Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Igrajte se začinima u jelu - oni ubrzavaju metabolizam i liječe

Igrajte se začinima u jelu - oni ubrzavaju metabolizam i liječe
1

Većina začinskog bilja gubi nutritivna i ljekovita svojstva ako su predugo izloženi toplini stoga ih se u jelo treba dodati pred kraj kuhanja ili nasjeckati u gotovo jelo

VIDEO

Dodatan razlog je da upotrebom začina pri pripremi jela koristimo manje soli, a to je korisno ako želimo smanjiti pretjerano zasoljavanje hrane. Većina začinskog bilja gubi nutritivna i ljekovita svojstva ako su predugo izloženi toplini stoga ih se u jelo treba dodati pred kraj kuhanja ili svježe nasjeckane u gotovo jelo, kaže nutricionistica. Jedan od ljekovitih začina je sve popularnija kurkuma. 

- U kulinarstvu je poznata kao sastavi dio curry začina, u prehrambenoj industriji kao intenzivno prirodno bojilo, ali ono što je manje poznato je da je upravo njezin aktivni sastojak kurkumin zaslužan za njezina mnogobrojna ljekovita svojstva i primjenu u komplementarnoj terapiji niza zdravstvenih stanja – napominje dipl. ing. preh. teh., nutricionistica Karmen Matković Melki. 

- Kurkumin je jedan od najjačih antioksidanata i posjeduje snažna protuupalna svojstva, djeluje antikancerogeno i pogoduje optimalnoj funkciji jetre povećavajući njezinu detoksikaciju. Iako se antioksidativno, protuupalno i antikancerogeno djelovanje kurkume krije u kurkuminu, tome pridonosi i visok sadržaj vitamina i minerala te prehrambenih vlakana – kaže nutricionistica Ćosić. 

Kurkuma je bogatog mineralnog sastava, dobar je izvor željeza, bakra, mangana i kalija, a njezino djelovanje, poznato još iz ayurvedske medicine, seže od protuupalnog do antimikrobnog učinka. Koristi se za niz tegoba, od nadutosti, kolitisa, Chronove bolesti, preko reumatoidnog artritisa, kao i upalnih stanja kože - dodaje  nutricionistica Matković Melki.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Dreamstime

Jedan od ljekovitih začina je sve popularnija kurkuma. 

- Dobar je kod želučanih tegoba, za detoksikaciju i okrijepu organizma kod prehlade. Bogat je vitaminima B skupine te poboljšava probavu i peristaltiku crijeva - govori mag. nutr., nutricionistica Maja Gradinjan. 

- Đumbir sadrži gingerole koji imaju snažna protuupalna svojstva, pospješuju rad probavnog sustava i kao većina začina ima termogenička svojstva koja ubrzavaju metabolizam. Djeluje smirujuće na želudac pa ublažava mučnine. Najbolje ga je rabiti svježeg kao dodatak jelu ili u obliku čaja - dodaje Ćosić.

I crni papar posjeduje brojna ljekovita svojstva. Piperin je aktivna tvar zaslužna za specifično djelovanje, od djelovanja na dišni sustav, probavu, metabolizam, živčani sustav, a njegova eterična ulja koriste se i za reguliranje stresa, nervoze i nesanice te poticanje koncentracije, pojašnjava Matković Melki. 

Piperin je jedinstveni fitonutrijent koji ima snažnu antioksidativnu aktivnost, kao i antibiotska svojstva protiv niza bakterija. 

Osim što se slaže s voćem i svježim sirom, cimet regulira šećer

Jedan je od najpoznatijih, najstarijih i, može se reći, najcjenjenijih začina s obzirom na to da je u prošlosti bio skuplji i od zlata. Kao i celer, snižava razinu šećera u krvi kod dijabetičara te je dobar izvor vitamina C i K. Blagotvorno djeluje kod prehlade i živčane napetosti pa ga je dobro uzimati u kombinaciji s raznim napicima kao što je čaj, kaže Gradinjan.  

Bosiljak, kopar i korijander djeluju protuupalno

U prehranu je korisno uključiti i bosiljak, kopar ili korijander čiji flavonoidi imaju jaka antioksidativna svojstva čime djeluju protuupalno. Važnost antioksidativnog djelovanja upravo je u zaštiti organizma od djelovanja slobodnih radikala za koje je poznato da sudjeluju u nastanku raznih oboljenja, kaže nutricionistica Ćosić.

Dobar je za kašalj

Crni papar je koristan kod kašlja i prehlade te kao sredstvo protiv nadutosti, zatvora, mučnine, artritisa i gubitka apetita.

Blag za želudac

Đumbir je poznati antiemetik, odnosno prirodno sredstvo protiv mučnine jer smiruje želudac, stoga se u umjerenim količinama preporučuje i trudnicama.

Za probavu 

Metvica ili menta ili pepermint u mnogim kulturama koristi se kao čaj.  Pomaže kod probavnih tegoba, kao što su dispepsija, nadutost, gastritis i grčevi, kažu nutricionisti.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru