Obavijesti

News

Komentari 38

Zov slobode: Šest supova je poletjelo nakon godinu dana

Zov slobode: Šest supova je poletjelo nakon godinu dana
7

Roko, Spaky, Alan, Mateuž, Vilim i Zlatko Podravec, spašeni prošle godine te rehabilitirani u Centru za zaštitu ptica grabljivica Grifon, su pušteni na slobodu

VIDEO

Supovi  Roko, Spaky, Alan, Mateuž, Vilim i Zlatko Podravec, spašeni prošle godine te rehabilitirani u Centru za zaštitu ptica grabljivica Grifon, nakon oporavka u subotu su napokon dočekali svoj ponovni let i puštanje u prirodu.

Roko je u blizini svog gnijezda lani pao u more, Spaky je pao u dvorište mještana u Otokun, a iznemogloga i izgladnjelog supa imena Alan u kolovozu prošle godine uočili su turisti na gromači kod Osora na Cresu. 

Mateuža su spasili lani u kolovozu, kad je iz gnijezda pao u more, a iznemoglog i mokrog supa Vilima uočio je ronilac. Iscrpljenoga i izgladnjelog Zlatka Podravca pored Koprivnice našao je lovac. Za sve njih do oporavka se brinula neprofitna udruga Grifon iz Senja.

Osim o bjeloglavim supovima, brine se o svim ugroženim pticama grabljivicama. Do sada su oporavili i u prirodu pustili 126 bjeloglavih supova, liječili njih više od 150 te prstenovali 930.

Centru je cilj na Velebit vratiti i preostale tri vrste regionalno izumrlih strvinara - crkavice, supa starješine i kostoberine, a osim toga provodi istraživanja i zaštitu najugroženijih vrsta poput - prugastog, surog i orla zmijara te sivog, krškog, eleonorinog sokola i bjelonokte vjetruše.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.