Obavijesti

Lifestyle

Komentari 22

Imate gljivice? Izbacite slatko i jedite manje gljiva i kikirikija

Imate gljivice? Izbacite slatko i jedite manje gljiva i kikirikija
1

Gljivice može izazvati nedostatak željeza i cinka, a učinkoviti su lijekovi češnjak i probiotici. Za prvo vrijeme je poželjno izbjegavati slatko, pa čak i šećer iz voća

VIDEO

Gljivice se smatraju uobičajenim stanovnikom ljudskog organizma, odnosno spadaju u njegovu ‘fiziološku floru’. Uravnotežene su s ostalim mikroorganizmima, s kojima međudjeluju te u određenim simbiozama imaju čak i povoljan učinak, kaže dr. med. Ksenija Krajina Pokupec.

No problemi se javljaju kad se naruši ravnoteža, a to može rezultirati prekomjernim rastom i razmnožavanjem gljivica.

- Candida albicans samo je jedna od gljivica koje vam mogu zagorčati život. Vrlo često se javlja nakon nekih bolesti koje dovode do pada imuniteta ili kao posljedica jakog stresa. A gotovo neizbježno naselit će se na vašu kožu ili sluznicu urogenitalnog ili probavnog trakta nakon intenzivnijih i dugotrajnijih terapija antibioticima - objašnjava dr. Ksenija Krajina Pokupec.

Postoje i razne vrste trihofitija koje napadaju vlasište i dobiju se od bolesnog kućnog ljubimca, nastavlja liječnica. 

- Tu su i različiti kvasci te gljivice sklone naseljavanju na kožu i nokte. Zahvaćena područja svrbe, crvena su, a nokti su žućkasto sivi, zadebljali i mrvičasti. Nakon pranja prste i područja između njih treba dobro posušiti i namazati kremom protiv gljivica ili tonikom, a svakako preporučujem nositi pamučne čarape u kojima noga može ‘disati’ - savjetuje liječnica.

No oboljenje koje je sve češće, osobito u žena, svakako je kandidijaza - gljivično oboljenje uzrokovano gljivicama roda Candidae albicans. 

- Kad govorimo o kandidijazi vagine ili rodnice, u ovom genitalnom ili urogenitalnom području gljivična upala izaziva jaki svrbež koji se može pojačavati noću u toplom krevetu. Iscjedak je više-manje obilan, bijeli, mrvičast (nekako zrnat) i neugodnog mirisa - kaže. 

Gljivice se lako naseljavaju i razmnožavaju pa ih možete dobiti od partnera tijekom odnosa, nastavlja doktorica. 

 - Isto tako i partner može dobiti Candidu od partnerice, pa će na prepuciju i na glaviću uda imati crvenilo, crvene flekice i, naravno, svrbež. No kako su oni veći sretnici od nas, sve to ih ipak manje svrbi i manje smeta. Odnose možete imati, ali treba koristiti kondome i strogo se pridržavati terapije te je provoditi redovito - kaže dr. Ksenija Krajina Pokupec. 

Dreamstime

U slučaju da se akutno gljivično oboljenje ne izliječi pravodobno, može prijeći u kronično stanje. Simptomi poput bolova u trbuhu, proljeva, nadutosti, grčeva, loše probave, žgaravice, ponavljajućih vaginalnih oboljenja, crvenila kože i upala sinusa mogu upućivati na postojanje kandidijaze. Tijekom liječenja potrebno je unijeti i promjene u prehranu. 

- Treba izbjegavati sve gljive i kikiriki u kojem su često razne plijesni, tj. gljivice. Slatko i sva jela s kvascem svedite na minimum. Budući da šećera ima i u voću, ni s njim nemojte pretjerivati - kaže liječnica. 

Učinkovite su i kupke, a ako nemate vremena, možete se oprati u jačem čaju od vrkute. 

- Čaj možete upotrijebiti na namočenom ulošku kao oblog koji slobodno ponovite nekoliko puta. Mijenjajte ga kad se posuši, tj. kad ga više ne osjećate - savjetuje Krajina Pokupec te kaže kako kupku često radi i od hrastove kore, sljeza, kamilice i lavande, no sve ovisi o dobi pacijenta i jačini infekcije. Dodaje kako se nakon kupke, ali i svaki dan, treba dva puta namazati myko kremom protiv gljivica.

Češnjak se pokazao boljim od lijeka za gljivična oboljenja

Vaginalna infekcija gljivicama Candidae albicans može se javiti i zbog manjka željeza, cinka, folne kiseline i vitamina B12. U liječenju kandidijaze od pomoći će biti luk, češnjak, probiotici, cimet i origano, kaže nutricionistica Martina Blašković. Češnjak se pokazao djelotvornijim od nistatina, lijeka za gljivična oboljenja.

Probiotici, cimet i propolis učinkoviti u liječenju gljivica

Probiotici povoljno djeluju na ravnotežu crijevne mikroflore zaustavljajući rast štetnih bakterija, poboljšavaju probavu, jačaju imunitet i povećavaju otpornost prema infekcijama, kaže dipl. ing. Martina Blašković.

Bakterija Lactobacillus acidophilus najčešće se dodaje u jogurte, ali i u preparate za lokalnu primjenu poput vaginaleta. Laktobacili proizvode mliječnu kiselinu koja u slučaju gljivičnih oboljenja djeluje kao “prirodni antibiotik”, dodaje Blašković. A cimet posjeduje eugenol i cinamaldehid. - To su tvari koje se smatraju učinkovitima pri liječenju gljivičnih oboljenja. Propolis posjeduje antifungalno, protuupalno i imunostimulacijsko djelovanje - kaže nutricionistica te preporučuje povećanje unosa minerala cinka i selena, koji će također ojačati imunološki sustav.

Prirodno zaustavite razvoj gljivica

Ehinacea (Echinacea purpurea) se u obliku dodataka prehrani također izdvojila kao značajna podrška jačanju imuniteta, čime indirektno pomaže u borbi protiv kandidijaze, odnosno smanjuje razmnožavanje gljivica, kaže nutricionistica dipl. ing. Martina Blašković. 

Kim i trputac imaju snažno antibakterijsko djelovanje

Interno možete primjenjivati čaj i biljne kapi od kadulje, timijana ili majčine dušice, kima, islandskog lišaja, trpuca ili lavande. Ovo su najvažnije biljke, bogate eteričnim uljima s protubakterijskim i, ono što nas ovdje najviše zanima, s protugljivičnim - antimikotičnim djelovanjem.

Pomaže i tinktura od kadulje i nevena

Dnevno se u terapiji pije litra čaja bez šećera. Ako baš želite slatko, s čajem prokuhajte nekoliko korjenića sladića. Uz čaj se pije 50-150 kapi protiv gljivica. Biljne kapi, tj. tinktura priprema se od  jakih imunoloških biljaka - kadulje i nevena ili imele, a to je važno u ovoj terapiji jer i imunitet mora biti dobar.

Prirodni pripravak od jogurta i kantariona

Za prirodni pripravak protiv gljivica u  100 ml jogurta ili 100 ml kantariona dodajte ukupno pet kapi čajevca, pet kapi lavande i pet kapi njemačke kamilice. Namočite tampon i umetnite ga u rodnicu. Postupak ponovite tri do četiri puta na dan.

Sintetičko rublje često je uzrok nastanka gljivica

Česta upotreba antibiotika, oralnih kontraceptiva i kortikosteroida, nošenje uskog, neprozračnog donjeg rublja, prisutnost drugih oboljenja, poput šećerne bolesti i HIV-a, trudnoća, alergije i upotreba antihistaminika (lijekova protiv alergije) najčešći su uzroci gljivičnih infekcija. Izazvati ih može i manjak željeza te cinka. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'