Obavijesti

News

Komentari 12

S Titanicom potonula vrijedna knjiga, ukleta mumija i zlato?

S Titanicom potonula vrijedna knjiga, ukleta mumija i zlato?
6

Na brodu je bilo izdanje knjige Omara Hajama "Rubajati", čije su korice obložene dijamantima i zlatom, zatim kruna cara Maximiliana, pa pošiljka dijamanata...

VIDEO

Kao uz svaku poznatu olupinu i uz Titanic se vežu priče o izgubljenom blagu. Činjenica je da je zajedno s brodom potonulo mnoštvo vrijednih predmeta. Među njima je, primjerice, bilo neprocjenjivo izdanje knjige Omara Hajama "Rubajati", čije su korice obložene dijamantima i zlatom, zatim kruna cara Maximiliana, pa pošiljka dijamanata tvrtke De Beers, te navodno mumija egipatske tebanske svećenice. 

U brodskim sefovima bilo je oko 8,5 milijuna maraka, a ukupna šteta na kraju je procijenjena na 700 milijuna maraka (samo za usporedbu cijela gradnja Titanica stajala je 32 milijuna maraka što bi u današnjoj protuvrijednosti bilo oko 175 milijuna eura). 

Ogrlica koja je bila inspiracija za film

Zanimljiva je i priča o pravom "Modrom dijamantu", koja je očito inspirirala redatelja Jamesa Camerona. Naime, doista je postojao takav privjesak, no nije se radilo o dijamantu već o safiru kojeg je Samuel Morley (38) poklonio svojoj ljubavnici Kate Florence Phillips (19). 

Morley je bio vlasnik četiri trgovine u britanskom Worcesteru, a mlada Kate radila je kod njega. Budući da je Morley bio oženjen i otac 12-godišnje kćeri, ljubavnici su odlučili pobjeći u Ameriku. Prije nego što su se ukrcali na Titanic, trgovac je prodao svoje dvije radnje, a dvije je ostavio supruzi. Navodno je sve vrednote ponio sa sobom u nadi za boljim životom u San Franciscu. 

Ljubavnici su putovali u drugom razredu pod lažnim imenom - gospodin i gospođa Marshall. Kate se spasila, no Morley nije imao tu sreću. Njegovo tijelo nikada nije pronađeno. Točno devet mjeseci poslije, 11. siječnja 1913., Kate je rodila kćer Ellen, koja je očito bila začeta na Titanicu. Iako je "čuvena" ogrlica s plavim safirom spašena, Ellen ju je prodala nekoliko godina prije no što je umrla 2005. u 92. godini. Nije poznata njezina vrijednost.

Na Titanicu potonule zlatne poluge engleske banke?

Nadalje, poznate su priče i o tome da je na Titanicu bila velika pošiljka zlata namijenjena SAD-u. Legenda je nastala nakon što brodski skladištar Frank Prentice, nekoliko godina nakon tragedije, ispričao kako se sjetio da je pomagao u utovaru zlatnih i srebrnih poluga na brod. No, takav utovar nije zabilježen u tovarnoj listi. To ipak ne mora značiti da Titanic doista nije prevozio zlato, jer ne bi bilo neobično da se takva pošiljka zbog sigurnosti vodila pod drugim nazivom. Valja spomenuti da engleska banka svoje akte drži 100 godina pod ključem tako da bi uskoro mogli saznati pravu istinu. Međutim, ako je takav tovar zaista postojao bio je dobro zataškan.

Ukleta mumija potopila Titanic?

Priča o "ukletoj" mumiji na Titanicu nije posve jasna. Činjenica je da je u Egiptu krajem 1890.-ih otkriven sarkofag svećenice hrama posvećenog bogu Amonu Ra. Pretpostavlja se da je živjela u oko 1500. godine prije Krista u Tebi. Na vanjskoj strani poklopca, izrađenog u zlatu i emajlu, bio je ugraviran njen lik, a na zidovima grobnice navodno je bilo ispisano prokletstvo. 

Sarkofag je bio ponuđen četvorici bogatih Engleza koji su ga kupili i odnijeli u hotel. Jedan od njih nestao je prvu večer, nakon što je neobjašnjivo išetao iz hotela i otišao prema pustinji. Drugi, imenom Douglas Mooray, je teško stradao u lovu. Puška mu je iznenada eksplodirala u ruci te su mu je morali amputirati. Treći je bankrotirao čim se vratio u Englesku, a četvrtom je poginula obitelj u prometnoj nesreći i izgorjela kuća. 

Mooray je sarkofag dao prijateljici na čuvanje. Njoj je uskoro umrla majka, ljubavnik ju je napustio, a ona sama je oboljela od nepoznate bolesti. Mumija je nakon toga završila u Britanskom muzeju. Nakon svih "čudnih" događaja počela je plijeniti pažnju medija. Fotograf koji je snimao kovčeg odjednom se je srušio mrtav. Navodno je bilo još smrtnih slučajeva, te je jednoglasno odlučeno da se eksponat pošalje muzeju u New Yorku, koji je poklon prihvatio. Kovčeg je ukrcan na Titanic, a ne treba ni spominjati da do New Yorka nikada nije stigao. 

Postoji i priča da je mumija nekako spašena s broda te da je ipak stigla do Amerike, gdje se nastavlja niz neuobičajenih nesreća i smrti. Sarkofag je, prema toj legendi, vraćen u Europu brodom Empress of Ireland koji je potonuo 29. svibnja 1912. i na kojem je poginulo 840 putnika. Opet, mumija je nekako spašena. Odlučeno je da se vrati u Egipat te je ukrcana na Lusitaniju, koja je pak potopljena 7. svibnja 1915.

Ipak, nema dokaza da je mumija uopće bila na Titanicu jer nije bila navedena u tovaru. Sarkofag se danas nalazi u Britanskog muzeju, ali je prazan. Nije poznato gdje je mumija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke