• Članak
  • Komentari 4
  • Lokacija
  • Share 6
  • Tweet

Star 2000 godina: U Zadru će prikazati film iz rimskog doba

Kanadski profesor filmske i vizualne umjetnosti H. Jesionka je film složio od sličica koje je pronašao u muzejima u Londonu i New Yorku. Prikazat će ga u sv. Donatu

Četvrtak, 14. 6. 2012. u 20:30    Piše: Rozeta Bogeljić

Tvrdim da su stari Rimljani mogli gledati antičke crtiće. U petak u crkvi sv. Donata u Zadru prikazat ćemo takav filmić na antičkom projektoru, kaže kanadski profesor filmske i vizualne umjetnosti Henry Jesionka.

Film koji je složio od sličica koje je pronašao u muzejima u Londonu i New Yorku prikazuje ženu koja bere cvijeće, muškarca koji se bori s lavom i njih dvoje kako se nakon toga ljube.

- To je vjerojatno prva sapunica ikad napravljena - kazao nam je Jesionka.

Posjetiteljima će pokazati i dijelove antičkog projektora, koji će dokazati optičku i mehaničku vjerodostojnost, a prikazivat će se i dokumentarni film o otkriću artefakata.

Sve je počelo koncem 2010.kad je Jesionka jedrio Jadranom. Čuo je za Muzej antičkog stakla u Zadru. Došao ga je posjetiti jer je veliki zaljubljenik u arheologiju. Naišao je na puno predmeta od antičkog stakla za koje nitko nije znao čemu služe.

- Vidio sam predmete koji su me inspirirali. Tražio sam na internetu i u londonskom i njujorškom muzeju pronašao staklene pločice s crtežima žene. Na nekima su ruka ili noga bile pomaknute i izgledale su mi kao slajdovi. Nakon otkrića staklenih slajdova s crtićima na buvljaku sam slučajno nabasao na neobičan predmet od bronce. Prodavač nije znao čemu služi, ali mi je kazao da je iskopan u Ninu. Otišao sam tamo i stvari su se posložile. Među arheološkim iskopinama našao sam dijelove glinene svjetiljke i novčić koji je pokazivao kako je taj projektor bio složen. Posložio sam kockice mozaika i shvatio kako su Rimljani mogli sastaviti projektor - rekao je profesor.

On je u radionici Muzeja antičkog stakla u Zadru izradio slajdove za animirani film i napravio brončani projektor.

Sastoji se od staklene leće, brončanog postolja sa slajdovima i platna. Sunčeva svjetlost prolazi kroz leću na slajdove, koji se onda pod određenim kutem prikazuju na platno.

- Pretpostavljam da je takav projektor služio kao zabava rimskim bogatašima u njihovim kućama - kaže Jesionka.

Kinoulaznice su plaćali novčićima

Novčić s crtežom projektora vjerojatno je Rimljanima služio kao ulaznica za kino. Rimski su novčići često služili za sporazumijevanje sa strancima. Primjerice, kad bi stranac htio ići u javnu kuću, pokazao bi Rimljanima novčić sa seksualnim prizorima i oni bi ga tamo odveli, kaže profesor.

Tagovi: zadar, henry jesionka, film, crtić, antika

Izdvojeni komentari 4 komentara Pogledaj sve komentare
14.06.2012., 21:26

curiousfb: Ovo je izuzetno zanimljiva tematika,rado bih da imam prigodu pogledala "film" i sve ono što se vezuje za nastanak pokretnih sličica u rimsko doba.Šteta što ovakve stvari ne zanimaju hrvatski puk... na žalost to se ne može mjeriti sa majčinstvom Severine ili nevoljama Tupsona ili sisama navijačica...Baš šteta :(

14.06.2012., 21:37

spirit lamp: Cudesno!!! Da je ovo "1. april" ne bih vjerovala, ali izgleda stvarno. Nadam se da ce ga prikazati na televiziji.

15.06.2012., 04:44

Zozon: Napokon neki normalan članak o otkrićima. Inače u zadnje vrijeme istraživači "otkrivaju" sama sranja u koja jedino oni mogu povjerovati.

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar