Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Česte infekcije, ali i alergije mogu izazvati bolove u vagini

Česte infekcije, ali i alergije mogu izazvati bolove u vagini
3

Pečenje ili trnjenje na genitalijama najčešći je simptom vulvodinije. Bol varira kako po mjestu koje boli tako i po trajanju, a pojavljuje se u mirovanju i kod aktivnosti

VIDEO

Vulvodiniju ili dugotrajan osjećaj nelagode u vagini gotovo uvijek prate bolovi, svrbež i osjećaj pečenja u genitalijama ili trnjenje zbog dodira ili pritiska, a jačina bolova kod svake žene je drukčija. 

- Vulvodinija je bolnost vanjskog spolovila i predvorja rodnice. Smatra se da od pet do osam posto žena pati od kronične vulvodinije - kaže ginekolog prim. dr. sc. Ivan Fistonić. Može se pojaviti pri kontaktu tijekom spolnog odnosa, unošenja tampona ili vježbi koje pritišću to područje kao što je vožnja bicikla. Pojavljuje se u svim životnim dobima do 70. godine, nakon čega slabi, vjerojatno zbog pada seksualne aktivnosti. 

Dreamstime

Pojava vulvodinije može utjecati i na ženin spolni život, ali i na njezino svakodnevno funkcioniranje. Seks, ali i dulje sjedenje ili vožnja biciklom mogu biti izrazito bolni. Dr. Barbara Reed, profesorica obiteljske medicine na Sveučilištu Michigan, otkriva kako žene vrlo rijetko traže pomoć od liječnika jer misle da je takav bol normalan.

- Studija je pokazala kako je samo polovica žena oboljelih od vulvodinije potražila ginekološku pomoć. Mnoge misle da su jednostavno takve, da je to očekivano i da se ništa ne može učiniti. Neke se žene žale liječniku, ali im se kaže kako sve izgleda normalno i da bi se trebale više opustiti tijekom seksa - kaže Reed i napominje da od svih žena koje imaju vulvodiniju samo je dva posto žena dobilo točnu dijagnozu. 

Ginekolozi ženama često kažu da imaju gljivičnu infekciju ili nisku razinu estrogena, no zapravo točan se uzrok vulvodinije ne zna. Stručnjaci pretpostavljaju da ulogu igra oštećenje ili iritacija živaca oko vulvarnog područja, česte vaginalne infekcije, alergije ili preosjetljivost kože, upotreba oralnih kontraceptiva, neke autoimune bolesti, osjetljivost na alergene iz okoline koji opskrbljuju vulvu, hormonalni disbalans i disfunkcija mišića dna zdjelice, a dr. Reed je zapazila i da mnoge žene s vulvodinijom imaju fibromijalgiju te sindrom iritabilnog crijeva. 

- Sve nabrojeno može biti uzrok vulvodinije, pa pregled i dijagnostika uključuju holističko razumijevanje. Potrebno je isključiti sve poznate uzroke; kroničnu infekciju rodnice i vulve, kroničnu tinjajuću uroinfekciju, alergijsku reakciju poput nove kozmetičke linije za intimnu njegu, dermatološku ili neurološku bolest, kao i moguću deprivaciju estrogena zbog maligne bolesti i dodatnoga kemoterapijskog liječenja koja je dovela do prerane menopauze i u kojoj je spolnost bolna zbog suhoće rodnice (isto kao i u prirodnoj postmenopauzi) - objašnjava dr. Ivan Fistonić te dodaje da su vulvodiniji podložne i žene koje su doživjele spolno uznemiravanje ili spolni odnos uz prisilu, no one imaju dobre izglede da se izliječe uz psihoterapiju i savjete seksologa te eventualni dodatak tricikličkih antidepresiva koji imaju i blagi utjecaj na redukciju osjeta na periferiji, u ovom slučaju vulvi. 

Dreamstime

- Važno je istaknuti da je kod vulvodinije potreban komplementarni pristup, ponekad i više stručnjaka specijalista; od ginekologa, dermatologa i neurologa do psihologa i seksologa - kaže ginekolog Ivan Fistonić. Najučinkovitija terapija su antibiotici kod liječenja kronične uroinfekcije, vaginalno lokalno liječenje kod upalnih stanja u rodnici, lokalni kortikosteroidi kod dermatološke problematike i alergijskih reakcija te estrogen u postmenopauzi.

- Istodobno će lokalno liječenje estrogenom u postmenopauzalne žene bez kontraindikacija vrlo učinkovito ublažiti bol pri spolnosti, odnosno vulvodiniju uz psihoterapiju seksologa uz eventualni dodatak tricikličkih antidepresiva koji imaju i blago utjecaj na redukciju osjeta na periferiji, u ovom slučaju vulvi. Važna je i prmjena načina života u smislu vježbi relaksacije, promjena kozmetičke linije ili lubrikanta, odnosno njihova izbjegavanja, spavanje bez gaćica te kupke u kamilici - zaključuje ginekolog Ivan Fistonić.

Za žene koje žele liječenje, ali ne i lijekove, kao mogućnosti preostaju fizikalna terapija za dno zdjelice - “biofeedback” da nauče kontrolirati vaginalne mišiće i kognitivna bihevioralna terapija da se nauče bolje nositi sa simptomima. 

- Neke žene su otkrile da ih urin manje iritira kada iz prehrane isključe namirnice koje sadrže oksalate kao što su čokolada, mahunarke, orasi, lješnjaci i zelenje, a to im olakšava vulvodiniju. Ako ne pomogne ništa od navedenoga, preostaje kirurški zahvat, ali tek kao posljednja mjera - objašnjava ginekologinja Vesna Harni.

Zakon su mlaka voda i neutralni sapun

Uvijek upotrebljavajte sapun neutralne PH vrijednosti ili onaj posebno napravljen za njegu intimnih dijelova tijela. Ni u kojem slučaju ne unosite sapun u unutrašnjost vagine. Želite li je isprati, za to upotrebljavajte samo običnu mlaku vodu.

Kupka od kamilice i lubrikanti pomažu

Kupku od kamilice priredite tako da osušeni cvijet kamilice na nekoliko minuta namočite u vrućoj vodi, procijedite te vodu upotrijebite za umivanje vagine i njezine okolice. Nosite i pamučne gaćice te upotrebljavajte lubrikante na bazi vode. 

Operativni zahvat samo za snažan bol

Kod nerazjašnjenog uzroka bol se locira tzv. swab testom (doticanje regija stidnice štapićem). Tad se vagina tretira lokalnim anesteticima ili botulin toksinom. Kod neizdrživih bolova primjenjuje se vestibulektomija - blokada niti živaca. 

Utječe i na psihu jer boli pa nema odnosa

Žena u postmenopauzi koja trpi od suhoće rodnice doživjet će bol i ponekad sukrvicu te će automatski izbjegavati seksualne odnose. Ako znamo da je spolnost važna komponenta za kvalitetu života, naravno da će se sve odraziti i na psihu.

Pet uzroka vulvodinije na koje svakako morate obratiti pozornost kako biste ublažili i spriječili neugodu i bol

  • Ozljede ili iritacije živaca nastale oko vulvarnog područja tijekom grubljih seksualnih odnosa bez upotrebe lubrikanta ili u slučaju nedovoljne navlaženosti koje uzrokuju pečenje i trnjenje. 
  • Prisutnost kristala oksalata Izbjegavanje namirnica koje sadže oksalate smanjit će izlučivanje kristala urinom, a upravo se ti kristali navode kao iritanti kod vulvodinije. 
  • Pretjerana higijena tijekom korištenja sapuna, dermatološki upitnih i neprovjerenih gelova za pranje i tuširanje ili gelova za intimno pranje dolazi do isušivanja rodnice, što je često uzrok problema rodnice. 
  • Vaginalne infekcije, alergija i preosjetljivost kože Liječe li se pravilno i dijagnosticiraju na vrijeme, simptomi nestaju vrlo brzo. ako se stanje ne popravlja, može se posumnjati na vulvodiniju. 
  • Menopauza i oralni kontraceptivi postmenopauza, kao i pilule, uzrokuju suhoću rodnice koja pravi “probleme” kod čestih spolnih odnosa. Rješenje je promjena lokalnog estrogena ili lubrikanta na bazi vode.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'