Obavijesti

News

Komentari 12

Sup Spaky je čudo prirode: Umalo umro pa preletio Alpe

Sup Spaky je čudo prirode: Umalo umro pa preletio Alpe
2

Bjeloglavi sup Spaky je nakon oporavka preletio čak 2000 km do juga Italije, a ornitolozi se nadaju da će se vratiti u Hrvatsku. Spaky ima prsten pa ga prate

VIDEO

Do sada nam je to bio najteži slučaj spašavanja. Kad su nam doveli Spakyja, imao je manje od pet kilograma, nije mogao stajati na nogama, jedva da je bio živ i šanse za njegovo preživljavanje bile su minimalne.

Ispričao nam je to dr. Goran Sušić iz Grifona, centra za zaštitu ptica grabljivica pored Senja. On je prošle godine sa svojim timom Spakyja spasio od sigurne smrti. Prva tri dana spavao je s iznemoglim supom u prostorijama za intenzivnu skrb, gdje mu je svaka dva sata davao infuziju.

- Na veliko zadovoljstvo svih, Spaky se potpuno oporavio te je s još pet supova pušten u prirodu krajem svibnja. No iako se trebao pridružiti pticama u koloniji na Kvarneru, Spaky je završio na krajnjem jugu Italije pored grada Lecce. Preletio je 2000 km - kazao nam je dr. Sušić.

Spaky ima prsten pomoću kojeg ornitolozi prate kamo leti.

- Svi supovi kao mladi lete tražeći hranu, no ako je ne pronađu, dva dana gladuju, nakon čega odlaze na Alpe, gdje su boravili kao mladi i sjećaju se da tamo ima hrane. Trenutačno tamo boravi oko 200 naših ptica. Spaky se vjerojatno odvojio od drugih ptica i krenuo niz talijansku obalu preko Apeninske planine do krajnjeg juga talijanskog poluotoka. Ponekad se naše ptice zadrže oko Rima i Sicilije, gdje također postoje hranilišta i, ako ne zalutaju i naiđu na takva područja, onda zasigurno prežive. Nadam se da je i on zastao i najeo se prije dolaska na sam jug, gdje nema hranilišta - ispričao nam je dr. Sušić. Dodao je da surađuju s kolegama ornitolozima iz Italije, koji će Spakyju dostaviti hranu kako bi se mogao vratiti u Hrvatsku.

Našli su ga gladnog na njivi u Baranji

Spaky je krajem rujna prošle godine dva dana lutao njivom u Baranji, nakon čega je sletio u dvorište Pave Ivezića u mjestu Otok. Prevezli su ga u Zagreb, a nakon toga u Grifon.     

Znaju letjeti svijetom i pet godina 

Supovi inače lete brzinom od 160 km/h. Inače svi, prije nego što postanu spolno zreli, odlaze na petogodišnje letove, nakon čega se uglavnom vraćaju i skrase se.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.