Obavijesti

News

Komentari 45

Snimile jato čvoraka kod Iloka: "Mislile smo da je crni oblak"

Snimile jato čvoraka kod Iloka: "Mislile smo da je crni oblak"
8

Dvije prijateljice snimile su golemo jato čvoraka iznad ceste koja spaja Vukovar i Ilok. Ornitolozi kažu da se ptice udružuju u ovakve kolonije iz obrambenih razloga

VIDEO

Jutro je bilo oblačno i maglovito. Baš smo razgovarale o Noći vještica pa nam je jato izgledalo još strašnije. Prisjetile smo se i Hitchcockova horor filma ‘Ptice’ , koji smo zajedno gledale, govori nam Gorana .

S prijateljicom Andreom u subotu oko 7.30 sati vozila se iz Vukovara prema Iloku. Kraj Mohova su ugledale očaravajuće, ali pomalo i zastrašujuće jato ptica. Isprva su iz daljine vidjele samo tamnu nakupinu.

Pokretanje videa...

24sataTV VIDEO

- Mislila sam da su oblaci. Ali počelo se micati. Prijateljica me je pitala hoće li taj oblak doći do nas. Kao da ih je prizvala, poletjele su u našem smjeru. Strašno smo se uplašile kad su bile točno iznad auta - govori Gorana. Dodaje kako su ptice bile crne, ali manje od vrana.

Ornitolog Krešimir Mikulić zaključuje kako je najvjerojatnije riječ o čvorcima. U Hrvatskoj oni lete u jatima od po nekoliko tisuća ili desetaka tisuća ptica.

- U Italiji i sjevernoj Americi zajedno ponekad leti i milijun čvoraka - govori nam Mikulić. Dodaje kako se ptice udružuju u kolonije iz obrambenih razloga.

- Funkcija jata je da se smanji vjerojatnost da će neka od ptica biti ulovljena. Na primjer, dok su u jatima, sivom sokolu jako se teško fokusirati samo na jednu pticu - objašnjava ornitolog.

Stručnjaci već godinama istražuju kako ptice uspijevaju letjeti tako sinkronizirano .

- Zadnja istraživanja pokazala su da zapravo svaka od tih ptica gleda svoje susjede i oponaša njihov let. Riječ je o prvih nekoliko susjeda - kaže Mikulić.

Ipak, nejasno ostaje kako te ptice odabiru vođu puta.

- Čvorci se zapravo okupljaju, jer preko dana obilaze hranilišta poput oranica i polja, a noću dolaze u gradove, na mjesta sigurnija za odmaranje - govori nam ornitolog te nastavlja kako u kolonijama lete i galebovi klaukavci, riječni galebovi te poljski i španjolski vrapci. Oni se zajedno i gnijezde. Za razliku od njih, sjenice i zebe gnijezde se solitarno, ali se u jata spajaju zimi kako bi se obranili.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.