Obavijesti

News

Komentari 110

Zagorac Joseph Cupich postat će šef nadbiskupije u Chicagu

Zagorac Joseph Cupich postat će šef nadbiskupije u Chicagu
3

Miljenik pape Franje i prvi američki biskup hrvatskog podrijetla, Blase Joseph Cupich ove je godine posjetio rodno mjesto svoje bake - Vinicu, blizu Varaždina

VIDEO

Na glasu je kao izrazito liberalan svećenik, a to je izgleda prepoznao i papa Franjo, s kojim dijeli mnoge stavove. Blase Joseph Cupich novi je čikaški nadbiskup.

Dosad je bio biskup u Spokaneu, u državi Washington u SAD-u. Istaknuo se vrlo otvorenim stavovima o homoseksualnosti, pobačaju i drugim pitanjima. Tako je primjerice pozvao sve vjernike u državi Washington da glasuju protiv uvođenja istospolnih brakova jer je to službeni stav Katoličke crkve, ali da istodobno ne budu ni na koji način agresivni prema homoseksualcima i da paze na njihov dignitet.

"Crkva ne tolerira iskorištavanje ovoga referenduma kako bi se pokazala mržnja prema homoseksualnim osobama", napisao je u poslanici povodom referenduma. Svećenicima u svojoj biskupiji zabranio je masovnu molitvu pred klinikama koje obavljaju pobačaje, a oštro je osudio biskupe i nadbiskupe koji su šutjeli o svećenicima pedofilima i njihovim zločinima.

Kao predstojnik Ureda Američke biskupske konferencije za pomoć Crkvi u središnjoj i istočnoj Europi ove je godine u ožujku bio u Hrvatskoj. Posjetio je Vinicu kraj Varaždina, rodno mjesto svoje bake Marije Majhen i lokalnu crkvu Sv. Marka.

- Odgojen sam u hrvatskom i katoličkom duhu te mi puno znači što sam u Hrvatskoj - rekao je tada Cupich.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 110
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.