Obavijesti

Lifestyle

Komentari 48

Ebola: Bolest siromaštva ili je epidemija zavjera farmaceuta?

Ebola: Bolest siromaštva ili je epidemija zavjera farmaceuta?
1

Viktor Inem je afrički savjetnik za ebolu ekskluzivno za 24sata: Eksperimentalni lijekovi pokazuju da ima rješenja za epidemiju koja možda nije slučajna...

VIDEO

Kronologija:

  • 1. WHO je 8. kolovoza proglasio izvanredno stanje
  • 2. SZO je 12. kolovoza odobrio netestirane lijekove protiv ebole
  • 3. Liberijska vlada je 13. kolovoza dobila potvrdu da se eksperimentalni lijek može dati oboljelim liječnicima

Virus ebole desetljećima u Africi istražuju kao biološko oružje i, prema nekim izvorima, njegovo aktualno širenje krenulo je iz jednog američkog laboratorija u Sierra Leoneu, kaže dr. Lidija Gajski, autorica knjige “Lijekovi ili priča o obmani”. 

Ta internistica već dugo govori kako zdravstvenim sustavom vlada farmaceutska industrija te kaže kako to što nadležni, među ostalima i predsjednica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), ističu opasnosti od te bolesti, zatim intenzivno izvještavanje o epidemiji ebole, a osobito praćenje oboljelih koje su dovezli u SAD u navodno teškom stanju, a koji su nakon primjene eksperimentalnog lijeka ozdravili, upućuje na to da je riječ o globalnoj marketinškoj kampanji. 

- Njezin je cilj stvaranje straha i panike kako bi se osigurala financijska, politička i javna potpora privatnim kompanijama za što brže stavljanje u primjenu pretpostavljenih lijekova i cjepiva, a time i njihova zarada - kaže dr. Lidija Gajski.  

I dok se dio javnosti bavi teorijama zavjere, Victor Inem, predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije, koji djeluje kao regionalni savjetnik u afričkim zemljama pogođenima ebolom, kaže kako je, prema posljednjim podacima, virus do sada pokosio više od 1000 ljudi, i to uglavnom u Gvineji, Liberiji te Sierra Leoneu. 

- Zaraza je u Nigeriju ‘uvezena’ iz Liberije i nije toliko raširena. Točnije, zabilježeno je 13 zaraženih i petero umrlih. Nigerija je, usto, dobila pohvale za to kako je epidemiju stavila pod kontrolu - kaže Inem za 24sata te nastavlja: 

- Ebola je vrlo zarazna, no ta se bolest ne prenosi lako. Osim toga, nakon što je nedavno u Španjolskoj umro 75-godišnji svećenik zaražen ebolom, dvoje Amerikanaca koji se liječe eksperimentalnim lijekovima i 29-godišnja medicinska djelatnica iz Velike Britanije preživjeli su infekciju. To pokazuje da ima rješenja - kaže Inem u odgovoru za 24sata. 

No to rješenje, dodaje, mora biti brzo jer virus ebole blokira imunološki sustav, pa se tijelo ne može suprotstaviti bolesti. Zato bi svaka medicinska pomoć dobro došla.

- Jedan od problema s kojima su u Nigeriji suočeni je nedostatak zdravstvenog osoblja koje bi radilo s oboljelima, no tamo je situacija i dalje bolja nego u Liberiji, Gvineji i Sierra Leoneu jer su standardi zdravstvenog sustava nešto bolji - dodaje Viktor Inem. 

- Kad bi motivi globalnih političkih i zdravstvenih upravljača doista bili humanost i pomoć čovječanstvu u liječenju i prevenciji zaraznih bolesti, to bi radili sasvim drukčije: primjenom mjera koje unapređuju uvjete života u siromašnim zemljama kroz poboljšanje prehrane, stanovanja, higijensko-sanitarnog standarda i kroz bolju edukaciju - zaključila je internistica Lidija Gajski. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa