Obavijesti

News

Komentari 3

Prva je u Hrvatskoj: Aplikacija Recikliraj! za čišću Lijepu našu

Prva je u Hrvatskoj: Aplikacija Recikliraj! za čišću Lijepu našu
4

Preko aplikacije možete saznati koje vrste otpada se mogu reciklirati i gdje je najbliže reciklažno dvorište te vam omogućava prijavljivanje ilegalnih odlagališta

VIDEO

Recikliraj! je mobilna aplikacija namijenjena svima koji žele pridonijeti očuvanju prirode, a osmislili su je Nina Jurčić (24) i Borna Beaković (24) iz Rijeke. Preko aplikacije možete saznati koje vrste otpada se mogu reciklirati i na koji način, gdje je najbliže reciklažno dvorište te vam omogućava prijavljivanje ilegalnih odlagališta otpada i lokacija koje korisnik smatra da bi se trebale očistiti. Također je moguće organizirati vlastitu zelenu akciju čišćenja služeći se podacima o onečišćenim lokacijama, a na akciju možete pozvati i svoje prijatelje. 

- Većina ljudi kada naiđe na smeće u prirodi ne poduzme ništa i samo nastavi dalje kao da se to njih ne tiče. Želimo da se to promijeni. Putem naše aplikacije omogućujemo da se prijavi, fotografira i opiše zatečeno stanje kako bi dokumentirali onečišćenu lokaciju da bi se zatim na tom mjestu mogle organizirati akcije čišćenja. Nadamo se da ideja nije bila previše optimistična i da će se ta opcija pokazati korisnom - objašnjava Nina.

Osim prijave smeća, korisnici mogu saznati koju vrstu otpada mogu reciklirati, gdje i kako.

Ovo je prva takva aplikacija u Hrvatskoj, iako na internetu postoje podaci o recikliranju i odlaganju otpada, oni vrlo su raspršeni i teško je odmah pronaći informaciju koja je čovjeku u tom trenutku potrebna. Aplikacija je aktivna oko dva tjedna, trenutno je dostupna za iPhone, no ekipa radi na razvoju Android verzije. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- U idućoj verziji omogućit ćemo našim korisnicima besplatnu narudžbu odvoza različitih vrsta otpada, na primjer EE, krupnog otpada, starog papira. Proširit ćemo bazu informacija i konkretnih kontakata. Primjerice, kada korisnik bude tražio kako zbrinuti jestivo otpadno ulje, moći će pronaći i popis tvrtki koje se bave zbrinjavanjem i odvozom te vrste otpada, njihove kontakte, radno vrijeme - objašnjavaju u Recikliraj! Timu. 

Aplikacija je besplatna, a kažu njezini tvorci, zauvijek će i biti. Izrada ove aplikacije, kako kažu, krenula je slučajno, htjeli su napraviti nešto društveno korisno, a kada su shvatili da u Hrvatskoj ne postoji takva stvar bacili su se na posao. Ubrzo su s aplikacijom osvojili prvu nagradu na 3. WhoHack Hackathonu u Rijeci i shvatili da su na dobrom putu.

- Nina je u našem timu eko-freak, razdvaja sav mogući otpad i reciklira od ranog djetinjstva, a radeći na ovom projektu zarazila je mene i sve svoje prijatelje. Nastojimo kupovati ambalaže od razgradivog materijala, koristimo platnene vrećice i višestruko upotrebljive boce za vodu. Ovo je naš mali doprinos očuvanju prirode - opisuje Borna.

Svojom aplikacijom žele pomoći građanima da dobiju potrebnu informaciju i donesu ispravnu odluku o odlaganju otpada i recikliranja. 

- Svatko može pridonijeti na neki način, makar svojim primjerom. Također želimo staviti naglasak na građanski aktivizam. Hrvatska je uistinu prekrasna zemlja, a mnogi ne gledaju dalje od vlastite komocije i bacaju smeće posvuda - zaključuje Nina.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor