Obavijesti

Lifestyle

Komentari 27

Hrana za trening: Meso čuva imunitet, češnjak gradi mišiće

Hrana za trening: Meso čuva imunitet, češnjak gradi mišiće
1

Minerali sprečavaju iscrpljivanje imunološkog sustava, ginko pojačava znojenje, dok aktivne tvari u češnjaku sprečavaju neželjeno povećanje tjelesne mase

VIDEO

Uz vježbanje ljeti važno je jesti hranu bogatu nutrijentima koji pospješuju sportsku izvedbu i ubrzavaju oporavak.

Vitamin C je antioksidans koji štiti stanice od oštećenja uzrokovanih djelovanjem slobodnih radikala, štiti organizam od infekcija, ubrzava rast i popravak tkiva, sudjeluje u formiranju kolagena te potiče brže zarastanje rana. Jedan je od najrasprostranjenijih vitamina topivih u vodi, a najviše ga sadrže paprika, brokula, jagode, naranča, grejp, kupus te ostalo voće i povrće - kaže nutricionistica, dipl. ing. preh. teh. Karmen Matković Melki.

Vitamin E najbolje je dnevnu prehranu ubaciti u obliku zdravih grickalica poput suncokretovih sjemenki i badema, maslina, a od povrća najviše ga sadrže blitva i špinat.

Vitamin A je antioksidans koji sudjeluje u poboljšanju vida, održavanju i popravku epitelnog tkiva te u borbi protiv virusnih infekcija - kaže nutricionistica i dodaje da ni kuhanje ni skladištenje ne djeluju bitno na količinu i dostupnost vitamina A iz namirnica, a najbogatije vitaminom A su mrkva, teleća jetrica, špinat, batat, kelj te bundeva.

Flavonoidi povećavaju elastičnost kapilara i reguliraju njihovu propusnost, što pomaže u sprečavanju krvarenja i izgradnji vezivnog tkiva. U slučaju sportskih ozljeda, pomažu u smanjenju boli, modrica, oteklina, te djeluju protuupalno. Esencijalni su antioksidansi koje nalazimo u šarenilu voća i povrća - kaže Matković Melki i dodaje kako će bobičasto voće kao što su borovnice, maline, grožđe, jagode i brusnice dati vašem tijelu dodatnu dozu obrane od slobodnih radikala.

“Metalna snaga” organizma skriva se u cinku, mikroelementu koji poboljšava okus hrane podržavajući optimalne osjete okusa i mirisa.

- Sudjeluje u održavanju ravnoteže šećera u krvi, stabiliziranju brzine metaboličkih procesa i sprečavanju iscrpljivanja imunološkog sustava. Najbolji izvor cinka je meso kao što je govedina, janjetina i teletina, te sezam i bundevine sjemenke - kaže Matković Melki. 

U prehrani sportaša, osobito početnika i rekreativaca koji povećavaju tempo treninga, preporuča se selen.

- Koristan je za jačanje imunološkog sustava i vezivnog tkiva te smanjuje opasnost od preopterećenja i upale zglobova. Osim toga, jak je antionksidans - kaže nutricionistica i dodaje da ga najviše najviše ima u telećoj jetrici, mesu i ribi poput bakalara, tunjevine i srdela. Biljka ginko se odavna koristi u kineskoj medicini, a popis blagotvornog djelovanja je iznimno dug.  - Važno je izdvojiti upravo pozitivan učinak na cirkulaciju, jer povećavajući protok krvi, sve do stopala, ginko olakšava bol i smanjuje grčeve i time pojačava znojenje i hlađenje tijela. Najčešće se koristi u obliku suplemenata, no možete ga pripremiti i kao napitak, odnosno čaj - kaže Matković Melki.

- Čili paprike sadrže kapsaicin, fitonutrijent koji  je zbog analgetskih svojstava koristan za kronične bolove u zglobovima i mišićima te djeluje protuupalno. - Kajenske i crvene čili papričice koncentrirani su izvor vitamina A i C, a za one koji žele reducirati tjelesnu masu, kapsaicin će ubrzati metabolizam i sagorijevanje masti - kaže Matković Melki.

- Alicin, odgovoran za karakterističan miris češnjaka, moćna je bioaktivna tvar. - Djeluje u sprečavanju infekcija, gastritisa, snižava krvni tlak, inzulin i trigliceride te sprječava povećanje tjelesne mase - kaže nutricionistica.

U Kini je korjenasta biljka ginseng koja oblikom podsjeća na ljudsko tijelo dobila počasno ime „korijen života“. Dragocjeni sadržaj ginsenozida pojačava moždanu aktivnost i lučenje adrenalina što omogućava budnost moždanih funkcija i time odgađanje psihofizičkog umora.   

Vitamin A održava i popravlja elastičnost epitelnog tkiva

Atioksidans je, koristan u borbi protiv virusnih infekcija.

Vitamin C ubrzava rast i popravak tkiva te potiče brže zarastanje rana

Ujedno je antioksidans te štiti organizam od infekcija.

Vitamin E popravlja tkiva  i  poboljšava cirkulaciju

Također, potiče zgrušavanje krvi i zacjeljivanje rana.

Ginseng ima ime “korijen života”

Ginseng tijekom treninga potiče intenzivnije iskorištavanje masti, odgađa mišićni umor i čini oporavak bržim.

Thinkstock

Čili paprike dobre za redukciju mase

Čili paprike su korisne za kronične bolove u zglobovima i mišićima te djeluju protuupalno. 

Thinkstock

Češnjak pun hranjivih tvari

Češnjak obiluje i hranjivim tvarima kao što su kalcij, vitamin B1 i fosfor, koji stvaraju energiju i bjelančevine za izgradnju mišića.

Thinkstock


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 27

VIDEO

Najzdraviji narod svijeta - jedini koji nemaju ni jedan slučaj raka
OTKRILI TAJNU DUGOVJEČNOSTI

Najzdraviji narod svijeta - jedini koji nemaju ni jedan slučaj raka

Postoji period kada Hunzi ništa ne jedu, a on je poznat kao 'gladno proljeće'. Naziv je dobio po tome što je voće tada još uvijek nezrelo, i tada piju isključivo sok od suhih marelica

VIDEO Ella Dvornik pokazala je kako da gaće postanu nevidljive
PODIJELILA SVOJ SAVJET

VIDEO Ella Dvornik pokazala je kako da gaće postanu nevidljive

Ella Dvornik za pratitelje na Instagramu snimila je video gdje pokazuje kako nosi gaće, a da se ne vide ispod haljine koju je obukla na sinoćnji Story Hall of Fame
Kako vi pišete slovo X? To može puno otkriti o vašoj osobnosti
GRAFOLOŠKI TEST

Kako vi pišete slovo X? To može puno otkriti o vašoj osobnosti

Većina ljudi kazala je kako X pišu prema broju 7 u grafici, najprije povuku kosu crtu s lijeve na desnu stranu, a zatim povlače preko toga drugu kosu crtu