Obavijesti

Lifestyle

Komentari 83

Jelovnik protiv PMS-a: Tegobe nestaju uz pomoć vitamina C

Jelovnik protiv PMS-a: Tegobe nestaju uz pomoć vitamina C
1

Dok previše šećera, keksa, kolača i mlijeka pojačava neugodne simptome PMS-a, paprika, brokula, kelj, blitva i raštika pomažu tijelu da prebrodi one dane u mjesecu

VIDEO

Razdražljivost, pojačana glad, umor i iscrpljenost, osjetljivost i jake emocionalne reakcije samo su neke od ženama dobro poznatih, zamornih nuspojava koje prethode mjesečnici. 

S lošom se kvalitetom života tih dana u mjesecu ne treba miriti jer PMS možete trajno izliječiti jednostavnom promjenom prehrambenih navika, odnosno namirnicama koje imaju protuupalno djelovanje, poručuje dr. Lara Briden, koja se dva desetljeća bavi liječenjem zdravstvenih tegoba žena.

PMS je, pokazala su istraživanja, uzrokovan nezdravim receptorima hormona koji se nalaze u svim tkivima, pa tako i u tkivu mozga, te prevode hormonalne poruke u fizičke efekte kao što su raspoloženje i pojačani apetit. 

- Kada su receptori hormona zdravi, fleksibilni su te se prilagođavaju skokovima i padovima razine hormona pa tada nema PMS-a. No kronične upale, koje uz stres i pušenje uzrokuju i neke namirnice, u prvom redu slatkiši, deserti i hrana pržena u ulju, mogu narušiti zdravlje receptora te se oni više ne mogu prilagoditi promjenama razine hormona, što kao posljedicu ima neugodne predmenstrualne simptome. Zato je prehrana učinkovito oružje u borbi protiv PMS-a - kaže dr. Briden.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Poznato je da osjetljivost na hranu uzrokuje, npr., ekceme, no ona je i čest uzročnik PMS-a. Na crnoj listi namirnica koje uzrokuju upalu je hrana pržena u dubokom ulju te namirnice koje obiluju šećerom poput slastica i slatkih napitaka. Voće u cjelovitom obliku je dopušteno, no treba izbjegavati voćne sokove koji su također puni šećera. I dok hrana pržena u ulju i namirnice krcate šećerom izazivaju upale kod svih, kod nekih su krivci i namirnice poput pšenice i mliječnih proizvoda, stoga ih radije izbjegavajte ili ih izbacite iz prehrane tijekom tri tjedna te pratite osjećate li se bolje. 

- Okidač za simptome PMS-a je vrlo često neumjeren unos mlijeka i mliječnih proizvoda te kofeina. Potaknuti ih može i previše rafiniranog šećera, žitarica i transmasne kiseline koje se nalaze u gotovim proizvodima (slatkišima, pekarskim proizvodima, margarinu i sl.) - upozorava dipl. ing. Mirna Trumbetaš, nutricionistica iz Centra za pravilnu i uravnoteženu prehranu Nutriteka.

Da biste se riješili simptoma PMS-a, savjetuje da smanjite unos mlijeka i mliječnih proizvoda te rafiniranih ugljikohidrata - keksa, kolača, bijeloga kruha i tjestenine. Meso i jaja možete jesti dva puta na tjedan. Birajte više voća, povrća i cjelovitih žitarica bogatih vlaknima koje će doprinijeti čišćenju organizma i ublažiti PMS. Jelovnik obogatite sezonskim voćem i povrćem poput zelenoga lisnatog povrća i bobičastog voća koje uskoro dolazi te sjemenkama i orašastim plodovima koji su bogati dobrim masnoćama i mineralima. Bobičastom voću možete dodati zobene pahuljice, sjemenke i vodu. Izmiješajte u blenderu i dobit ćete zdrav shake, savjetuje Trumbetaš.

Dan svakako počnite zobenim pahuljicama i nema mjesta neugodi

Zobene pahuljice kuhane na vodi uz dodatak suhih šljiva i jabuke te cimeta odličan su obrok za početak dana. Zobenim pahuljicama nakon kuhanja u vodi možete dodati i bananu te bučine sjemenke. Želite li egzotičniju varijantu doručka, isprobajte integralni kruh s humusom ili namazom od avokada, savjetuje nutricionistica Trumbetaš.

Dreamstime

U prehranu bi trebalo uvrstiti i hranu bogatu vitaminom E i magnezijem

Dobri izvori vitamina E su suncokretove sjemenke, bademi, blitva, špinat, raštika, kelj, borovnica i rajčica. Selena ima u bakalaru, srdelama, lososu, zobi, suncokretovim sjemenkama, češnjaku, brokuli, smeđoj riži i špinatu. Da biste se opskrbili magnezijem, jedite blitvu, špinat, tikvice, bučine sjemenke, brokulu, krastavce, sezamove i lanene sjemenke, rajčicu, grah, raštiku, kelj i mahune, savjetuje nutricionistica Mirna Trumbetaš.

Jelovnik protiv PMS-a

Doručak

  • Opcija 1. Nezaslađene žitarice s mješovitim bobicama i nezaslađen grčki jogurt
  • Opcija 2. Kajgana od dva jaja s kruhom od cjelovitih žitarica ili tost bez glutena s maslacem
  • Opcija 3. Špinat i kozji sir te fritaja
  • Piće: Voda, čaj ili kava

Užina

  • Opcija 1. Šaka sirovih indijskih oraščića
  • Opcija 2. Raženi krekeri s pola avokada i limunov sok 
  • Opcija 3. Svježe voće

Ručak

  • Opcija 1. Piletina u ribanoj mrkvi, repi i svježem lišću špinata
  • Opcija 2. Velika porcija zelene salate s dimljenim lososom, preljev od avokada i maslinova ulja 
  • Opcija 3. Sushi s miso juhom 
  • Piće: Voda ili gazirana voda te čaj ili kava

Večera

  • Opcija 1. Pečena janjetina s pireom i kelj kuhan na pari
  • Opcija 2. Odresci lososa s roštilja i slatki krumpir pečen u pećnici sa salatom od špinata
  • Opcija 3. Piletina i brokula, promiješati i pržiti s rižom 
  • Piće: Voda ili gazirana voda s limunom. Čaša vina ili piva

Desert

  • Opcija 1. Dvije kockice tamne čokolade s 85 posto kakaa 
  • Opcija 2. Poširane kruške s cimetom
  • Opcija 3. Gluten-free torta od badema i naranči


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 83
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise