Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Beba iz presađene maternice nosi novu nadu za majčinstvo

Beba iz presađene maternice nosi novu nadu za majčinstvo
1

Nakon rođenja Vincenta, prve bebe iz presađene maternice, još dvije Šveđanke će roditi. Naši liječnici kažu da će se kod nas maternice transplantirati tek za 10 godina

VIDEO

Za samo nekoliko tjedana u Švedskoj će se roditi dvije bebe čijim majkama su transplantirane maternice njihovih majki. To će biti prve dvije rodilje u svijetu čija nerođena djeca rastu u istim maternicama u kojima su svojedobno rasle i one same.

Ova je vijest okupirala svjetske medije samo nekoliko dana nakon što je, također u Švedskoj, rođeno prvo dijete iz transplantirane maternice – maleni Vincent. Njegovoj je mami (36) maternicu donirala obiteljska prijateljica (61) koja je već prošla menopauzu. 

Sve ove žene do prije nekoliko godina nisu imale nikakvu šansu postati biološke majke jer vlastitu maternicu nemaju. Revolucionarni pomak u medicini ipak je ispunio njihove snove o rađanju djeteta, a stručnjaci diljem svijeta važnost uspjeha u transplantaciji maternice uspoređuju s uspjehom koji je svojedobno bio pripisan prvoj transplantaciji srca u svijetu. Tri Šveđanke dio su projekta tamošnjih znanstvenika koji su godinama radili na tome da presađivanje maternice i donošenje na svijet djeteta iz takvog organa postane stvarnost. Dr. Liza Johanneson iz Sveučilišne bolnice Sahlgrenska u Goteborgu kaže kako se dvije trudnice s transplantiranim maternicama osjećaju odlično. Porođaji se očekuju tijekom studenog. 

Neke žene rađaju se bez maternice, dok je nekima morala biti otklonjena operativnim zahvatom, najčešće zbog malignih bolesti. Stručnjaci kažu da bi se maternica mogla transplantirati i ženama koje su imale više spontanih pobačaja te ne uspijevaju iznijeti trudnoću do kraja. Za rođenje prve bebe iz transplantirane maternice dr. Jozo Blajić, naš iskusni porodničar i ginekolog, kaže da, iako je riječ o medicinskom uspjehu koji zaslužuje pažnju, ipak ne bi trebalo od jednog uspješnog slučaja stvarati euforiju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Kod ovakvih metoda sve je mnogo složenije nego što se čini, a proći će desetljeća prije nego što transplantacija maternice uđe u redovitu kliničku primjenu. Kod maternice je problem što kao transplantirani organ ne funkcionira sama za sebe, nego ovisi o mnogim drugim sustavima u organizmu, hipotalamusu, hipofizi te funkciji jajnika i raznih žlijezda. Sve vezano uz transplantaciju maternice još je u fazi ispitivanja i zasad je mnogo nepoznanica – tumači dr. Blajić.

Prof.dr. Velimir Šimunić, predstojnik Zavoda za humanu reprodukciju u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj, kaže da je medicini dobro došao svaki takav uspješan zahvat kao što je presađivanje maternice. Sve je više žena, kaže prof.dr. Šimunić, koje zbog odgađanja majčinstva ostaju bez maternice i sve je više onih koje nemaju dovoljno razvijenu maternicu zbog različitih malformacija. U ovom trenutku, kaže liječnik, u Hrvatskoj je i oko 150 žena koje su rođene bez maternice.

To spada među češće abnormalnosti spolnog sustava. 

- Na ove značajne pomake u medicini i uspjehe s transplantacijom maternice u razvijenim zemljama ja i ostatak struke u Hrvatskoj gledamo s divljenjem. 

Hrvatska je ipak relativno daleko od toga, jer takvi zahvati zahtijevaju dodatne napore i materijalnu potporu koju mi nemamo. Kod nas će to sporo ići – kaže prof.dr. Šimunić, koji predviđa da će se presađivanja maternice kod nas raditi tek za deset godina. 

Prof.dr. Šimunić kaže da se u razvijenim zemljama dugo čekalo s ovakvim postupcima iz jednostavnog razloga što nisu bili popularni. 

Prakticiralo se surogat majčinstvo, a ima i žena iz Hrvatske koje odlaze u inozemstvo tražiti surogat majke jer hrvatski zakoni to ne dopuštaju na našim prostorima. Ipak, i prof.dr. Šimunić kaže kako mnogim ženama surogat majčinstvo nije dovoljno te žele same nositi i donijeti na svijet svoje dijete.

- Nošenje djeteta pod srcem objedinjuje majku i dijete. To je nezamjenjivo – smatra prof.dr. Šimunić i pritom čvrsto vjeruje da će zahvati transplantacije maternice znatno napredovati. 

Sam postupak medicinski potpomognute oplodnje, tumači liječnik, ni po čemu se ne razlikuje kod žena s presađenom maternicom u odnosu na postupke kod žena koje imaju svoju maternicu. Maternica koja je u funkciji reagirat će na hormone žene u čijem se organizmu nalazi i sluznica će se bez problema pripremiti za implantaciju. 

To dokazuje i maleni Vincent koji je svojim rođenjem potaknuo priče o ovim postupcima diljem svijeta i koji sad raste u sretnom okruženju doma svojih roditelja.

Postupak

  • Donorice moraju imati zdravu maternicu. Sve su dosad prošle kroz menopauzu.
  • Pacijentici se presađuje maternica i potom se čeka da se vidi je li funkcionalna.
  • Ako je organ u redu, obavlja se postupak medicinski potpomognute oplodnje.
  • Oplođena jajna stanica vraća se u transplantiranu maternicu koja ju je spremna prihvatiti.
  • Iskustvo sa švedskom rodiljom pokazalo je da se ovakve trudnoće mogu uredno razvijati. Šveđanka u sebi još ima presađenu maternicu jer će joj ona možda trebati za još jednu trudnoću. 
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku