo. Ona je to, kako mi je rekla, ostavila za djecu kad porastu. Prebrojili smo i ukupno ima 630.000 dinara. Šutjeli smo o tome gotovo deset godina i u ožujku ove godine za novac sam rekao djeci. Samo su se nasmijali. Rekli su mi: ‘Stari, to ti više ništa ne vrijedi’. Saznao sam to poslije jer su svi rokovi za zamjenu prošli. Eh, bili su to lijepi novci u ono vrijeme. Moglo se puno toga kupiti, ali tada ih je imao svatko - rekao je Josip.

Prebirao je pritom po novčanicama kao da se prisjeća tih davnih dana kad se u vlastitom dvorištu na mjesec moglo zaraditi i po dvije, tri prosječne plaće.

Propustio rokove za zamjenu

- Što mogu sad? Fulao sam rokove za zamjenu, a nisam ni znao za novac. Neka ostane za uspomenu, ostavit ću ih unucima neka se igraju - kaže Josip. Jugoslavenski dinar mogao se zamijeniti za HRD krajem 1991. godine u omjeru 1:1.

Početkom 1992. za jednu njemačku marku trebalo je dati 55 HRD, a to znači da je Josip Sokolski u to vrijeme imamo 11.454 maraka. Nakon dvije godine uvodi se kao sredstvo plaćanja hrvatska kuna i do 30. lipnja 1995. godine dinari su se mogli zamijeniti za kunu u omjeru 1:1000. Sokolski je tad imao 630 kuna. Marka je vrijedila 3,69 kuna, znači bilo je to 170 njemačkih maraka.

Možda ih primi numizmatičar

Danas nitko više ne prima jugoslavenske dinare, osim numizmatičara, koji za neke novčanice, poput onih na kojima je lik Josipa Broza Tita, na Njuškalu nude i po pet kuna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 183
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a