Obavijesti

News

Komentari 153

Zagrebački zavodnik Boris (28) odlazi na parenje u Sloveniju

Zagrebački zavodnik Boris (28) odlazi na parenje u Sloveniju
4

Dominantni mužjak s nestašnom mladošću, čimpanza Boris (28), bit će glava kuće u kavezu ZOO-a u Ljubljani. Tamo su ga dočekale Mojca (41), Nika (15) i Neža (17)

VIDEO

Po svojem je šarmu zagrebački zavodnik Boris (28) težak 60 kilograma poznat i u Sloveniji. Prošli tjedan zato su ga, između ostalog, poslali na putovanje života.

U ljubljanskom zoološkom vrtu dočekale su ga Mojca (41), Nika (15) i Neža (17). Spremne za ljubav i prijateljstvo. Ipak, vesela družina morat će se strpjeti mjesec dana koliko će Boris provesti u karanteni. Mora proći uobičajene veterinarske preglede. U Sloveniji ostaje trajno, a u grupi čimpanza preuzet će glavnu riječ.

Izabran je kao najadekvatniji za parenje u sklopu međunarodnog uzgojnog programa ugroženih vrsta. Mladunče će vjerojatno imati s Nežom jer je Nika sterilizirana, a Mojca možda malo prestara za njega.

- Boris je rođen u njemačkom zoološkom vrtu, a u Hrvatsku je stigao s osam godina. Bio je dio posjetiteljima omiljene skupine životinja u kojoj su čimpanze Juba te Megi i Sara (Borisove kćeri). U skupini je i mužjak King koji je mlađi od Borisa. Dva mužjaka na jednome mjestu mogla su biti problem jer između njih su već počele nesuglasice - kaže edukator Tomislav Krizmanić

Prisjeća se kako je Boris kao tinejdžer bio nestašan i uvijek preispitivao autoritete. Doznajemo da je čak i tijekom medicinskih treninga, na kojima su ih timaritelji uvježbavali za vađenje krvi ili mjerenje temperature, tvrdoglavo odbijao sudjelovati. Nakon nekoliko mjeseci ignoriranja jedan dan se frajerski došetao i pružio ruku kao da je to nešto najnormalnije. Boris se s godinama uozbiljio.

- Pravi je gospodin, to su primijetili i čuvari u slovenskom ZOO vrtu. Miran je, ne diže buku bezveze, ali je dominantan i ima izvanredan način komunikacije koji ih je zadivio - kaže timaritelj Damir Kranjac (41), koji se sedam godina brinuo za Borisa. S njim je proveo i prve dane u Sloveniji.

- Zadivljujuće je koliko su čimpanze brižne jedna prema drugoj, ali i prema ljudima koji su s njima razvili odnos. Primjerice, znala me je šokirati zabrinutost koju su pokazivali kad sam porezao prst. Zahtijevaju puno brige, hranimo ih svaka dva sata, ali trebaju i stalno pažnju te komunikaciju. Boris je osjetio da odlazi, ali čim smo došli u njegov novi dom, uvidio je da nije sam, da je tu njegova nova obitelj - govori Kranjac.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 153
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu