Obavijesti

Lifestyle

Komentari 21

Fantastični prikaz ljudskog tijela od začeća do rođenja

Fantastični prikaz ljudskog tijela od začeća do rođenja
1

Stvaralac prikaza Alexander Tsiaras otkriva moć tehnologije uz koju danas možemo jasno vidjeti od čega se sastoji naše tijelo do najsitnije strukture i kako se razvijamo

VIDEO

Kako naše tijelo izgleda, što se točno događa u trenutku začeća i kako se beba razvija pogledajte u videu Alexandera Tsiarasa. Svijetu je pokazao moć današnje vizualizacije pomoću tehnologije i što nam je sve otkrila. 

Cijeli transkript njegova videa možete pročitati ispod. Prijevod je preuzet sa službene TED stranice. 

0:11

Ponuđeno mi je mjesto izvanrednog profesora medicine i pročelnika znanstvenih vizualizacija na Yale sveučilištu na odjelu medicine. Moj posao je bio napisati mnoge algoritme i kodove da bi NASA mogla izvoditi virtualne operacije u pripremi astronauta za letove u daleki svemir, tako da bi ih se moglo čuvati u robotskim kapsulama. Jedna od fascinantnih stvari na kojima smo radili je da smo vidjeli, koristeći nove vrste tehnologija skeniranja, stvari koje se nikad prije nisu vidjele -- mislim, ne samo u upravljanju bolestima, nego i stvari koje su nam omogućile da vidimo stvari izvan tijela koje vas jednostavno zadive.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

0:47

Sjećam se kad smo jedan od prvih puta gledali kolagen. Vaše cijelo tijelo, sve -- vaša kosa, koža, kosti, nokti -- sve je napravljeno od kolagena. Njegova struktura nalikuje užetu koje se ovako uvija i kovitla. Jedino mjesto na kojem kolagen mijenja svoju strukturu je u rožnici oka. U oku, postaje mrežasta formacija, i zbog toga postaje proziran, kao suprotnost mutnom. Tako savršeno organizirana struktura, bilo je teško ne pridodati joj božanska svojstva. Jer stalno smo to viđali, iznova i iznova u različitim dijelovima tijela.

1:23

Jedna od mogućnosti koje sam imao je bila osoba koja je radila sa NIH na stvarno zanimljivoj opremi za snimanje mikromagnetske rezonance. I ono što smo htjeli napraviti je bilo skenirati novi projekt na razvoju fetusa od začeća do rođenja koristeći ove vrste novih tehnologija. Tako sam pisao kodove algoritama, a on je izgradio hardver -- Paul Lauterbur -- i tako osvojio Nobelovu nagradu za izum MRI-ja. Dobio sam podatke. Pokazat ću vam uzorak djela, "Od začeća do rođenja".

1:59

"Od začeća do rođenja" Oocit Spermiji Oplođivanje jajašca 24 sata: prva dioba djeteta Oplođeno jajašce se dijeli nekoliko sati nakon fuzije ... I dijeli se iznova svakih 12 do 15 sati. Rani embrij Posteljica još uvijek hrani dijete. 25 dana: razvija se srčana komora 32 dana: razvijaju se ruke i šake 36 dana: početak primitivnih kralježaka Ovi tjedni su period najbržeg razvoja fetusa. Ako bi fetus nastavio rasti ovom brzinom svih devet mjeseci, težio bi 1,5 tonu pri rođenju. 45 dana Srce embrija kuca dvaput brže od majčinog. 51 dan 52 dana: Razvijaju se mrežnica, nos i prsti Stalni pokreti fetusa u maternici su potrebni za rast mišića i kostiju. 12 tjedana: Nediferencirani penis -- još nije odlučeno je li djevojčica ili dječak 8 mjeseci Porod: stadij istiskivanja Trenutak rođenja

5:48

(Pljesak)

5:52

Hvala vam. Ali, kao što možete vidjeti, kad zbilja započnete raditi na ovim podacima, poprilično su spektakularni. I kako smo sve dalje i dalje skenirali, radeći na ovom projektu, promatrajući ove dvije jednostavne stanice koje imaju nevjerojatan pogon koji će postati čarolija vas. I kako smo radili na ovim podacima, gledajući malene grozdove što čine tijelo, ove male komadiće tkiva kako se trofoblast razvija od blastociste, odjednom se ugrađujući u stijenku maternice, govoreći: "Tu sam i ostat ću." Odjednom vodeći razgovor i komunikaciju s estrogenom, progesteronom, govoreći, "Tu sam da ostanem, usadite me," gradeći nevjerojatan prostoran fetus koji kroz 44 dana postaje nešto što možete prepoznati, i kroz devet tjedana stvarno postaje maleno ljudsko biće. Čarolija ove informacije: Kako zapravo imamo ovaj biološki mehanizam unutar našeg tijela da možemo vidjeti ove informacije?

6:51

Pokazat ću vam nešto poprilično jedinstveno. Ovo je ljudsko srce u 25. [tjednu]. U osnovi su to dvije niti. I kao veličanstveni origami, stanice se razvijaju u prosjeku milijun stanica u sekundi u četvrtom tjednu, dok se omotava samo oko sebe. Kroz pet tjedana, možete vidjeti ranu pretklijetku i rane klijetke. Šest tjedana, i ovi navoji počinju s papilarnim mišićem unutar srca koji stvarno može povući bilo koji od zalistaka u srce dok ne dobijete razvijeno srce -- i odatle razvoj cijelog ljudskog tijela. Čarolija mehanizama unutar svake genetičke strukture koja govori gdje točno svaka živčana stanica treba ići -- kompleksnost matematičkih modela onoga kako se ove stvari čine je iznad ljudske spoznaje.

7:36

Iako sam i sam matematičar, gledam sa čuđenjem kako ovaj skup uputa ne čine pogreške dok grade ono što smo mi? To je misterija, čarolija, božanstvo. Onda počnete gledati život odrasloga. Pogledajte ovaj maleni pramen kapilara. Samo je malena pod-podstruktura, mikroskopske veličine. Ali dok budete u devetom mjesecu i rađate se, imate gotovo 95.000 kilometara žila u tijelu. I samo je jedan kilometar vidljiv. 94.999 kilometara koji donose hranjive tvari i odnose otpad. Složenost građe koja je unutar jednog sustava, ponavljam, izvan bilo kakve spoznaje, i izvan bilo koje postojeće matematike.

8:20

I ovaj skup uputa, od mozga do svakog drugog dijela tijela -- pogledajte složenost nabora. Odakle razumijevanje spoznaje kako nabor zapravo može sadržavati više informacija, tako da dok gledate kako mozak djeteta raste -- i ovo je jedna od stvari koje upravo radimo. Pokrećemo dva nova istraživanja skeniranja mozga djeteta od trenutka kad se rodi. Svakih šest mjeseci do šeste godine -- ovo ćemo raditi s oko 250 djece -- gledamo kako se točno nabori i zavoji mozga svijaju da bismo vidjeli kako se ovaj veličanstven razvoj pretvara u uspomene i čaroliju koja smo mi.

8:53

I nije u pitanju samo naše postojanje, nego i kako tijelo žene razumije genetičku strukturu koja ne gradi samo njeno tijelo, nego kako joj dopušta da postane hodajući imunološki kardiovaskularni sustav koji je u osnovi mobilni sustav koji može njegovati, i voditi brigu o djetetu sa čarolijom koja je, ponavljam, izvan naše spoznaje -- čarolijom koja je postojanje, koja smo mi?

9:19

Hvala vam.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru
'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno