Obavijesti

Lifestyle

Komentari 23

7 boraca protiv raka debelog crijeva: Kurkuma, rajčica, grah

7 boraca protiv raka debelog crijeva: Kurkuma, rajčica, grah
4

Omega-3 masne kiseline smanjuju upalne procese u crijevima koji se povezuju s razvojem tumora, dok B vitamin popravlja abnormalan DNK u probavnom traktu

VIDEO

Moderan način života i loša prehrana povećavaju rizik od raka debelog crijeva koji je u Hrvatskoj drugi po redu uzrok smrtnosti od malignih bolesti. Studija na 77.000 ljudi potvrdila je da vegetarijanci imaju 20 posto manji rizik od ove vrste karcinoma, dok je rizik kod vegetarijanaca koji konzumiraju i ribu manji za 43 posto. Pravilnom prehranom koja uključuje losos, grah i maslinovo ulje, a ne podrazumijeva mesne prerađevine i šećer može se smanjiti rizik od ove vrste karcinoma. 

Riba

Ribe bogate omega-3 masnim kiselinama kao što su tuna i losos smanjuju upalne procese u crijevima koji se povezuju s razvojem tumora. Preporučuje se ribu jesti dva do tri puta na tjedan, savjetuju liječnici. 

Dreamstime

Zobene pahuljice

Zob je bogata vlaknima koje pomažu da hrana prođe kroz probavni trakt, a da se ne zadržava. Što se toksini koje zajedno s hranom unosite u organizam dulje zadržavaju u probavnom traktu, to je veći rizik da će oštetiti DNK i izazivati razvoj raka, tvrde onkolozi. 

Maslinovo ulje

Njegove su dobrobiti već nadaleko poznate, a blagotvorno djeluje i na probavni sustav. Maslinovo ulje baš kao ribe obiluje omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju upalne procese, a samim time i rizik od raka debelog crijeva. Ulje se preporučuje uvrstiti u svakodnevnu prehranu, piše Women's Health.  

Grah

Ova je vrsta namirnice bogata folatima, B vitaminima koji popravljaju abnormalan DNK u probavnom traktu. Osim toga obiluje vlaknima koja sprječavaju zadržavanje hrane u probavnom sustavu. 

Dreamstime

Kurkuma

Ona stimulira proizvodnju žuči što poboljšava probavu i smanjuje plinove te osjećaj nadutosti. Kurkuma sprječava razvoj novih tumornih stanica i uništava već postojeće. Njezini aktivni sastojci čuvaju tijelo od tumora izazvanih radijacijom i štite od karcinom debelog crijeva. 

Kuhane rajčice

Likopen, tvar koja rajčici daje crvenu boju, sprečava stanice raka da se vežu za zdravo tkivo koje im je potrebno za širenje po tijelu. Biološki je najaktivniji u kuhanim rajčicama. 

Marko Prpić/Pixsell

Voće i povrće

I voće i povrće obiluje vlaknima i hranjivim sastojcima koji smanjuju upalne procese, a samim time i rizik od raka debelog crijeva. Preporučuje se u dnevni meni uvrstiti šest do osam porcija voća i povrća. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa