Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Implantate ugrađuju u samo 72 sata, inače to traje i 6 mjeseci

Implantate ugrađuju u samo 72 sata, inače to traje i 6 mjeseci
1

Kod Ihdeove metode nisu potrebne dodatne operacije poput podizanja sinusa, pa je sve brže, a i troškovi su zato manji, objasnio je dr. med. dent. Andreja Puntijar

VIDEO

Klasični proces ugradnje implantata traje od tri do šest mjeseci, a zbog komplikacija i više od godine dana. Švicarski oralni kirurg Stefan Ihde razvio je metodu kojom je taj proces skraćen na 72 sata. 

- Htio sam nešto brže i jeftinije da svi mogu imati funkcionalne zube - rekao nam je dr. Ihde, s kojim smo razgovarali tijekom njegova posjeta Zagrebu. Oralni kirurg razvio je 50 godina star koncept iz ortopedije, u kojem se implantati također koriste, primjerice da bi zamijenili kost ruke, i primijenio ga na zubne umetke. I dalje razvija i unapređuje svoju metodu.

- Ovom metodom skraćuje se vrijeme i smanjuju troškovi ugradnje jer ne trebaju dodatne operacije. Ihdeovi implantati strateški su dizajnirani da bi se mogli prilagoditi svakom organizmu - kaže stomatologinja dr. med. dent. Andreja Puntijar, koja jedina u Hrvatskoj ugrađuje implantate ovom metodom.

Implantati su dostupni u svim dimenzijama. Tanji su, dulji i hvataju se direktno za bazalne, takozvane visoke kosti. 

- To su stabilne, čvršće i postojane kosti koje uvijek ostaju u tijelu. Kad je čovjek dulje bez zuba, zna se dogoditi da izgubi zubnu kost i da se sinusi spuste. Klasične metode nemaju implantate koji bi se mogli uhvatiti za trajne, visoke kosti jer koriste kraće i šire implantate, pa je potrebno nadomještanje kosti i podizanje sinusa kako bi se takav implantat imao za što uhvatiti - objašnjava stomatologinja Andreja Puntijar. 

Kod ove metode, nastavlja, nema šivanja niti čekanja da kost zaraste. Na mjestu na kojem nedostaje zub potrebno je samo izbrusiti manju rupicu kako bi zavili implantat odgovarajućih dimenzija. 

- Za deset gornjih i osam donjih zubi operacija traje oko sat i pol. U to je uključeno i vađenje nefunkcionalnih zubi. Tada se ugrađuju implantati i naručuje izrada estetskog dijela u laboratoriju – krunice za jedan zub ili mosta za više zubi. Drugi ili treći dan, kad je on završen, slijedi proba i zubi su gotovi te pacijent može jesti i piti - kaže stomatologinja.  

Strateška implantologija počinje tamo gdje su drugi odustali. Pogodna je za dosad najrizičnije slučajeve: oboljele od osteoporoze, dijabetičare i pušače. 

- Kao i u svakom operativnom zahvatu, rizici postoje, no nisu veći od rizika klasičnih metoda. Rizik od implantitisa, infekcije koja je česta kod klasičnih metoda, u ovom je slučaju sveden na minimum - objašnjava Anita Lorber, direktorica Ihdeove tvrtke za Hrvatsku. 

Implantati bi u pravilu trebali biti doživotni, dodaje Lorber. Imaju trajnost oko 25 godina, ali to im nije maksimalni vijek trajanja. Protetski (vanjski) dio mijenja se kad zatreba, neovisno o implantatima, kao i u klasičnoj metodi. Svi implantati izrađuju se od titana jer se najbolje prilagođava organizmu. Ihdeovu metodu stomatologinja Puntijar smatra revolucionarnom jer ljudima omogućuje da profunkcioniraju u kratkom roku. 

- Pacijenti su nam do sada bili uglavnom stranci jer Hrvati još nisu prepoznali značenje ove metode. Stranci dolaze jer su im naše cijene niže - kaže dr. Puntijar. Budući da se ordinacija nalazi u hotelu u kojem dr. Ihde provodi edukacije, ovdje je riječ i o dentalnom turizmu.  

Čarobni vijci

Implantati se ugrađuju kad netko izgubi zub ili više njih. Omogućavaju nadomještanje zuba bez brušenja susjednih zuba. To su titanski vijci koji zamjenjuju korijen zuba. Zavrću se u čeljust i na njih se pričvršćuje protetski dio (most ili krunica). 

Ugradnja implantata potpuno je bezbolna, nisam ih ni osjetio

Pacijent Ljubiša Grabovac ugradio je 17 implantata  u ordinaciji stomatologinje Puntijar, a na zahvatu je bio i dr. Ihde tijekom boravka u Hrvatskoj. - Boljelo me jedino prije zbog cisti na starim zubima i kad sam dobio injekciju. Implantate nisam ni osjetio. Pola sata nakon operacije već sam jeo i pio naveliko - kaže oduševljeno Ljubiša.

Za cijelu čeljust u donju ide osam, a u gornju deset implantata

Fiksna cijena implantata u ordinaciji dr. Puntijar za cijelu čeljust iznosi 45.000 kuna, a u nju je uračunato sve: vađenje zubi prema potrebi, implantati i krunice te sve kontrole i čišćenja unutar četiri godine. Kad se radi kompletna čeljust, u gornju se stavlja deset implantata, a u donju osam te uvijek ide fiksni most od 12 zubi. Treba napomenuti da je svaki slučaj drukčiji, pa cijena može varirati s obzirom na stanje pacijenta. Usporedbe radi, ugradnja implantata primjenom klasičnih metoda kreće se u prosjeku od 7000 do 10.000 kuna samo po jednom zubu. Garancija na cijeli rad može se produljiti i na osam godina uz kontrole.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'