Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Hrana za žene po godinama - što tijelo treba za zdrav život

Hrana za žene po godinama - što tijelo treba za zdrav život
1

Ženama u 20-ima najvažnije je da imaju energiju čitavi dan, dok je ženama u 30-ima puno važniji psihička stabilnost na poslu. Za to je najvažniji dobar izbor hrane

VIDEO

S godinama se potreba ljudi za nutritivnim vrijednostima povećava, tvrdi nutricionisti. Zato postoji superhrana koja je bogata hranjivim tvarima i može pomoći ženama da žive dug, zdrav i ispunjen život. 
- Ženama u 20-ima najvažnije je da su opskrbljene energijom cijeli dan, dok je ženama u 30-ima puno važnija psihička stabilnost na poslu. Da bi to ostvarile, potrebna je dobra prehrana - tvrdi nutricionistica Alyse Levine.

Sjemenke bundeve i kelj za žene u 20-ima i 30-ima

Žene u 20-ima i 30-ima trebaju hranu bogatu folnom kiselinom, željezom i kalcijem. Folna kiselina pomaže ženama da porod prođe lakše jer sprečava oštećenja mozga i leđa dok je fetus još u razvoju u prvih nekoliko tjedana trudnoće. Porcija zelenog graha ima 140 kalorija, a daje 40 posto dnevno neophodne folne kiselina, devet grama vlakana, osam grama proteina i 15 posto potrebnog željeza. 

Folne kiseline ima i u lisnatom povrću poput špinata, repe, graška, kukuruza, cvjetače, zelene paprike, u kruhu, mahunarkama i orašastim plodovima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U 20-im i 30-im godinama kod žena se koštana masa još uvijek gradi, pa je ključni sastojak za zdrave kosti - kalcij. Izgradnja jakih kostiju ranije u životu sprečava osteoporozu i omogućava mobilnost kasnije u životu. Kalcijem je bogato tamnozeleno lisnato povrće poput kelja, a sadrži i vitamine A, C, E i K, folnu kiselinu i željezo.

Orasi, prokulice i pistacije za žene u 30-im i 40-im

Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama kao što je riba, sjemenke konoplje, chia sjemenke, orasi i kivi sprečava nastanak kardiovaskularnih bolesti jer smanjuju trigliceride, a povećavaju razinu "dobrog kolesterola" HDL-a, što je posebno izraženo kod žena u 30-im i 40-im. Bore se također javljaju, a najbolje rješenje za borbu protiv njih je prokulica. Prokulica ima više vitamina C nego bilo koje drugo povrće, a upravo vitamin C pomaže u proizvodnji kolagena, što može smanjiti pojavu bora i naglasiti fine linije. U jednoj šalici ima više od 100 posto dnevne potrebe za vitaminom C, a također je veliki izvor vlakana i folne kiseline.

Stres i niži krvni tlak u ovoj su dobi također česta pojava, a najbolje rješenje protiv toga su pistacije. Pistacije pomažu u smanjenju ukupnog kolesterola, a njihovi sastojci vrlo su dobri antioksidansi. 

Crna hrana za žene starije od 50 godina

Vitamin E je snažan antioksidans u smanjenju rizika od srčanih bolesti, a upravo su bolesti srca ubojica broj jedan kod žena starijih od 65. godina. Crna hrana, prvenstveno riža bogata je vitaminom E, a stotine studija već su pokazale prednosti takvog načina prehrane kod žena starijih od 50 godina.

Prije menopauze žene imaju dvostruko veću potrebu za željezom od bilo koje druge žene ili muškarca, a četvrtina šalice sjemenki bundeva sadrži nešto više od 25 posto dnevne potrebe.

Protiv upala u zglobovima i artritisa najbolje su trešnje, bilo da su suhe, smrznute, svježe ili u obliku soka. Trešnje pomažu u borbi protiv štetnih učinaka kemikalija i slobodnih radikala koji mogu pridonijeti starenju i razvoju određenih bolesti (bolesti srca i rak). Bogate su melatoninom, koji pomaže pri lakšem usnivanju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme