Obavijesti

Lifestyle

Komentari 364

Hladne ruke mogu ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme

Hladne ruke mogu ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme
1

Neki od uzroka hladnih ruku mogu biti anemija, Raynaudov sindrom, hipoglikemija, sklerodermija, lupus, Burgerova bolest itd. Zato ne shvaćajte hladne ruke olako

VIDEO

Najčešći uzrok hladnih nogu i ruku je vanjska hladnoća prilikom koje dolazi do stezanja krvnih žila u koži, a u slučaju ekstremno niskih temperatura i do ozeblina. Ako izlaganje hladnoći potraje može doći i do ozbiljnih komplikacija koje ponekad završavaju i amputacijom. Neki od češćih uzroka hladnih ruku i nogu su i anemija te Raynaudov sindrom. Druga rjeđa stanja su hipoglikemija kod dijabetičara, sklerodermija, lupus i Burgerova bolest, govori dr. Tanja Pekez Pavliško.  

 Zbog utjecaja hladnoće ili stresa dolazi do stezanja malih krvnih žila, a posljedica su hladni prsti i promjena boje kože u crvenu.

- Raynaudov sindrom se obično javlja kod žena. Zbog utjecaja hladnoće ili stresa dolazi do stezanja malih krvnih žila, a posljedica su hladni prsti i promjena boje kože u crvenu. Te promjene spadaju u primarni Raynaudov sindrom. Sekundarni Raynaudov sindrom nastaje kao posljedica nekih drugih bolesti, poput sklerodermija, Burgerove bolesti, lupusa, ali i radi korištenja nekih lijekova, poput beta blokatora - kaže liječnica. 

Drugi mogući uzroci su sindrom karpalnog tunela jer dolazi do pritiska na živce šake, zatim radnje koje se ponavljaju i vibracije poput tipkanja po tipkovnici ili sviranja klavira. No treba li se i kad zabrinjavati zbog hladnih ruku i nogu? 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Burgerova bolest najopasnije je stanje, a čest je uzrok  pušenje koje izaziva oštećenje krvnih žila. Dođe li do promjene boje kože u izrazito blijedu ili ljubičastu, potrebno je odmah kontaktirati liječnika. Najčešće se takve promjene događaju na nogama, gdje dolazi do trajnog oštećenja arterija i nekad je jedini lijek amputacija - kaže liječnica i dodaje kako je i hiperventilacija je jedan od uzroka hladnih ruku i nogu. 

Pixsell

- Kod hiperventilacije dolazi do pada nivoa kalcija u krvi, a to utječe na nervne završetke ekstremiteta. U tom slučaju za liječenja i prevenciju treba koristiti neku od tehnika opuštanja. Kod drugih uzroka treba liječiti osnovnu bolest i, naravno, ne pušiti. Debljina je također jedan od uzroka hladnih ruku i nogu, a kod starijih osoba oslabljena cirkulacija. Postoje lijekovi koji se koriste u ekstremnim slučajevima, ali o tome treba odlučiti liječnik - napominje dr. Pekez Pavliško.  

S ulaskom u menopauzu potreba žena za željezom postoje slična kao i kod muškaraca. 

Ako zbog anemije patite od hladnih ruku i nogu, provjerite unosite li dovoljno željeza. Dnevna potreba za željezom ovisi o dobi, spolu i zdravstvenom stanju. Djeci je potrebno više željeza nego odraslima jer su njihova tijela u razvoju. Djeca u dobi od 4 do 8 godina trebaju unositi oko 10 miligrama željeza dnevno. Žene u fertilnoj fazi života sa svakom menstruacijom izgube određeni postotak krvi, upravo zato sve žene u dobi od 19 do 50 godina trebaju oko 18 miligrama željeza dnevno. 

Muškarci iste dobi trebaju osam miligrama željeza na dan. S ulaskom u menopauzu potreba žena za željezom postoje slična kao i kod muškaraca. Ako je razina željeza niska, dovoljno je povećati unos hrane bogate željezom (obogaćene pahuljice, crveno meso i mahunarke).

Posljedica hiperventilacije

Prema studiji objavljenoj u stručnom časopisu Journal of Royal Society of Medicine, znanstvenici su zaključili kako je moguće da su hladne ruke i noge u modernog čovjeka klasični simptom hiperventilacije (udisanje natprosječnoga broja udisaja u minuti). Točnije, to je ubrzano i produbljeno disanje koje može biti simptom mnogih stanja i bolesti poput napadaja panike te bolesti srca i pluća. Uz nedostatak zraka, javljaju se i osjećaj bola u grudima, vrtoglavica, pa čak i nesvjestica.

Kad poći na kardiološki pregled?

Ako primjećujete da su vam ruke, čak i ljeti, mnogo hladnije od ruku drugih osoba ili ako nosite zimske čarape čim se temperatura spusti ispod 15°C, a prsti na rukama i nogama pritom promijene boju, u dogovoru s liječnikom trebali biste provjeriti zdravlje kardiovaskularnog sustava (srce i krvne žile). 

Fotolia

Lomljivi nokti i ubrzan rad srca samo su neki od znakova anemije 

Ako tijelo nema dovoljno željeza, ne može proizvoditi niti prenositi dovoljnu količinu crvenih krvnih stanica. Manjak crvenih krvnih stanica je poznat i pod nazivom anemija. Neki od najčešćih simptoma nedostatka željeza su umor, bljedilo i manjak energije. Na nju upućuju i kratkoća daha, ubrzan rad srca, hladne ruke i stopala, oštra kosa koja opada te slabi nokti.

Navike koje će ublažiti stalan osjećaj hladnoće

Nošenje rukavica te zaštitne odjeće i obuće, ako je to potrebno na radnome mjestu spriječit će “smrzavanje”. Važna je i zdrava regulacija temperature tijela - izbjegavanje kofeina u pićima jer sužava krvne žile te primjena fizikalne terapije i vježbi disanja te ostalih tehnika opuštanja. Važan je i prestanak pušenja jer nikotin u cigaretama uzrokuje sužavanje krvnih žila. Mogu pomoći i vježbe disanja. Od 100 ljudi koji prakticiraju vježbe zdravog disanja, 80 ih je s prethodno hladnim nogama i rukama za nekoliko minuta imalo tople ruke i noge.

Dijagnostika je važna jer je popis bolesti dugačak

Najčešće bolesti povezane s preosjetljivošću na hladnoću, odnosno sekundarnim Raynaudovim fenomenom su: sistemski eritematozni lupus, scleroderma, sistemska skleroza, reumatoidni artritis, Sjogrenov sindrom, Bergerova bolest, tzv. obliterirajući thromboangiitis disease, opstruktivne bolesti arterija...

Uz prirodne sokove do bolje cirkulacije

Za poboljšanje periferne cirkulacije i bolju oksigenaciju tkiva korisno je povremeno provoditi kure prirodnim sokovima koji sadrže puno željeza i vitamina C (kupine, borovnice, višnje) te piti ostale sokove od svježeg crvenog voća i povrća.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 364
VIDEO

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima
SUPER TRIK

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima

Pohanje hrane u pećnici puno je ugodniji i lakši posao nego na tavi. Kuća ne smrdi toliko, ulje ne šprica po cijeloj kuhinji, treba ga manje, a ono što pripremite nije toliko masno
Razbijeni mitovi u koje mnogi vjeruju: Evo kako prati ručnike da što dulje ostanu mekani
JESTE LI ZNALI?

Razbijeni mitovi u koje mnogi vjeruju: Evo kako prati ručnike da što dulje ostanu mekani

Čak i svježe očišćeni ručnici mogu sadržavati 190.000 bakterija, a brojka se penje na čak 17 milijuna nakon samo jednog dana korištenja, ističe stručnjak