Obavijesti

News

Komentari 101

Studirala je na brodu: Oplovila svijet i usput završila semestar

Studirala je na brodu: Oplovila svijet i usput završila semestar
4

Kruzer je zapravo studentski kampus opremljen najsuvremenijim učionicama, knjižnicom i zabavnim sadržajima. Među studentima je bila i Belišćanka Iva Soldo

VIDEO

Među 700 studenata bila sam jedina Hrvatica i jedna od petero Europljana. U 113 dana vidjela sam 19 zemalja na četiri kontinenta. Za sve to sam dobila 30 ECTS bodova, priča Belišćanka Iva Soldo (25).

Ona se prijavila za studijski program Sveučilišta Virginia iz SAD-a, koji ovakav način studiranja nudi već 50 godina. Kruzer je zapravo studentski kampus opremljen najsuvremenijim učionicama, knjižnicom, ali i zabavnim sadržajima.

Obilazili znamenitosti, razgovarali s ljudima, posjećivali tvornice 

- Plovili smo od pet do sedam dana, i za to vrijeme imali predavanja, ispite i seminare, baš kao i na svakom drugom fakultetu. U lukama smo bili od tri do pet dana. Obilazili smo znamenitosti, razgovarali s ljudima, posjećivali tvornice, luke, imali zadatke koje smo morali odraditi u okviru studija koji smo odabrali - priča Iva, koja je slušala i polagala kolegije iz međunarodnog marketinga.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

O ovom programu sanjala dvije godine

U Hrvatskoj je završila studij ekonomije, nakon kojeg je izvanredno upisala diplomski studij na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku. O ovom je programu sanjala dvije godine, a bez problema je prošla jaku konkurenciju studenata iz cijelog svijeta. Problem je bio novac jer ovaj semestar košta 20.000 dolara, odnosno oko 110.000 kuna. Nasreću, postoje stipendije, a od ponuđenih osam Iva je dobila njih četiri. Na kraju je morala platiti samo kartu, vizu i cjepiva, a u tome su joj pomogli Osječko-baranjska županija i Grad Belišće. Ivu su posebno oduševili predavači koje su imali prilike slušati na kruzeru. Osim redovnih profesora s Harvarda i Yalea, slušala je dva NASA-ina astronauta, direktoricu u IBM-u, nobelovca i aktivista Desmonda Tutu i druge.

- Puno sam naučila o ekonomiji, o funkcioniranju zemalja, o utjecaju Amerike na ostatak svijeta. Imam osjećaj da bih se nakon ovoga snašla i u najtežim situacijama i izazovima - kaže mlada Slavonka, koja uskoro planira s kolegama otvoriti IT i marketinšku tvrtku u Osijeku. Potpuno je uvjerena da će uspjeti.

U ponudi je sve, od biologije i glume do društvenih znanosti     

Nije lako upasti u program jer morate pisati razne projekte, eseje i seminare. Isto to morate činiti i da biste dobili stipendije, kaže Iva, koja bi svakome preporučila ovakav način studiranja izvan domovine. Nakon što položite semestar, dobijete i poseban certifikat koji pomaže da lakše dobijete posao u inozemstvu. Možete birati između 75 različitih kolegija.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 101
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje