Obavijesti

Lifestyle

Komentari 135

Da ih čeka kraj, većina liječnika ne bi se podvrgla kemoterapiji

Da ih čeka kraj, većina liječnika ne bi se podvrgla kemoterapiji
1

Iako to savjetuju svojim pacijentima, većina liječnika izbjegla bi kemoterapiju jer su svjesni da takvo agresivno liječenje često postaje veći teret od same bolesti

VIDEO

Čuli smo za to, a sada smo dobili i znanstvenu potvrdu. Većina liječnika, da oboli od terminalne bolesti poput uznapredovalog zloćudnog karcinoma, ne bi se podvrgnula agresivnim liječenjima poput kemoterapije, iako to sugeriraju svojim pacijentima. Utvrdilo je to istraživanje Medicinske sveučilišne škole Stanford. Studija koja je objavljena u časopisu PLOS ONE, otkriva da bi 88,3 posto liječnika izabralo i da ih se ne oživljava. 

Ova studija ujedno je nastala kao reakcija na novi američki zakon da pacijenti imaju više kontrole u odlučivanju o svojim zadnjim danima života. U studiju je bio uključen 1081 liječnik kojima su 2013. postavili različita pitanja, ali i 790 doktora iz Arkansasa koji su još 1989. odgovorili na ista ta pitanja. U 25 godina mišljenje liječnika nije se puno promijenilo. 

Većina njih izbjegla bi teške terapije poput kemoterapije jer su svjesni da često liječenje koje produžava život postane veći teret od same bolesti. Redakciji Daily Maila se prije dvije godine javila doktorica Kate Granger, koja je u 29. godini oboljela od terminalnog karcinoma. Napisala im je da je odustala od kemoterapije jer joj je od nje bilo strašno loše. Izjavila je da bi radije živjela svoj stari život pa makar na par mjeseci bez patnje. 

- Prihvatila bih daljnje liječenje samo kad bi se poboljšala kvaliteta, a ne kvantiteta, dana koji su mi ostali - izjavila je tada dr. Granger. 

- Velika većina doktora zna da im specijalist kaže da imaju uznapredovali karcinom da je vrijeme za predaju i da, u najboljem slučaju imaju šanse od pet posto da prežive još pet godina - smatra dr. Martin Scurr koji i sam kaže da se ne bi podvrgnuo takvom liječenju. 

- Zatvorio bih svoju ordinaciju u Londonu, otišao kući u Norfolk, nabavio zalihe gina i tonika i dobro se provodio dok mi ne dođe kraj - zaključio je za Daily Mail. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 135
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!
POKUŠALA OBORITI REKORD

Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!

Chiara je pokušala pojesti poznatu pizzu od metra kao 101. natjecatelj. Food influencerica stigla je sa Sicilije, a karlovačka pizza koju je mazala čokoladnim namazom sad nosi ime po njoj