Obavijesti

News

Komentari 12

Vjetrokaz: Preletio je Europu, a sad se okreće kako vjetar puše

Vjetrokaz: Preletio je Europu, a sad se okreće kako vjetar puše
10

Strastveni zaljubljenik u avione i letenje Nijaz Delić (67) je nedavno s obitelji na sportskom aerodromu Medulin kraj Pule podignuo avion kao leteći spomenik

VIDEO

Nisam imao srca da ga izrežem i prodam za nekoliko tisuća kuna na otpadu pa je sad sam sebi spomenik koji služi i kao jedinstveni vjetrokaz, govori strastveni zaljubljenik u avione i letenje Nijaz Delić (67).

On je nedavno s obitelji na sportskom aerodromu Medulin kraj Pule podignuo avion kao leteći spomenik koji ujedno pokazuje otkud vjetar puše. Doslovce se okreće i na najmanji povjetarac. S iscrtanim siluetama putnika uz vrtnju propelera izgleda kao da još leti. Ovim sportskim zrakoplovom preletio je gotovo cijelu Europu vozeći u njemu glumce, režisere, estradnjake, gospodarstvenike i političare. O imenima ne govori jer je, kaže, profesionalni zavjet pilota da o putnicima i njihovim imenima nikada ne priča. Da bi ga postavio na metalnu konstrukciju od nekadašnje dizalice, Delić je morao ishodovati sve potrebne dozvole jer je njihov aerodrom ucrtan u svim kartama.

- Na tom sam avionu letio oko 2000 sati. Iako mu je motor i dalje savršeno radio, propisi su takvi da se nakon te satnice motor mora mijenjati, a to je neisplativo. Bio je izuzetno siguran i savršen. Proizveden je daleke 1975. godine u seriji od 1300 komada - govori Delić, koji se nada da će upravo ovaj avion biti inspiracija “nekim novim klincima” da krenu u pilotske vode.

- Veći je uspjeh da netko od tisuće djece koja prolaze ovuda jednog dana postane pilot jer ga možda ovaj avion potakne na to, nego da sam ga prodao u otpad - kaže. Otkako aviovjetrokaz krasi medulinski aerodrom, mnogi se turisti ondje zaustavljaju samo da vide je li to pravi avion koji sada neprestano lebdi uz pomoć metalne konstrukcije.

- Ovaj avion nekada je težio 2,5 tone. Sa svoja dva motora od po 250 KS-a trošio je 150 litara benzina pri brzini od 300 kilometara na sat - ponosno kaže Delić koji leti od 1963. Jedan je od pilota u branši generalne avijacije s najvećim brojem sati letenja. Letjet će dok ga “krila” nose.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva, a nižu se oštre reakcije oporbe
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva, a nižu se oštre reakcije oporbe

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti

Čelnik Domovinskog pokreta nam je potvrdio i da je spreman ući u Vladu i raditi bez plaće jer mu novac ne treba, ali svima ostalima bi plaće znatno porasle: Ne možemo dobiti kvalitetne ljude u vladu s ovakvim plaćama...