Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Malo kreme neće vas zaštititi, čašica za rakiju je prava 'doza'

Malo kreme neće vas zaštititi, čašica za rakiju je prava 'doza'
1

Za najvećih vrućina treba se mazati iako ste obučeni, važno je namazati se odmah nakon plivanja, a potrebno je zaštititi kremom i očne kapke te ušne resice

VIDEO

Premalo kreme za sunčanje najčešća je pogreška tijekom ljeta. Kako bi zaštitile cijelo tijelo, potrebno je barem 0,3 dl kreme - koliko stane u čašicu za žestoko piće. Namažite se odmah nakon plivanja ili svaka dva sata. Za najvećih vrućina krema se preporučuje čak i ako ste odjeveni - svijetla pamučna odjeća slabije štiti od losiona za sunčanje. Nakon sunčanja nanesite i kremu s vitaminom E, a ako ste ipak izgorjeli, pijte puno tekućine, najviše vode, zbog rehidratacije. No najbolja zaštita od UV zraka je na tanjuru. 

Iako izlaganje suncu povećava razinu vitamina D, dermatolozi preporučuju da ga uzimate iz zdrave prehrane. Kako bi koža ostala lijepa i nakon sunčanja, na jelovniku se što češće trebaju naći masna riba, poput lososa i sardine, te jaja. Vitamin D regulira vaš imunološki sustav, čuva vaše srce i kosti, doprinosi lijepom izgledu vaših noktiju, pomaže u održavanju zdrave težine i sprečava neke oblike raka. Oni koji često jedu tamnu čokoladu bogatu flavanolom manje su osjetljivi na štetna djelovanja UV zraka, a u očuvanju mladolike kože pomoći će i rajčica. 

No osim što štete ljepoti kože, UV zrake mogu izblijediti i kosu. Isušuju vlasi pa kosa gubi prirodan sjaj. Obvezno upotrebljavajte preparate za kosu sa zaštitnom formulom, a dobro će poslužiti i šešir za dodatnu zaštitu. 

Koža pocrveni i ako je oblačno

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Bez obzira na to je li oblačno ili ne, krema sa zaštitnim faktorom je nužna. UV zrake koje se probijaju mogu izazvati crvenilo, a neke vrste oblaka mogu čak i povećati intenzitet UV zračenja.

I kapci se mažu, ali dječjom kremom

Ako rabite sjajilo za usne, obvezno prije nanesite zaštitnu kremu s faktorom 30 jer sjajilo, osim što povećava izgled vaših usana, povećava i prijenos svjetlosti te rizik od raka kože. No osim usnica za sunce obvezno pripremite uši, nos, a namažite i kapke. Ako nosite kontaktne leće ili su vam oči osjetljivije, upotrebljavajte dječje kreme jer im je formula blaža pa neće iritirati oči.

Ljeto bez bora i opeklina

Sunce je glavni uzročnik bora, staračkih pjega i isušivanja kože, upozoravaju dermatolozi. Čak 80 posto UV zračenja koža upije tijekom ljeta, pa je u borbi protiv raka te starenja treba njegovati, upozoravaju dermatolozi. Kako bi blage opekline od sunca što manje postarale lice, napravite masku od bjelanjaka. Istucite dva bjelanjka dok se ne zapjene, nanesite masku na lice i pustite da odstoji 15 minuta. Ova maska izvrsna je protiv starenja kože te protiv bora. Izbjegavajte pretjerani unos kofeina i alkohola koji čine kožu dehidriranom. Umjesto toga pijte dvostruke količine tekućine kao što su prirodni sokovi, nemasno čokoladno mlijeko i obvezno vodu. No osim kože, na suncu “stradaju” i nokti. Pastelni i drugi svijetli lakovi postaju žućkasti pa su ljeti najbolji lakovi s UV filtrom. Također, ne zaboravite mazati i nokte, ali i zaštititi kosu.

- Čak ni gusta kosa nije dovoljna zaštita za tjeme. Preporučljivo ju je poprskati kremom za sunčanje u spreju - savjetuje američka dermatologinja Jeannette Graf. 

A kosu i lice od starenja najbolje će zaštititi šešir ili kapa. I to čak i kad niste na plaži jer čak 90 posto ljudi izgori “u prolazu”. Potrebno se zaštititi i ako se vozite jer UV zračenje prolazi kroz staklo.

Prvo krema, a tek onda na sunce

Pobrinite se nanijeti ​​kremu za sunčanje od 15 do 30 minuta prije nego što izađete iz kuće da je koža dobro upije. Ako ste dulje vrijeme na otvorenom, kremu nanosite svaka dva sata.

Aloe vera je “must have”

Kreme na bazi jojobe neka budu neizostavan dio u vašoj ljetnoj torbi u borbi protiv štetnih zračenja i starenja kože jer jojoba štiti kožu od slobodnih radikala i ublažava iritacije. Također, opečenu kožu umirit će i aloe vera, koja ubrzava protok krvi do oštećenog mjesta. Osim toga, sadrži i enzime koji smanjuju crvenilo, bol i upale.

Svako ljeto nova krema

Upotrebljavajte vodootporne preparate za zaštitu jer ih znoj ili voda mogu lako ukloniti. Nije dobro rabiti kremu stariju od godinu dana jer brže gubi zaštitna svojstva na vrućini.

Vitamini za ljepotu

Vitamin B vlaži i hrani osunčanu kožu te ima protuupalna svojstva. Losioni poslije sunčanja također sadrže i vitamin E, koji pomaže oporavku oštećene kože. Kreme bogate cinkovim oksidom rješenje su za preosjetljivu kožu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje