• Članak
  • Komentari 2
  • Share 4
  • Tweet

Kineski biljni lijekovi povezani su s rakom urinarnog trakta

Nakon što uđe u organizam, aristolohična kiselina stvara ozljede u predjelu bubrega i izaziva mutacije na genu TP53 koji sprječava pojavu karcinoma, potvrđuje studija

Petak, 13. 4. 2012. u 16:45    Piše: Monika Horvat
Kineski biljni lijekovi povezani su s rakom urinarnog trakta Fotolia Aristolohična kiselina iz biljnih lijekova izaziva karcinom

Zabranjena aristolohična kiselina, inače sastavni dio biljaka iz reda Vučja stopa i kineskih biljnih lijekova usko je povezana s karcinomom urinarnog trakta, pokazuje istraživanje američkog Sveučilišta Stony Brook provedeno na 151 pacijentu s dijagnozom tog raka.  

Od 151 pacijenta gotovo 60 posto njih imalo je mutacije koje se povezuju s biljnim lijekovima. Nakon što uđe u organizam, kiselina stvara određenu vrstu ozljeda u predjelu bubrega i izaziva mutaciju gena TP53 koji sprječava pojavu karcinoma, prenosi Daily Mail.  

U Tajvanu gdje gotovo jedna trećina populacije konzumira aristolohičnu kiselinu, broj oboljelih od raka je tri puta veći nego u zapadnjačkim zemljama gdje je ta supstanca zabranjena. Gotovo 50 posto karcinoma urinarnog trakta u Tajvanu povezuje se s konzumiranjem navedene kiselina. 

- Riječ je o rijetkoj vrsti karcinoma, a Tajvan ima najviše oboljelih u svijetu - ističe voditelj istraživanja Arthur Grollman. 

Kiselina je dio lijekova koji ublažavaju bol u zglobovima, želučane tegobe i pomažu kod mršavljenja. Zabranjena je u Velikoj Britaniji i SAD-u. 

Pročitajte više vijesti iz rubrike Zdravlje.

Tagovi: aristolohična kiselina, tajvan, rak urinarnog trakta, rak, biljni lijekovi

Izdvojeni komentari 2 komentara Pogledaj sve komentare
21.04.2012., 23:56

MLADEN: Svaka cast za clanak , ovo nisam znao. Poucno.

15.04.2012., 11:31

Šubidubidu: Sve je rečeno komentarom, zaključak je da ne pijemo čajeve koji sadrže aristolohičnu kiselinu.

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar