Obavijesti

News

Komentari 25

Sokolica iz Slavonskog Broda leti 320 km/h: Ja sam Helga...

Sokolica iz Slavonskog Broda leti 320 km/h: Ja sam Helga...
5

Željko Dragičević svoju ljubimicu ima već tri godine. Jedan je od najvećih predatora i ubija s 10 kilometara. Helga je stepski sokol i proživjela je pola životnog vijeka

VIDEO

Možete zamisliti tako lagano stvorenje, a postiže tako veliku brzinu, brza je poput puščanog zrna. Plijen kojeg ona počne loviti ima minimalne šanse da će pobjeći. Nabavio sam je od jednog sokolara u Zagrebu, rekao je Željko Dragičević, jedini sokolar od Siska do Slavonije. Do prije tri godine Helga je bila rasplodna ženka, no oslobodio ju je te obveze. Sad lovi samo za sebe.

Lovom se bavim od mladosti, a sokolarenjem zadnjih desetak godina, što smatram najvećim dometom u lovstvu. Prije nego što sam nabavio Helgu imao sam druge ptice s kojima sam lovio. Bili su to jastrebovi, ali nema ptice do sokola - kaže Željko dok mu na ruci sjedi Helga i pomno promatra sve oko sebe na zemlji i u zraku. Sokoli žive oko 30 godina, mužjaci i nešto manje jer ih ženke najčešće ubiju i pojedu. Helga je stepski sokol i proživjela je pola svojeg životnog vijeka. Ima 17 godina, ali po izgledu perja, bistrim očima, žutoj boji nogu, njegovanog kljuna i ubojitih kandži to se ne bi moglo reći. Izgleda sasvim mlado i u jako dobroj kondiciji.

Helga je član obitelji 

– Ona je jako pametna. Dovoljno joj je samo jednom pokazati što treba loviti i ona to zapamti, ona je član naše obitelji i uvijek ide s nama. Kad idemo na more, i ona ide s nama, a kad ja idem u lov na soma, ona sjedi na rubu čamca i promatra ptice. Nikad neće poletjeti u lov ako je sita. Naša ljubimca je trenutačno u fazi promjene perja ili mitarenja. Svako njezino pero iz krila ili repa čuvam jer kad dođe vrijeme lova, a to je od listopada, ponekad ošteti pero. To će joj pero služiti do sljedećeg mitarenja. Tako moja Helga poput žena ima ekstenzije – šali se. Osim njih, u timu je i pas Džo, engleski seter. Helga je u zraku, a njih dvojica na tlu. Ona ih s velike visine pomno prati jer zna da je kod njih hrana. Pas podigne fazana, prepelicu, goluba ili zeca, a tada nastupa ona koja u letu napada.

Kandžama uhvati plijen, a s kljunom velikom preciznošću ubija žrtvu tako da je nemoguće vidjeti krv – zaključio je.

Mogla bi čuvati grad od letećih štetočina

Željko se nada suradnji s turističkom zajednicom.

- Helga bi brzo riješila problem vrana kojih je sve više u gradu, a i golubova koji uništavaju spomenike i fasade. Sokoli mogu čuvati svaki prostor, zračne luke, spomenike, polja, vinograde i parkove. Turistička zajednica bi nas mogla pozvati da turistima i pokažemo ptice, s kojima bi se oni rado fotografirali, umjesto da naše sugrađane vode u Budimpeštu da vide tamošnje sokolare - kaže Željko. Nada se kako bi jednog dana Helga mogla patrolirati iznad Slavonskog Broda.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.