Obavijesti

Lifestyle

Komentari 22

Alzheimerova bolest dolazi podmuklo i otima uspomene

Alzheimerova bolest dolazi podmuklo i otima uspomene
1

Život s Alzheimerom: Zbog teško prepoznatljivih simptoma, bolest se teško otkriva, a najveći teret brige i njege bolesnika najčešće pada na samu obitelj

VIDEO

U Hrvatskoj od nekog oblika demencije boluje oko 85.000 ljudi, a Alzheimerova bolest zahvati svaku desetu osobu stariju od 65 godina, pokazuju najnoviji podaci. No ova teška degenerativna bolest može se javiti i ranije, a njezini prvi simptomi su podmukli i lako mogu zavarati. Povremena zaboravljivost, riječi “na vrhu jezika” ili usporenost najčešće se pripisuju brzom životnom tempu i umoru, na stranici Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest ističe voditeljica savjetovališta za obitelji Mira Dajčić. Obitelj teško može odrediti točan početak bolesti.

Zbog brze progresije bolesti i simptoma, bolesnik se vrlo osamljuje, pada u depresiju, osjeća sram, pa se čak i sukobljava s okolinom zbog nerazumijevanja koje ne može kontrolirati.

Alzheimer je bolest koja donosi velike posljedice za cijelu obitelj. Osoba koja se posvećuje njezi bolesnika mora mu se posvetiti u potpunosti jer njega traje 24 sata na dan, a tu su i visoki troškovi liječenja.

Podaci pokazuju kako će se broj oboljelih do 2050. utrostručiti jer je to bolest tipična za starije te će zbog produljenja životnog vijeka sigurno obilježiti budućnost. Stoga je izrazito važno raditi upravo na prevenciji i potpori obiteljima oboljelih. 

- Zdravi stil života, uz kvalitetnu prehranu i odbacivanje cigareta, znatno smanjuju rizik od svih oblika demencije - kaže dr. Ninoslav Mimica, predsjednik Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest i psihijatar u Klinici za psihijatriju Vrapče. Pritom se treba držati svih onih pravila ponašanja koje smatramo zdravima za srce, jer je to zdravo i za mozak.

- Među onima kod kojih se razvio Alzheimer visoki je udio onih koji su u djetinjstvu i mladoj dobi pretrpjeli jači udarac u glavu. Stoga je vrlo važno već od malih nogu, čim djeca sjednu na bicikl i počnu trenirati, zaštititi ih od potencijalnih kobnih udaraca u glavu. Time se smanjuje rizik od pojave demencije - kaže naš sugovornik.

Na Alzheimera upućuje niz simptoma, među kojima su zaboravljivost, promjena osobnosti i donošenje pogrešnih odluka (primjerice, kad osoba litru mlijeka želi platiti novčanicom od 500 kuna), nesnalaženje u vremenu i prostoru te opće nerazumijevanje pojmova i razgovora.

Visoki troškovi 

Liječenje Alzheimerove bolesti u Hrvatskoj stoji tri milijarde kuna na godinu, tj. 35.835 kuna po bolesniku. Od toga 45 posto snosi država, a 55 posto obitelj, ističu u udruzi HUAB. 

Šetnja sjećanja na Svjetski dan Alzheimera

Rujan je mjesec borbe protiv Alzheimera, a u Hrvatskoj se obilježava prvi put. Kako bi se upozorilo na težinu i posljedice ove bolesti, 21. rujna, na Svjetski dan Alzheimera u Zagrebu i Pakracu prošla je Šetnja sjećanja. Brojne se održavaju i u drugim gradovima.

Alzheimer u brojkama

  • U Hrvatskoj obolijeva svaka deseta osoba starija od 65 godina
  • 44 - toliko je milijuna oboljelih u svijetu
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa