Obavijesti

News

Komentari 49

Rijedak fenomen: Svaki stoti stanovnik Bužima ima blizance

Rijedak fenomen: Svaki stoti stanovnik Bužima ima blizance
11

U Bužimu, u BiH, živi oko 20.000 stanovnika. U samo nekoliko godina rata mjesto je dobilo 21 par blizanaca. Građani sada žele napraviti svjetski festival blizanaca

VIDEO

U ratu sam dobio blizance pa sam krenuo k prijatelju posuditi kolica za njih. No on ih je već posudio. Ni drugi mi nije mogao dati kolica jer ih je i on nekome bio dao.

POGLEDAJ VIDEO:

Pokretanje videa...

24sata 00:50

Dok sam na kraju došao do kolica, zaključio sam da Bužim ima velik broj blizanaca, ispričao je umjetnik i novinar Nedžib Vučelj.

Zatražio je i službenu statistiku ovog omanjeg bosanskog naselja, u kojem živi oko 20.000 stanovnika. Iznenadio se kad je shvatio kako je u samo nekoliko godina rata mjesto dobilo čak 21 par blizanaca . Bužim je daleko iznad prosjek a jer svjetska statistika govori kako se blizanci rode u svakom 88 porodu.

S vremenom je otkrio da ne dobivaju blizance samo stalni stanovnici Bužima nego i drugi koji su se priženili u taj grad.

- Sjećam se godina kad je gotovo svaki razred imao blizance, a nekad je bilo i trojki - rekla je Zumreta Hodžić, mjesna matičarka. I danas blizanci popunjavaju razrede, a nastavnici se sjećaju nestašluka kad bi se blizanci zamijenili.

Gradonačelnik Agan Bunić tumači da bi razlog ovom simpatičnom fenomenu velikog broja blizanaca mogla biti poprilična izoliranost njihova ruralnog mjesta.

- Lokalno stanovništvo ženi se većinom međusobno jer je to poprilično tradicionalna i patriotska zajednica - rekao je gradonačelnik.

Blizanci su napravili i Facebook stranicu “ Bužim, grad blizanaca” . Na njoj od 2013. lijepe fotografije, a do sada ih se skupilo više od 200. Žele od općine zatražiti da Bužim i službeno proglase gradom blizanaca.

- Planiramo organizirati veliki susret svih blizanaca na svijetu - otkrivaju. Ideja je oduševila gradonačelnika Bunića, koji u tome već vidi veliki turistički potencijal.

U Pleternici, “hrvatskom selu blizanaca”, samo prošle godine u vrtić je upisano pet parova blizanaca i dvoje trojke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...