Obavijesti

Lifestyle

Komentari 24

Dosadna križobolja: Tupa bol se javlja čak i dok mirujete...

Dosadna križobolja: Tupa bol se javlja čak i dok mirujete...
1

Boljka mladih i starih: Bolovi dolaze postupno, i to u stražnjici i bedrima, a najjači su ujutro kada ukočenost potraje više od pola sata. Vježbanje najviše pomaže

VIDEO

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, križobolju iskusi svaka peta osoba mlađa od 40 godina, a tijekom života od 60 do 80 posto svjetske populacije. 

Cilj akcije “Ne okrećite leđa križobolji”, koju su pokrenuli Hrvatska liga protiv reumatizma i Klinike za reumatologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju KBC-a Sestre milosrdnice, podizanje je svijesti o upalnoj križobolji, simptomima, posljedicama, ali i pravodobnom liječenju, kaže reumatolog, mr. Frane Grubišić, iz KBC-a Sestre milosrdnice.

- Jedna od ideja je potaknuti rano prepoznavanje i dijagnostičku obradu oboljelih s ciljem da postavljanje dijagnoze više ne traje godinama nego nekoliko mjeseci. Cilj je povećanje svijesti, ali i jačanje uloge liječnika obiteljske medicine te se nadamo da ćemo to postići kroz godinu dana. Imamo i prve kvalitetnije podatke o populaciji koja je obuhvaćena upalnom križoboljom - pojašnjava mr. Grubišić.   

Upalna križobolja ima posebna obilježja, a osnovna je karakteristika da se simptomi određenim pokretom ili položajem pogoršavaju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

To je kronična bolest kod koje je bol tup, a bolesnik ga osjeća u dubini, i to u stražnjem dijelu zdjelice i bedrima. Bol se često izmjenjuje na jednoj pa na drugoj strani. 

Najviše je izražen tijekom mirovanja, dok se razgibavanjem smanjuje, a procjene pokazuju da je ponekad potrebno i desetak godina da bi se simptomi povezali s upalnom križoboljom. 

Neka istraživanja upućuju na to da oko 23 posto odraslih živi s bolovima u leđima koji traju najmanje tri mjeseca, a čiji uzroci mogu biti različiti. Procjenjuje se da do jedan posto njih pati od upalne križobolje. Uzrok mogu biti autoimune bolesti koje su usko povezane s bolovima u leđima. Riječ je o bolestima kod kojih određene bjelančevine (imunoglobulini), koje inače brane tijelo od infekcija, napadaju svoje zdravo tkivo. To može biti ankilozantni spondilitis, oblik upalnog artritisa pri kojem zglobovi kralježnice postaju upaljeni, što često dovodi do ukočenosti i bolova u leđima. Uzrok upalne križobolje mogu biti i neke upalne reumatske bolesti - psorijatični artritis, reaktivni artritis (povezan s upalom očiju i mokraćnog sustava), enteropatski artritis (povezan s upalnim bolestima crijeva), odnosno reumatoidni artritis (upalna bolest zglobova). 

Budući da je simptome često teško povezati s upalnom križoboljom, za kvalitetnu dijagnozu važno je liječniku dobro opisati kada i kako se bol prvi put javio te kakav je - je li probadajući, tupi, žareći, smanjuje li se u određenim situacijama, odnosno pojačava li se tijekom određenih aktivnosti te širi li se iz jednog u drugi dio tijela i slično, napominju stručnjaci. 

Budite li se zbog bola i možete li vježbati?

Uz informacije o simptomima i klinički pregled, pomoć liječnika pri postavljanju dijagnoze su i krvne pretrage, magnetska rezonancija i pretrage za određivanje genskih biljega. Liječniku valja reći i kako bol utječe na vas: postoje li dnevne aktivnosti koje ste prestali raditi zbog bola, kako vježbanje djeluje na vas, ublažava li se bol pri sjedenju ili ležanju, budi li vas noću i slično. 

Bol se najčešća javlja kod ljudi između 40 i 45 godina

Akcija “Ne okrećite leđa križobolji” prije svega je koncentrirana na radno aktivnu populaciju, odnosno ljude između 40 i 45 godina kod kojih se ti bolovi najčešće pojavljuju, kaže mr. Frane Grubišić iz KBC-a Sestre milosrdnice. 

Prvi simptomi upalne križobolje, prije svega bol, mogu se pojaviti između 20. i 40. godine, s tim da je teško reći postoje li neke razlike s obzirom na učestalost javljanja prema spolu, napominje naš sugovornik. Reumatolog Grubišić dodaje kako se procjenjuje da je oboljelih od spondiloartritisa do jedan posto odrasle populacije, odnosno da ih ima oko 40.000, no preciznije projekcije bit će moguće tek kad se budu znali prvi rezultati akcije koja je u tijeku.

Smetnje stižu postupno

Upalna križobolja razlikuje se od mehanički uzrokovanog bola u leđima: prvo, obično se pojavljuje kod mlađih od 40, i to postupno. Bolovi se obično pojavljuju naizmjenično u stražnjici i bedrima te traju najmanje tri mjeseca. 

Vježbanjem do poboljšanja

Bol se često pojavljuje u drugoj polovici noći. Česta je i jutarnja ukočenost koja traje dulje od 30 minuta. Simptomi bola u leđima ublažavaju se razgibavanjem, pa su vježbe za mišiće leđa, ramena i trbuha ključ prevencije. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru
'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno